Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Carcass and Meat Quality Characteristics of Camel

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 2, 113 - 117, 31.12.2018
https://doi.org/10.25308/aduziraat.428069

Öz

Beside the physical and natural conditions of countries or regions, cultural structure of the societies have also effects on reared animal species. Camel can be reared in the regions in which main livestock species cannot be reared and the world camel population increased about 2.69- fold from 1961 to 2017, increase in Africa is 3.49-fold. Proportionately, camel meat production is the most increased meat in the world, after the poultry, ass and goat meat production. Slaughtering rate, as varies countries, in the camel population in the world is 11.3%, the number of slaughtered camel is 2.84 m heads and camel meat production is 630,210 tons. Camel carcass weight, depending on the slaughtering weight, varies between 125 and 400 kg, and dressing percentage varies from 47.5% to 61.5%. The quality characteristics of camel meat, with low cholesterol content, are similar to beef quality characteristics, especially if they were slaughtered at a younger age.

Kaynakça

  • Anonim (2017) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/ (Erişim tarihi: 22.11.2017).
  • Anonim (2018) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/ (Erişim tarihi: 25.12.2018).
  • Bekhit AE, Farouk MM (2014) Nutritive and Health Value of Camel Meat. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • Bülbül A (2017) Develerde karkas ve et kalite özellikleri. Yüksek Lisans Semineri. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Aydın.
  • Faye B (2014) Camel Meat in the World. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • İnce K, Önal ME (2017) Deve yetiştiriciliği ve devecilik kültürü. Lisans Bitirme Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Aydın.
  • Kadim IT, Farouk MM, Mahgoub O, Bekhit AE (2014) Slaughtering and Processing of Camels. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • Kadim IT, Mahgoub O (2014) Camel Body Growth. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, USA.
  • Kadim IT, Mahgoub O, Al-Marzooqi W, Al-Zadgali S, Annamali K, Mansour MH (2006) Effects of age on composition and quality of muscle Longissimus thoracis of the Omani Arabian camel (Camelus dromedarius). Meat Science 73: 619–625.
  • Kadim IT, Mahgoub O, Purchas RW (2008) A review of the growth, and of the carcass and meat quality characteristics of the one-humped camel (Camelus dromedarius). Meat Science 80: 555–569.
  • Swatland HJ (2014) Prospects for Online Grading of Camel Meat Yield and Quality. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.

Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 2, 113 - 117, 31.12.2018
https://doi.org/10.25308/aduziraat.428069

Öz

Ülkelerin fiziksel ve doğal koşulları yanında toplumların kültürel yapısı da yetiştirilecek hayvan türünü belirlemede
etkilidir. Birçok çiftlik hayvanı türünün yetiştirilemediği alanlarda yetiştirilen devenin dünyadaki varlığı 2017 yılında 1961
yılına göre 2.69 kat artmışken, Afrika kıtasında artış 3.49 kattır. Dünyada, kanatlı, eşek ve keçi etinden sonra deve eti üretimi
oransal olarak en fazla artış gösteren ettir. Ülkelere göre değişmekle birlikte dünya genelinde develerde kasaplık güç oranı
%11.3, yıllık kesilen deve sayısı 2.84 milyon baş, deve eti üretimi 630,210 tondur. Develerde karkas ağırlığı kesim canlı
ağırlığına bağlı olarak 125-400 kg, karkas randımanı ise %47.7-61.5 arasında değişmektedir. Genç yaşta kesildiğinde sığır eti
ile benzer özellikler gösteren deve etinde kolesterol miktarı düşüktür.

Kaynakça

  • Anonim (2017) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/ (Erişim tarihi: 22.11.2017).
  • Anonim (2018) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/ (Erişim tarihi: 25.12.2018).
  • Bekhit AE, Farouk MM (2014) Nutritive and Health Value of Camel Meat. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • Bülbül A (2017) Develerde karkas ve et kalite özellikleri. Yüksek Lisans Semineri. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Aydın.
  • Faye B (2014) Camel Meat in the World. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • İnce K, Önal ME (2017) Deve yetiştiriciliği ve devecilik kültürü. Lisans Bitirme Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Aydın.
  • Kadim IT, Farouk MM, Mahgoub O, Bekhit AE (2014) Slaughtering and Processing of Camels. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • Kadim IT, Mahgoub O (2014) Camel Body Growth. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, USA.
  • Kadim IT, Mahgoub O, Al-Marzooqi W, Al-Zadgali S, Annamali K, Mansour MH (2006) Effects of age on composition and quality of muscle Longissimus thoracis of the Omani Arabian camel (Camelus dromedarius). Meat Science 73: 619–625.
  • Kadim IT, Mahgoub O, Purchas RW (2008) A review of the growth, and of the carcass and meat quality characteristics of the one-humped camel (Camelus dromedarius). Meat Science 80: 555–569.
  • Swatland HJ (2014) Prospects for Online Grading of Camel Meat Yield and Quality. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Düzeltme
Yazarlar

Abdullah Bülbül Bu kişi benim 0000-0003-0412-170X

Atakan Koç 0000-0001-5324-4154

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bülbül, A., & Koç, A. (2018). Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2), 113-117. https://doi.org/10.25308/aduziraat.428069
AMA Bülbül A, Koç A. Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2018;15(2):113-117. doi:10.25308/aduziraat.428069
Chicago Bülbül, Abdullah, ve Atakan Koç. “Develerde Karkas Ve Et Kalite Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15, sy. 2 (Aralık 2018): 113-17. https://doi.org/10.25308/aduziraat.428069.
EndNote Bülbül A, Koç A (01 Aralık 2018) Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 2 113–117.
IEEE A. Bülbül ve A. Koç, “Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 15, sy. 2, ss. 113–117, 2018, doi: 10.25308/aduziraat.428069.
ISNAD Bülbül, Abdullah - Koç, Atakan. “Develerde Karkas Ve Et Kalite Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15/2 (Aralık 2018), 113-117. https://doi.org/10.25308/aduziraat.428069.
JAMA Bülbül A, Koç A. Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2018;15:113–117.
MLA Bülbül, Abdullah ve Atakan Koç. “Develerde Karkas Ve Et Kalite Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 2, 2018, ss. 113-7, doi:10.25308/aduziraat.428069.
Vancouver Bülbül A, Koç A. Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2018;15(2):113-7.