Bu çalışma, Isparta (İlavus Yaylası)'da yetiştirilen Kütahya vişne çeşidinin 3 farklı polietilen torba içerisinde soğukta muhafazası sırasındaki kalite değişimini incelemek amacıyla 2002 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Derim Sonrası Fizyolojisi Laboratuarında yürütülmüştür. Meyve saplarıyla birlikte elle tam olum döneminde derilen meyveler 0°C sıcaklık ve % 90-95 nispi neme sahip soğuk odada 25 gün muhafaza edilmiştir. Araştırmada 2'si ithal ve 1'i yerli olmak üzere 3 farklı polietilen torba kullanılmıştır. Depolama boyunca 5'er gün aralıklarla alınan vişne örneklerinde ağırlık kaybı, meyve renk değişimi, meyve sapı renk değişimi, suda çözünür kuru madde içeriği, pH ve titre edilebilir asitlik içerikleri incelenmiştir. Muhafaza boyunca meyveler duyusal (görünüş-tekstür ve tat-aroma) olarak da değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonunda, elde edilen bulgulara göre Isparta (İlavus Yaylası) koşullarında yetiştirilen Kütahya vişne çeşidinin depolama süresi sonunda (25. gün) tüm ambalaj materyalindeki meyvelerin pazarlanabilir durumda (5 puan) olduğu; ithal 2 ambalaj materyalindeki meyvelerin ise 15 gün boyunca meyve kalitesinde hiç bir değişiklik olmadığı (7 puan) belirlenmiştir. Depolama süresi boyunca yapılan değerlendirmelere göre, 2 numaralı ithal polietilen torbanın meyve kalitesini daha iyi koruduğu, onu ithal 1 ve yerli polietilen torbaların izlediği sonucuna varılmıştır.
This research was conducted in University of Suleyman Demirel, Faculty of Agriculture, Department of
Horticulture, Postharvest Physiology Laboratory to investigate the quality changes during cold storage of sour
cherry cultivar of Kütahya in 3 different polyethylene bags grown in Isparta (Ilavus plateau) in 2002. The fruits
harvested by hand and were stored in 3 different polyethylene bags named as local, import 1 and
import 2 for 25 days at 0ºC temperature and 90-95 % relative humidity in cold storage. During the storage period
weight loss, fruit colour change, fruit stem colur change, soluble solid content, titretable acidity and pH values of
fruit samples were determined at 5 days intervals. Sensory evaluations were also performed during the storage
period. According to the results, at the end of the cold storage (25th days) fruits were in marketable stage (5
points) in all of three packaging materials. Fruits in import 2 polyethylene bag were the best quality (7 points)
during the 15 days of cold storage. This packaging material preserved the fruit quality better than the other bags
Diğer ID | JA72VR72DY |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 2 Sayı: 1 |