Kestane plantasyonlarının besin maddeleri açısından verimlilik durumlarını saptamak amacıyla yürütülen bu araştırmada, kestane bahçelerinden alınan toprak örnekleri analiz edilmiş ve toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırma, ülkemizde kestane yetiştiriciliği açısından en önemli bir yere sahip olan Aydın iline bağlı Nazilli ilçesi kestane bahçelerinde, 2004 yılı hasat döneminde, 0-30 cm derinlikten 26 adet toprak örneği alınarak yürütülmüştür. Analizleri yapılan toprak örneklerinde; bünye, pH, toplam tuz, CaCO3, organik madde, toplam N; değişebilir K, Ca, Mg ve Na; alınabilir P, Fe, Mn, Zn ve Cu değerleri saptanmış ve analiz sonuçları incelenen verimlilik parametreleri açısından önerilen kriter (sınır) değerleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar; incelenen toprakların bünyesinin tınlı, eriyebilir tuz içeriği tuzsuz, pH'sı hafif alkali ve alkali reaksiyonda, % CaCO3 kireçli seviyesinde, organik maddece fakir, azot ve potasyum içerikleri düşük seviyede olup, P, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, Mn ve Cu elementleri açısından ise kestane bahçelerinin genellikle yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir.
This study conducted to determine plant nutrition values in chestnut plantations soil samples taken from chestnut
orchards were analyzed for their chemical and physical characteristics. The research was carried out with 26
different soil samples taken from 0-30 cm depth in 2004 in Nazilli-Aydın, which has an important role in chestnut
production.
Soil texture, pH, total salt (%), CaCO (%), organic matter (%), total N (%), exchangeable K, Ca, Mg and Na; 3
available P, Fe, Mn, Zn and Cu of analyzed soil samples were established in this study. Analysis results were
evaluated comparing them to recommended measure of value (limit) in terms of productivity parameters studied.
Results showed that soil texture is loamy, soluble solid content is saltless, soil pH produces weak and normal
alkalin reaction, CaCO percent is termed calcareous, organic matter is poor, azote and potassium contents are 3
low and chestnut orchards are quite satisfactory in terms of elements as P, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, Mn and Cu.
Diğer ID | JA75ZF78SC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 6 Sayı: 2 |