Bu çalışmada azot (N-) uygulamasının dört farklı kışlık sebzede, pazı (Beta vulgaris cv. Chard), roka (Eruca
sativa), marul (Lactuca sativa) ve ıspanak (Spinacia oleracea), bitki gelişimi ve nitrat (NO3-) birikimine olan
etkisi araştırılmıştır. Deneme yüksek plastik tünel içinde kum kültürü kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada 3
farklı N dozu (110, 175 ve 240 mg l-1) 4 tekrarlı olarak bitkilere uygulanmıştır. Bitkilere, uygun miktarlarda N
içeren yarı yarıya seyreltilmiş Hoagland çözeltileri 45 gün boyunca uygulanmış ve daha sonra hasat edilen
bitkiler kök ve toprak üstü aksamlarına ayrılmıştır. Bitkilerin toplam yaş ağırlıkları (g), yaprak sayısı, yaprak
kuru maddesi (%), bitki boyu (cm) ve kök uzunluğu (cm) belirlenmiştir. Yapraklarda nitrat (NO3- ) ve toplam N
analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara varyans analizi ve (LSD0.05 ) testi uygulanmıştır. Azot uygulaması
bitki gelişimini arttırmıştır. Yaprakların N- içeriği önemli düzeyde artmıştır. Bununla beraber uygulama tüm
bitkilerde yaprakların NO3- içeriklerini düzenli bir şekilde arttırmamıştır.
nitrat bitki gelişimi Beta vulgaris cv. Chard Eruca sativa Lactuca sativa Spinacia oleracea
The effects of nitrogen (N) on growth and nitrate (NO -) accumulation of four different leafy vegetable species, chard (Beta vulgaris cv. Chard), garden rocket (Eruca sativa), lettuce (Lactuca sativa) and spinach (Spinacia oleracea) were studied. The experiment was carried out in high plastic tunnel using sand culture. The experimental treatments consisted of 3 levels of N (110, 175 and 240 mg l-1). Each treatment was in 4 replicates. The plants were irrigated with half concentrated Hoagland's solution containing appropriate amount of N for 45 days and then test plants were harvested and separated into roots and leaves. Total fresh weight (g), leaf number, leaf dry matter (%), plant height (cm) and root length (cm) of test plants were determined. Nitrate and total N analyses were performed in leaf samples. The obtained data were evaluated with the least significant difference (LSD 0.05) between treatments, derived from analysis of variance. The treatments of N increased growth parameters of the plants. Nitrogen contents of the leaves increased significantly. However the treatments did not cause a regular increase in NO - concentration of the leaves of the plants.
NO3- growth Beta vulgaris cv. Chard Eruca sativa Lactuca sativa Spinacia oleracea
Diğer ID | JA98ZB74AV |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 6 Sayı: 2 |