Bu çalışma 2014 yılında, Merlot/110R fidanları üzerine farklı dozlarda
uygulanan Bacillus subtilis (%2, %4,
%8, 0) ve Trichoderma harzianum
(5g/L, 10g/L, 20g/L, 0)’ un 2 yaşlı asma fidanlarında gelişme döneminde
gösterdiği etkilerin belirlenmesi
amacıyla yapılmıştır. Araştırmada fidan tutma oranı, sürgün özellikleri ve yaprak özellikleri incelenmiştir. Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre oluşturulan denemede toplam 96 fidan kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde MSTAT-C istatistik programı, aradaki farkların belirlenmesinde ise LSD testi kullanılmıştır. B. subtilis;
genel koltuk sürgün toplamı üzerine azaltıcı etkilerde bulunmuş, diğer kriterlerde artırıcı bir etki göstermiştir. T. harzianum ise koltuk
sürgünü toplamı ve ana sürgünde bulunan toplam koltuk sürgünü sayısı üzerine
azaltıcı; diğer kriterler üzerine ise pozitif bir etki yapmıştır. Sonuç olarak ileriki çalışmalarda Bacillus subtilis’ in
%8’ lik dozunun Merlot/110R fidanlarında gelişme döneminde kullanılması önerilebilir.
Merlot 110R Bacillus subtilis Trichoderma harzianum Vitis vinifera L.
This
study was performed in 2014, in order to identify the effects of different
doses Bacillus subtilis (2%, 4%, 8%, 0) and Trichoderma harzianum (5g/L, 10g/L,
20g/L, 0) on Merlot/110R young plants. In this research, taking ratio of young
plants, shoot characteristics and leaf characteristics were evaluated. This
research was established by Randomized Block design in Divided Parcels and it
contained totally 96 young plants were used. MSTAT-C statistical program was
used for evaluation data, and LSD test was used for determine the statistically
importance. B. subtilis decreased total number of lateral shoots; also the T.
harzianum decreased total number of lateral shoots, lateral shoots number in
main shoot. As a result, Bacillus subtilis dose 8% can be used in growing
period for further studies.
Merlot 110R Bacillus subtilis Trichoderma harzianum Vitis vinifera L.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1 |