Gıda bileşenlerinin dielektrik özellikleri, yüksek frekanslarda ısıtma uygulanan proseslerde en önemli parametreler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dielektrik özellikler, bir materyalin elektromagnetik bir alanda göstereceği tepkiyi belirler ve gerçek kısım ( dielektrik sabiti, K') ile sanal kısmın ( dielektrik kayıp faktörü, K") birleşmesinden oluşan rölatif kompleks bir sayıdır. Bu nedenle gıdaların temel bileşenleri olan su, dielektrik özellikleri oldukça derinden etkileyen değişik konsantrasyonlardaki Na+cr ve şeker çözeltileri (% 15) ile gliserolün değişik frekanslardaki dielektrik özellikleri artan sıcaklıkla birlikte belirlenmektedir. Bu değerler dikkate alınarak endüstriyel ve bireysel yüksek frekanslı gıda ısıtma işlemlerinde ısıtma süreleri, hangi frekanslarda ısıtmanın daha kolay gerçekleşebileceği ve gıda bileşenlerinin bu ısıtmadaki rolü konusunda bir fikir verebilmektedir.
Diğer ID | JA43YR29PM |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 1 |