This study was carried out to determine some chemical properties and fatty acid content of selected almond
(Prunus amygdalus Batsch.) genotypes in Isparta province. In the study, total oil content, protein content, ash
content, humidity, palmitic acid content, palmitoleic acid content, stearic acid content, oleic acid content, and
linoleic acid content of the selected genotypes were ranged from 44.25 (ISP 298) to 54.68 % (ISP 66), 21.23
(ISP 66) to 35.2%, 7 (ISP 298) 2.75 (ISP 66) to 3.81% (ISP 129), 3.41 (ISP 127) to 4.52% (ISP 59), 6.18 (ISP
241) to 8.06 % (ISP 57), 0.33 (ISP 80) to 0.91% (ISP 57), 1.20 (ISP 80) to 2.50 % (ISP 127), 64.60 (ISP 127)
to 75.47 % (ISP 241), 16.05 (ISP 241) to 24.06 % (ISP 127), respectively
Almond (Prunus amygdalus Batsch.) chemical properties fatty acid composition
Bu araştırmada, Isparta yöresinde selekte edilen 14 badem (Prunus amygdalus Batsch.) genotipinin bazı kimyasal özellikleri ve yağasitleri kompozisyonunu belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, genotiplerin toplam yağ oranı % 44.25 ile (ISP 298) - 55.68 (ISP 129); protein oranı % 21.23 (ISP 66) - 35.27 (ISP 298); kül oranı % 2.75 (ISP 66) - 3.81 (ISP 129); nem oranı % 3.41 (ISP 127) - 4.52 (ISP 59); palmitik asit oranı % 6.18 (ISP 241) - 8.33 (ISP 127); palmitoleik asit oranı % 0.33 (ISP 80) - 0.91 (ISP 57); stearik asit oranı % 1.20 (ISP 80) - 2.74 (ISP 68); oleik asit oranı % 64.60 (ISP 127) - 75.47 (ISP 241); linoleik asit oranı % 16.05 (ISP 241) - 24.06 (ISP 127) arasında saptanmıştır.
Badem (Prunus amygdalus Batsch.) kimyasal özellikler yağ asitleri kompozisyonu
Diğer ID | JA93AG58CS |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 5 Sayı: 1 |