By
carrying out energy and cost analyses on different agricultural practices
applied in cotton cultivation, energy equivalence of inputs per unit area,
energy efficiency of the crop, total costs and profit have been calculated.
This data has been acquired from the experimental plots with three repetitions
on four different methods.
The highest energy input is in Traditional Tillage, while the lowest is in
Direct Drilling. When energy outputs compared, it’s been understood that the
highest energy output is in Traditional Tillage which has the highest yield and
the lowest energy output is in Direct Drilling, which has the lowest yield.
According to the experiments the highest
energy ratio is 4.38 in Traditional Tillage, followed by Reduced Tillage 2 with
the ratio of 3.99 and Direct Drilling with the ratio of 3.93. The lowest energy
ratio is found in Reduced Tillage 1 with the ratio of 3.72.
energy input-output analysis cotton production cost analysis
Bu çalışmada pamuk üretiminde farklı toprak
işleme yöntemlerinin uygulandığı parsellerin enerji ve maliyet analizleri
üzerine araştırma yapılarak, üretimdeki girdilerin birim alan başına enerji
eşdeğerleri, elde edilen ürünün enerji verimliliği, toplam maliyet ve kar
değerleri hesaplanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, dört farklı yöntemde
3 tekerrürlü olarak yürütülen deneme parsellerinden elde edilmiştir.
Çalışmada en yüksek enerji girdisi geleneksel
toprak işleme yönteminde, en düşük enerji girdisi ise doğrudan ekim yönteminde
gerçekleşmiştir. Enerji çıktıları incelendiğinde ise en yüksek enerji çıktısı
verimin en yüksek olduğu geleneksel toprak işlemede en düşük enerji çıktısı da
verimin en düşük olduğu doğrudan ekim yönteminde gerçekleşmiştir. En yüksek
enerji oranı 4.38 ile geleneksel toprak işleme konusunda, sonra sırasıyla 3.99
ile azaltılmış toprak işleme 2 konusunda, 3.93 ile doğrudan ekimde
gerçekleşmiştir. En düşük enerji oranı ise 3.72 ile azaltılmış toprak işleme 1
konusunda hesaplanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1 |