BibTex RIS Kaynak Göster

ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas aeruginosa ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ

Yıl 2007, Cilt: 4 Sayı: 1/2, 35 - 37, 01.03.2007

Öz

Bu çalışmada test edilen dezenfektanların ve test organizmalarına karşı etkinliğine bakılmıştır. Bu
amaçla TS EN 1276: 1997 yöntemi kullanılmıştır. Test organizması olarak P.aeruginosa ATCC 27853, E.coli
ATCC 29998, S.aureus 6538 P kullanılmıştır. Kullanılan dezenfektanlar ise; gluteraldehit, alkol ve hidrojen
peroksit'dir. Yaptığımız çalışma sonucunda P.aeruginosa'nın test edilen bakterilerle kıyasladığımızda alkole
dirençli olduğu bulunmuştur. Ayrıca P.aeruginosa'nın E.coli ve S.aureus'la kıyasla gluteraldehit ve
hidrojenperokside kıyasla dirençli olmadığı ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • Bilgehan,H.,2000,Klinik Mikrobiyoloji-Özel Bakteriyoloji ve Bakteri Enfeksiyonları, BarışYayınları,İzmir,487s
  • Cheung BA ve Westhoff,D.C. 1983. Isolation and identification of ropy bacteria in raw milk, J. Dairy Science, 66:1825-1834.
  • Juff JS 1973. Identification of species isolated from milk produced in South Eastren Oueensland, J.Appl. Bacteriol, 36:585-598.
  • Jooste PJ, Britz T.J., Lategan P.M.1986. Screening for the presence of S.Afric.J.Dairy Sci.18(2) 564-569.
  • strains in dairy sources,
  • King A. 1978. The identitification of Pseudomonas and related bacteria in a clinical laboratory, Internat. Med. Microbiol,11:165-175.
  • Külah,C., Doğan,B., Gökdal,İ., Çırak,Y.M ve Rota,S.,2002. Yoğun bakım ünitesi kaynaklı bazı non fermentatif gram negatif bakterilerin çeşitli antiseptik ve d e z e n f e k t a n l a r a d u y a r l ı l ı k l a r ı . A n k e m Dergisi.16(1):31-35
  • Mickova V, Lukasova J, and Konencny S. 1989
  • Pseudomonas aeruginosain raw and pasteurized milk,
  • Veter, Med.(Praha), 34(7), 411-419.
  • Nickerson, J.T and Sinskey,A.J,1977, Microbiology of foods and food processing, Elsevier NothHolland, 306s.
  • Stainer RY.1966. Microbial lipases ; their characteristicsts, role in food spoilage and industrial uses, J. Dairy Research,53:481-505.
  • Rollier I,A Zutter DL, Hoof JV.1999. Identities of the
  • Şenel,Y ve Başoğlu,F., 2002, Gıda işletmelerinde kullanılan bazı dezenfektanların mikroorganizmalar üzerine etkisi, Uludağ Üniver. Zir. Fak. Derg, 16:105-115.
  • Thomas S.S and Russell, A.D 1974, Temperature-ınduced , changes in sporicidal activity and chemical properties of gluteraldehyde, Applied Microbiol. Vol 28(3): 331- 335.
  • Toledo,R.T., Escher,F.E and Ayres,C 1973, Sporicidal properties of hydrogen peroxide against food spoilage organisms,Applied Microbiol, Oct, 592-597.
  • TS EN 1276, Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler gıda, sanayi, ev dezenfektanlar ve antiseptiklerin bakterisidal aktivitelerinin değerlendirilmesi için nicel süspansiyon deneyi- Deney yöntemi ve Özellikler, Nisan,
  • TS : ISO 13720.1997 .Et ve et ürünleriPseudomonas spp sayımı
  • Uraz G, Çıtak S.1998.Çeşitli yörelerden sağlanan çeşitli çiğ süt örneklerinden Pseudomonas'ların izolasyonu ve dağılımı üzerine bir araştırma.Tr.J.of Agriculture and Forestry 22:469-474
  • Wardle,M.D and Renninger,M, 1975, Bactericidal effect of hydogen peroxide on space craft isolates, Applied Microbiol, Oct, 710-711 . , Pseudomonas Geliş Tarihi
  • Kabul Tarihi : 12.10.2007

Efficacy of Different Disinfectans Against to Pseudomonas aeruginosa and Tested Microorganisms

Yıl 2007, Cilt: 4 Sayı: 1/2, 35 - 37, 01.03.2007

Öz

In this study, tested disinfectants has seen to activity of and test organisms. TS EN 1276 has been
used for this aim. P.aeruginosa ATCC 27853, E.coli ATCC 29998, S.aureus 6538 P are used for as a test
organism. Tested disinfectants are ethyl alcohol, hydrogene perokside and gluteraldehyde. As a result of this
study, P.aeruginosa was found to be resistant aganist ethyl alcohol compared to tested bacteria. Also P.aeruginosa
wasn't found to be resistant aganist gluteraldehyde and hydrogene peroxide compared to tested bacteria

Kaynakça

  • Bilgehan,H.,2000,Klinik Mikrobiyoloji-Özel Bakteriyoloji ve Bakteri Enfeksiyonları, BarışYayınları,İzmir,487s
  • Cheung BA ve Westhoff,D.C. 1983. Isolation and identification of ropy bacteria in raw milk, J. Dairy Science, 66:1825-1834.
  • Juff JS 1973. Identification of species isolated from milk produced in South Eastren Oueensland, J.Appl. Bacteriol, 36:585-598.
  • Jooste PJ, Britz T.J., Lategan P.M.1986. Screening for the presence of S.Afric.J.Dairy Sci.18(2) 564-569.
  • strains in dairy sources,
  • King A. 1978. The identitification of Pseudomonas and related bacteria in a clinical laboratory, Internat. Med. Microbiol,11:165-175.
  • Külah,C., Doğan,B., Gökdal,İ., Çırak,Y.M ve Rota,S.,2002. Yoğun bakım ünitesi kaynaklı bazı non fermentatif gram negatif bakterilerin çeşitli antiseptik ve d e z e n f e k t a n l a r a d u y a r l ı l ı k l a r ı . A n k e m Dergisi.16(1):31-35
  • Mickova V, Lukasova J, and Konencny S. 1989
  • Pseudomonas aeruginosain raw and pasteurized milk,
  • Veter, Med.(Praha), 34(7), 411-419.
  • Nickerson, J.T and Sinskey,A.J,1977, Microbiology of foods and food processing, Elsevier NothHolland, 306s.
  • Stainer RY.1966. Microbial lipases ; their characteristicsts, role in food spoilage and industrial uses, J. Dairy Research,53:481-505.
  • Rollier I,A Zutter DL, Hoof JV.1999. Identities of the
  • Şenel,Y ve Başoğlu,F., 2002, Gıda işletmelerinde kullanılan bazı dezenfektanların mikroorganizmalar üzerine etkisi, Uludağ Üniver. Zir. Fak. Derg, 16:105-115.
  • Thomas S.S and Russell, A.D 1974, Temperature-ınduced , changes in sporicidal activity and chemical properties of gluteraldehyde, Applied Microbiol. Vol 28(3): 331- 335.
  • Toledo,R.T., Escher,F.E and Ayres,C 1973, Sporicidal properties of hydrogen peroxide against food spoilage organisms,Applied Microbiol, Oct, 592-597.
  • TS EN 1276, Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler gıda, sanayi, ev dezenfektanlar ve antiseptiklerin bakterisidal aktivitelerinin değerlendirilmesi için nicel süspansiyon deneyi- Deney yöntemi ve Özellikler, Nisan,
  • TS : ISO 13720.1997 .Et ve et ürünleriPseudomonas spp sayımı
  • Uraz G, Çıtak S.1998.Çeşitli yörelerden sağlanan çeşitli çiğ süt örneklerinden Pseudomonas'ların izolasyonu ve dağılımı üzerine bir araştırma.Tr.J.of Agriculture and Forestry 22:469-474
  • Wardle,M.D and Renninger,M, 1975, Bactericidal effect of hydogen peroxide on space craft isolates, Applied Microbiol, Oct, 710-711 . , Pseudomonas Geliş Tarihi
  • Kabul Tarihi : 12.10.2007
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA97US55HU
Bölüm Makaleler
Yazarlar

DİLEK Keskin Bu kişi benim

SANVER Ekmekçi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 4 Sayı: 1/2

Kaynak Göster

APA Keskin, D., & Ekmekçi, S. (2007). ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas aeruginosa ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1/2), 35-37.
AMA Keskin D, Ekmekçi S. ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas aeruginosa ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2007;4(1/2):35-37.
Chicago Keskin, DİLEK, ve SANVER Ekmekçi. “ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas Aeruginosa Ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4, sy. 1/2 (Aralık 2007): 35-37.
EndNote Keskin D, Ekmekçi S (01 Aralık 2007) ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas aeruginosa ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4 1/2 35–37.
IEEE D. Keskin ve S. Ekmekçi, “ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas aeruginosa ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 4, sy. 1/2, ss. 35–37, 2007.
ISNAD Keskin, DİLEK - Ekmekçi, SANVER. “ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas Aeruginosa Ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4/1/2 (Aralık 2007), 35-37.
JAMA Keskin D, Ekmekçi S. ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas aeruginosa ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2007;4:35–37.
MLA Keskin, DİLEK ve SANVER Ekmekçi. “ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas Aeruginosa Ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1/2, 2007, ss. 35-37.
Vancouver Keskin D, Ekmekçi S. ÇEŞİTLİ DEZENFEKTANLARIN Pseudomonas aeruginosa ve TEST ORGANİZMALARINA KARŞI ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2007;4(1/2):35-7.