BibTex RIS Kaynak Göster

GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ

Yıl 2005, Cilt: 2 Sayı: 2, 79 - 86, 01.06.2005

Öz

Bu çalışmada, Aydın yöresinde geleneksel ve organik olarak yetiştirilen kuru incir üretim dalı bazı ekonomik kriterlere göre karşılaştırılmıştır. Ayrıca, geleneksel ve organik kuru incir üretimi yapan üreticilerin sosyal özellikleri ve işletmelerin yapısal özellikleri incelenmiş, organik tarım yapan üreticilerin organik tarıma geçiş nedenleri, geleneksel tarım yapan üreticilerin ise organik tarımla uğraşmamalarının nedenleri ortaya konulmuştur. Üreticilerin, organik kuru inciri pazarlarken karşılaştıkları sorunlar incelenmiş ve bu sorunlara ilişkin bazı çözüm önerileri getirilmiştir.

Kaynakça

  • Akkaya, Ş. ve Pazarlıoğlu, M.V., 1995, Ekonometri, Anadolu Maatbacılık, 3 Baskı, İzmir.
  • Bülbül, M. ve Tanrıvermiş, H., 2001, “Türkiye'de Organik ve Geleneksel Fındık Üretim Ekonomisi ve Pazarlama Yapısı”, Türkiye I. Organik Tarım Sempozyumu, 21-23 Haziran 1999, İzmir, 33-50.
  • “Dubgaard A., Olsen, P. and Sorensen, S.N., 1990, θkonomien i θkologisk Jordbrug (Economics of O rg a n i c F a r m i n g ) R a p p o r t 5 4 , S t a t e n s Jordbrugsokonomiske Institut, Copenhagen” Dubgaard, A., 1994, “Economics of Organic Farming in Denmark”, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic Farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 119-129.
  • Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Kayıtları, 2003, İzmir.
  • Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Kayıtları, 1992, İzmir.
  • Gujarati, N.D., 1995, Basic Econometrics, McGraw-Hill, Third Edition,USA.
  • Murphy, Mc., 1992, Organic Farming as a Business in Great Britain, University of Cambridge, Agricultural Economics Unit, Cambridge.
  • Newbold, P., 1995, Statistics for Business and Economics, Prentice Hall International Editions.
  • Offermann, F. and Nieberg, H., 2000, Economic Performance of Organic Farms in Europe, Organic Farming in Europe: Economics and Policy Volume 5, Stuttgart-Hohenheim.
  • Olhan, E., 1997, Türkiye'de Bitkisel Üretimde Girdi Kullanımının Yarattığı Çevre Sorunları ve Organik Tarım -Manisa Örneği, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Doktora Tezi), Ankara.
  • Padel, S. and Lampkin, N.H., 1994, Conversion to Organic Farming: An Overview, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 295-313.
  • Padel, S. and Zerger, U., 1994, Economics of Organic Farming in Germany, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic Farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 91-117.
  • Pietola, K. and Lansink A.O., 2001, “Farmer Response to Policies Promoting Organic Farming Technologies in Finland”, European Review of Agricultural Economics, Vol.28 (1), 1-15.
  • Sell, S. R., Goreham, G.A., Youngs,A.G. Jr., and Watt, D.L., 1995, A Comparison of Sustainable and Conventional Farmers in North Dakota, Agricultural Economics Miscellaneous Report No. 175, North Dakota State University, Department of Agricultural Economics, Agricultural Experiment Station, Fargo.
  • “Stonehouse, P., 1991, Economics of Weed Control in Alternative Farming Systems, Proceedings of the 5 th REAP Conference, McGill University, Macdonald Campus, Quebec” Henning, J., Economics of Organic Farming Canada, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic Farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 1994, 143-160.
  • Stonehouse, D.P., Weise, S.F., Sheardown, T. and Gill, R.S., 1996, “A Case Study Approach to Comparing Weed Management Strategies under Alternative Farming Systems in Ontario”, Canadian Journal of Agricultural Economics, Vol. 44, 81-99.
  • Tarım Köyişleri Bakanlığı, Ekolojik Tarım Komitesi Kayıktları, 2001,Ankara.
  • Wynen, E., 1994, “Economics of Organic Farming in Australia”, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic Farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 185-199.
  • http://www. tarim.gov.tr (Erişim; 17.05.2005) Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 30.11.2005

A Research on Economics of Conventional and Organic Fig: Case of Aydınn Province

Yıl 2005, Cilt: 2 Sayı: 2, 79 - 86, 01.06.2005

Öz

In this study, the dried fig enterprises in Aydın province employing conventional and organic methods have been
compared regarding various economic criteria. Besides, social characteristics of the fig producers using
conventional and organic methods and structural characteristics of the respective farms have been analyzed. The
reasons for the adoption of organic production methods, and those impeding the shift from conventional to
organic agricultural production have been identified. The problems faced by the farmers during the marketing of
organic figs have been examined, and suggestions have been put forward.

Kaynakça

  • Akkaya, Ş. ve Pazarlıoğlu, M.V., 1995, Ekonometri, Anadolu Maatbacılık, 3 Baskı, İzmir.
  • Bülbül, M. ve Tanrıvermiş, H., 2001, “Türkiye'de Organik ve Geleneksel Fındık Üretim Ekonomisi ve Pazarlama Yapısı”, Türkiye I. Organik Tarım Sempozyumu, 21-23 Haziran 1999, İzmir, 33-50.
  • “Dubgaard A., Olsen, P. and Sorensen, S.N., 1990, θkonomien i θkologisk Jordbrug (Economics of O rg a n i c F a r m i n g ) R a p p o r t 5 4 , S t a t e n s Jordbrugsokonomiske Institut, Copenhagen” Dubgaard, A., 1994, “Economics of Organic Farming in Denmark”, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic Farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 119-129.
  • Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Kayıtları, 2003, İzmir.
  • Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Kayıtları, 1992, İzmir.
  • Gujarati, N.D., 1995, Basic Econometrics, McGraw-Hill, Third Edition,USA.
  • Murphy, Mc., 1992, Organic Farming as a Business in Great Britain, University of Cambridge, Agricultural Economics Unit, Cambridge.
  • Newbold, P., 1995, Statistics for Business and Economics, Prentice Hall International Editions.
  • Offermann, F. and Nieberg, H., 2000, Economic Performance of Organic Farms in Europe, Organic Farming in Europe: Economics and Policy Volume 5, Stuttgart-Hohenheim.
  • Olhan, E., 1997, Türkiye'de Bitkisel Üretimde Girdi Kullanımının Yarattığı Çevre Sorunları ve Organik Tarım -Manisa Örneği, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Doktora Tezi), Ankara.
  • Padel, S. and Lampkin, N.H., 1994, Conversion to Organic Farming: An Overview, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 295-313.
  • Padel, S. and Zerger, U., 1994, Economics of Organic Farming in Germany, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic Farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 91-117.
  • Pietola, K. and Lansink A.O., 2001, “Farmer Response to Policies Promoting Organic Farming Technologies in Finland”, European Review of Agricultural Economics, Vol.28 (1), 1-15.
  • Sell, S. R., Goreham, G.A., Youngs,A.G. Jr., and Watt, D.L., 1995, A Comparison of Sustainable and Conventional Farmers in North Dakota, Agricultural Economics Miscellaneous Report No. 175, North Dakota State University, Department of Agricultural Economics, Agricultural Experiment Station, Fargo.
  • “Stonehouse, P., 1991, Economics of Weed Control in Alternative Farming Systems, Proceedings of the 5 th REAP Conference, McGill University, Macdonald Campus, Quebec” Henning, J., Economics of Organic Farming Canada, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic Farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 1994, 143-160.
  • Stonehouse, D.P., Weise, S.F., Sheardown, T. and Gill, R.S., 1996, “A Case Study Approach to Comparing Weed Management Strategies under Alternative Farming Systems in Ontario”, Canadian Journal of Agricultural Economics, Vol. 44, 81-99.
  • Tarım Köyişleri Bakanlığı, Ekolojik Tarım Komitesi Kayıktları, 2001,Ankara.
  • Wynen, E., 1994, “Economics of Organic Farming in Australia”, In: Lampkin, N.H, and Padel, S. (eds)., The Economics of Organic Farming An International Perspective, Wallingford: CAB International, 185-199.
  • http://www. tarim.gov.tr (Erişim; 17.05.2005) Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 30.11.2005
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA56CJ77MZ
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zerrin Kenanoğlu Bektaş Bu kişi benim

Bülent Miran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kenanoğlu Bektaş, Z., & Miran, B. (2005). GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 79-86.
AMA Kenanoğlu Bektaş Z, Miran B. GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2005;2(2):79-86.
Chicago Kenanoğlu Bektaş, Zerrin, ve Bülent Miran. “GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2, sy. 2 (Aralık 2005): 79-86.
EndNote Kenanoğlu Bektaş Z, Miran B (01 Aralık 2005) GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2 2 79–86.
IEEE Z. Kenanoğlu Bektaş ve B. Miran, “GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 2, sy. 2, ss. 79–86, 2005.
ISNAD Kenanoğlu Bektaş, Zerrin - Miran, Bülent. “GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2/2 (Aralık 2005), 79-86.
JAMA Kenanoğlu Bektaş Z, Miran B. GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2005;2:79–86.
MLA Kenanoğlu Bektaş, Zerrin ve Bülent Miran. “GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 2, 2005, ss. 79-86.
Vancouver Kenanoğlu Bektaş Z, Miran B. GELENEKSEL VE ORGANİK KURU İNCİRİN EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2005;2(2):79-86.