Bu çalışmada çileklerde farklı kalsiyumlu gübrelerin (kalsiyum nitrat, kalsiyum sülfat ve calne) verim ve kaliteye etkileri araştırılmıştır. 2001-2002 çilek sezonunda Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde yetiştirilen çileklerde farklı kalsiyumlu gübrelerin verim ve kaliteye etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada materyal olarak, bölgede yoğun bir şekilde üretimi yapılan Ca'a oldukça duyarlı 'Camarosa' çeşidi seçilmiştir. Denemede, kalsiyum nitrat, kalsiyum sülfat ve calne gübrelerinin toprak, bitki ve meyve kalite kriterleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma parseli büyüklüğü 8.8 m2 olan kontrol de dahil her uygulama için dört tekerrürlü olmak üzere toplam on altı deneme parseli kurulmuş ve bu deneme parsellerine önceden belirlenen miktarlarda denemede esas alınan gübreler (kalsiyum nitrat 264 gr/m2, kalsiyum sülfat 220 gr/m2 ve calne 149.6 gr/m2) tabana gübre olarak verilmiştir. Denemenin sürdüğü sekiz ay boyunca (Eylül, Ekim, Kasım, Ocak, Şubat, Nisan, Mayıs, Haziran) her ay olmak üzere toprak ve yaprak örnekleri alınmış, bitki meyveye yattığı dönemden sonraki üç ay boyunca da (Nisan, Mayıs, Haziran) her hafta hasat sonuna kadar meyve örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerinde; deneme başlamadan önce % kireç(CaCO3), % toplam eriyebilir tuz, %organik madde daha sonra her ay pH,Ca ve Mg, yaprak örneklerinde; K, Ca, Mg ve Na, meyve örneklerinde ise;her hafta verim alınmış, meyve maksimum ve minimum enleri, meyve sitrik-malik asit miktarları, meyve eti sertliği, meyve rengi, meyve suyu pH'sı ve ortalama meyve ağırlığı belirlenmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda; tüm analiz sonuçlarından elde edilen değerlere varyans analizi yapılmış, toprak ve yaprak örneklerinde uygulamalara ve aylara göre istatistiksel olarak bir fark belirlenirken, meyve örneklerinde bu fark istatistiksel olarak önemsiz çıkmasına rağmen uygulamalara ve aylara göre değişim göstermiştir. Sonuç olarak da, yapılan kalsiyum nitratlı gübrelemenin kalsiyum sülfat ve calne'ye göre daha etkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
This study was carried out to determine of effects of different calcium sources (calcium nitrate, calcium sulphate
and calne) on yield, quality and chemical composition field grown strawberry. Experiment was carried out in
farmer conditions in Sultanhisar-Aydin.
For this purpose, Ca-sensitive cultivar Camarosa which is grown widely in the area was planted in field according
to randomized block design with 4 repeated. Each plot consists of 8.8 m . Experiment consists of 2 blocks and 16
plots. Different calcium sources were treated to soil before planting with amounts of 264 g calcium nitrate, 220 g
calcium sulphate and 149.6 g calne per m2. Soil and leaf sampling were done monthly during the experiment
period (between September 2001 and June 2002). Fruit sampling were made during the last 3 months (between
April 2001 and June 2001) of the experiment. In addition yield were determined. In the soil samples CaCO3 (%),
EC, organic matter (%), pH, Ca and Mg analyses were done.While K, Ca, Mg, and Na were determined in the leaf
samples, fruit sizes, citric and malic acit contents , firmness, color, pH, and average weight were determined in the
fruit samples. Analysis of variance procedures were performed for soil and leaf analyses results, yield and fruit
quality properties.
According to the results, different Ca sources affect soil and leaf analyses results significantly . However fruit
parameters are not affected in the same extent. Calcium nitrate is determined as the most effective source with
calcium which might be used as fertilizer and followed by calcium sulphate and calne, respectively.
Strawberry calcium nitrate calcium sulphate calne yield quality
Diğer ID | JA58NE82BH |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 2 Sayı: 2 |