Ege Bölgesinde buğdayın verim ortalaması ülke ortalamasından yüksek olmasına karşın, ekmeklik kalitesinin yüksek olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Bu nedenle her yıl bir miktar yüksek kaliteli buğday ithalatı yapılmaktadır. Bu ithalatı mümkün olduğunca aza indirebilmek için kalitesi ve verimi yüksek yeni buğday çeşitlerine gereksinim vardır. Çalışmada bu amaçla ileri buğday hatları ile yurt içi kaynaklardan temin edilen ekmeklik buğday çeşitleri denemeye alınarak verim ve bazı kalite özellikleri bakımından incelenmiştir. Sonuç olarak, yüksek verimli ve kabul edilebilir kaliteye sahip genotipler belirlenmiş ve bölge ekolojisi için ümitvar genotipler olarak sonraki ıslah programına aktarılmışlardır.
Although the average wheat yield of Agean region is higher than that of Turkey, it is quite impossible to declare
that bread wheat quality is desirable. Therefore, high quality wheat has been imported for years. For decreasing
the amount of imported wheat, new wheat varieties which were high yielding and had high quality are needed. For
this purpose, advanced wheat lines and local varieties were examined for yield and some quality parameters.As a
result of the study, lines which were high yielding and had acceptable quality were determined. These were
promising lines forAgean region and transferred to next breeding programme
Diğer ID | JA44BG47VR |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 1 |