Bu araştırma 2000 2002 yıllan arasında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Derim Sonrası Fizyoloji Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada M9 anacı üzerine aşılı Granny Smith, Imparatore ve Idared elma çeşitlerinin soğukta depolanma koşulları incelenmiştir. Uygun depolama koşulunu belirlemek için iki farklı zamanda derilen elmalar ilk yıl 0 oC ve % 90-95 nispi nem , ikinci yıl -1, 0 ve +2 oC sıcaklık ve yine % 90-95 nispi nem koşullarına sahip üç farklı soğuk odada 6 ay süreyle depolanmışlardır. Depolama boyunca birer ay aralıklarla depodan çıkartılan örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik ve renk değerleriyle beraber fizyolojik ve patojen kaynaklı bozulmalar incelenmiştir. Deneme sonuçlarına göre Eğirdir ekolojisinde M9 anacı üzerinde yetiştirilen Granny Smith, Imparatore ve Idared elma çeşitlerinin 0 oC sıcaklık ve % 90-95 nispi nem koşullarında 5-6 ay depolanabileceği saptanmıştır.
This research was carried out at Horticulture Research Institute of Eğirdir and Postharvest Physiology Lab. of
Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Süleyman Demirel between 2000 and 20002.
Storage conditions of apple varieties Granny Smith, Imparatore and Idared grafted on M9 rootstock were
investigated. In order to determine the optimum storage condition, these varieties harvested two different stage
were stored at 0 oC temperature and 90-95 % relative humidity in the first year, and at -1, 0 and +2 oC and 90-95 %
RH in the second year for 6 months. During the storage period, weight loss, fruit flesh firmness, total solible solid,
titretable acidity, colorimeter values (L*, a*, b*) and physiological disorders of apples taken from storage by
montly intervals were examined.According to the storage results, it is determined that Granny Smith, Imparatore
and Idared apple varieties can be stored at 0 oC temperature and 90-95 % relative humidity for 5-6 months.
Diğer ID | JA99RH47HG |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 2 Sayı: 1 |