BibTex RIS Kaynak Göster

MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 1, 55 - 59, 01.03.2006

Öz

Araştırmada, mısır gluten ununun broyler deri rengi, incik rengi ve verimle ilgili kriterler üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Denemede,hayvan materyali olarak 400 adet etlik civcivi (Arbor acres) kullanılmıştır. Civcivler her birinde 80 adet hayvan olacak şekilde 5 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu olan 1. Grup, karotenoid kaynağı olarak %60 sarı mısır içeren rasyonu tüketmiştir. Diğer gruplar sırasıyla, %2.5, %5.0, %7.5 ve %10 mısır gluten unu içeren rasyonları tüketmişlerdir. Bütün gruplar ilk 2 hafta başlatma rasyonu, daha sonra ki 4 hafta ise bitirme rasyonu tüketmişlerdir. Deneme 6 haftada bitirilmiştir. Araştırma sonucunda, %10 mısır gluteni tüketen gruplar istatistiksel olarak daha yüksek Roche renk yelpazesi ve B.C.E. değeri göstermişlerdir.

Kaynakça

  • Anonymous, 1982. Corn wet milled feed products. Corn RefinersAssociation Inc.
  • Anonymous, 1989. Corn wet milled feed products. 2. Corn Refiners association, Inc.
  • A.O.A.C., 1975. Official methods of 12 ed., Association of OfficialAnalytical Chemists Washington, D.C.
  • Bulgurlu, Ş., Ergül, M., 1978.Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları. E.Ü.Z.F. Yayın No: 127, Bornova
  • Christopher M. P., Baker, D.H., 2001. Microbial phytase does not improve proteinamino acid utilization in soybean meal fed to young chickens. Nutrition. 131:1792-1797.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, T., 1987. Araştırma ve deneme metodları (istatistik metodları II). A.Ü.Ziraat Fakültesi yayınları, 1021, ders kitabı. 295 A.Ü. Basımevi.
  • Erkek, R, Taluğ, A.M., 1990. Yumurta tavuğu ve kasaplık piliç karmalarında renk maddeleri kullanımı. yem sanayii dergisi. Sayı:66, sayfa 30
  • Fletcher, D.L., 1989. Factors influencing pigmentation in poultry. Poultry Biology. 2:149.
  • Heath.J.L, Thomas, O.P., 1973. The xanthophyll content and color of broiler skin after scalding. Poulty Sci. 52:971
  • Kidd, M.T., Kerr, B.J., Anthony, N.B., 1997. Dietary interactions between lysine and threonine in broilers. Poultry Science. 76:608-614.
  • Kırkpınar, F., 1983. Bazı doğal ve sentetik renk maddelerinin yumurta sarısının rengi ve verimle ilgili bazı kriterler üzerine etkileri. E.Ü.Fen bilimleri Ens.Bornova (Yayınlanmamış Doktora Tezi) 1993.
  • Koelbeck, K.W., Parsons, C.M., Leeper, R.W., Jin, S., Douglas, M.W., 1999. Early postmolt performance of laying hens fed a low-protein corn molt diet supplemented with corn gluten meal, feather meal, methionine, and lysine. Poultry Science. 78:1132- 1137.
  • Mitchell, P.P., Bletner, J.K., Tugwell, R.L., 1961. Factors affecting the xanthophyll pigment in chicks. Poultry sci. 40: 1432
  • Özen, N., 1979. Yonca unu ile sarı mısırın değişik kombinasyonlarının yumurta tavuğu ve broyler rasyonlarında kullanılma olanakları. Doçentlik tezi. A.Ü.Z.F. Erzurum.
  • Özkan, K., Bulgurlu, Ş., 1988. Kümes hayvanlarının beslenmesi. E.Ü.Z.F yayın no:264 Bornova
  • Pete,r C.M., Han, Y., Boling-Frankenbach, S.D., Parsons, C.M., Baker, D.H., 2000. Limiting order of amino acids and the effects of phytase on protein quality in corn gluten meal fed to young chicks. J.Anim. Sci. 78: 2150- 2156.
  • Quackenbush, F.W., Kvakovszky, S., Hoover, T., 1965. Deposition of individual carotinoids in avian skin.J.Association of OfficialAgriculture Chemists 48: 1241
  • Stone, H.A., Collins, W.M., Urban, W.A., 1971. Carotenoid concentration an estimate of its heritability and genetic relationship to body weight in the chicken. Poultry sci. 50:1859
  • Taluğ, M.A., 1991. Bazı doğal ve sentetik renk maddelerinin broyler deri rengi ve verimle ilgili kriterler üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi. E.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü. Bonova (Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi) 1993. th Journal of

The Use of Corn Gluten Meal as a Source of Colour Material in Broilers

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 1, 55 - 59, 01.03.2006

Öz

In this study was carried out to investigate the influence of corn gluten meal on broiler skin colour, shank colour
and criteria related to production. In the experiment, 400 broiler chicks (Arbor Acres) were used as the animal
material. Chicks were divided into five groups, 80 chicks in each. First group as a control group consumed ration
that contained 60% yellow corn as the source of the carotenoid. The other groups consumed rations containing
2.5%, 5.0%, 7.5% and 10% corn gluten meal respectively. Broilers were fed starter rations at the first two weeks.
After then, they were fed finisher rations at the four weeks. The experiment was finished at the end of six weeks of
age.
In this results, The groups feeding rations with containing 10% corn gluten meal showed higher Roche colour Fan
value and higher B.C.E value than the other groups, significantly.

Kaynakça

  • Anonymous, 1982. Corn wet milled feed products. Corn RefinersAssociation Inc.
  • Anonymous, 1989. Corn wet milled feed products. 2. Corn Refiners association, Inc.
  • A.O.A.C., 1975. Official methods of 12 ed., Association of OfficialAnalytical Chemists Washington, D.C.
  • Bulgurlu, Ş., Ergül, M., 1978.Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları. E.Ü.Z.F. Yayın No: 127, Bornova
  • Christopher M. P., Baker, D.H., 2001. Microbial phytase does not improve proteinamino acid utilization in soybean meal fed to young chickens. Nutrition. 131:1792-1797.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, T., 1987. Araştırma ve deneme metodları (istatistik metodları II). A.Ü.Ziraat Fakültesi yayınları, 1021, ders kitabı. 295 A.Ü. Basımevi.
  • Erkek, R, Taluğ, A.M., 1990. Yumurta tavuğu ve kasaplık piliç karmalarında renk maddeleri kullanımı. yem sanayii dergisi. Sayı:66, sayfa 30
  • Fletcher, D.L., 1989. Factors influencing pigmentation in poultry. Poultry Biology. 2:149.
  • Heath.J.L, Thomas, O.P., 1973. The xanthophyll content and color of broiler skin after scalding. Poulty Sci. 52:971
  • Kidd, M.T., Kerr, B.J., Anthony, N.B., 1997. Dietary interactions between lysine and threonine in broilers. Poultry Science. 76:608-614.
  • Kırkpınar, F., 1983. Bazı doğal ve sentetik renk maddelerinin yumurta sarısının rengi ve verimle ilgili bazı kriterler üzerine etkileri. E.Ü.Fen bilimleri Ens.Bornova (Yayınlanmamış Doktora Tezi) 1993.
  • Koelbeck, K.W., Parsons, C.M., Leeper, R.W., Jin, S., Douglas, M.W., 1999. Early postmolt performance of laying hens fed a low-protein corn molt diet supplemented with corn gluten meal, feather meal, methionine, and lysine. Poultry Science. 78:1132- 1137.
  • Mitchell, P.P., Bletner, J.K., Tugwell, R.L., 1961. Factors affecting the xanthophyll pigment in chicks. Poultry sci. 40: 1432
  • Özen, N., 1979. Yonca unu ile sarı mısırın değişik kombinasyonlarının yumurta tavuğu ve broyler rasyonlarında kullanılma olanakları. Doçentlik tezi. A.Ü.Z.F. Erzurum.
  • Özkan, K., Bulgurlu, Ş., 1988. Kümes hayvanlarının beslenmesi. E.Ü.Z.F yayın no:264 Bornova
  • Pete,r C.M., Han, Y., Boling-Frankenbach, S.D., Parsons, C.M., Baker, D.H., 2000. Limiting order of amino acids and the effects of phytase on protein quality in corn gluten meal fed to young chicks. J.Anim. Sci. 78: 2150- 2156.
  • Quackenbush, F.W., Kvakovszky, S., Hoover, T., 1965. Deposition of individual carotinoids in avian skin.J.Association of OfficialAgriculture Chemists 48: 1241
  • Stone, H.A., Collins, W.M., Urban, W.A., 1971. Carotenoid concentration an estimate of its heritability and genetic relationship to body weight in the chicken. Poultry sci. 50:1859
  • Taluğ, M.A., 1991. Bazı doğal ve sentetik renk maddelerinin broyler deri rengi ve verimle ilgili kriterler üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi. E.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü. Bonova (Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi) 1993. th Journal of
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA63UE75KK
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mürsel Özdoğan Bu kişi benim

Ramazan Erkek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özdoğan, M., & Erkek, R. (2006). MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 55-59.
AMA Özdoğan M, Erkek R. MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2006;3(1):55-59.
Chicago Özdoğan, Mürsel, ve Ramazan Erkek. “MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3, sy. 1 (Haziran 2006): 55-59.
EndNote Özdoğan M, Erkek R (01 Haziran 2006) MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3 1 55–59.
IEEE M. Özdoğan ve R. Erkek, “MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 3, sy. 1, ss. 55–59, 2006.
ISNAD Özdoğan, Mürsel - Erkek, Ramazan. “MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3/1 (Haziran 2006), 55-59.
JAMA Özdoğan M, Erkek R. MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI. ADÜ ZİRAAT DERG. 2006;3:55–59.
MLA Özdoğan, Mürsel ve Ramazan Erkek. “MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 1, 2006, ss. 55-59.
Vancouver Özdoğan M, Erkek R. MISIR GLUTEN UNUNUN ETLİK PİLİÇLERDE RENK MADDESİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASI. ADÜ ZİRAAT DERG. 2006;3(1):55-9.