The
aim of the current experiment was carried out to determine the effect of different
harvesting time on the chemical composition, in vitro gas production, methane production, metabolisable energy, organic
matter digestibility of cotton thistle. The harvesting time had a significant
effect on the chemical composition, gas production, methane production, organic
matter digestibility and metabolisable energy of cotton thistle (P<0.01). The dry matter, ether extract, neutral detergent
fiber, acid detergent fiber and methane production (%) increased with advancing maturity
whereas crude ash, crude protein, gas production (ml), methane production (ml),
organic matter digestibility and metabolisable energy decreased with advancing maturity. Dry
matter, crude protein, ether extract, neutral detergent fiber, acid detergent
fiber contents of cotton thistle ranged from 16.22 to 33.03%, 8.72 to 15.09%,
2.68 to 4.37%, 38.25 to 60.13% and 27.08 to 42.91% respectively. Gas production
(mL), methane production (mL), methane production (%), organic matter
digestibility and metabolisable energy of cotton thistle ranged from 32.84 to
48.49 ml, 4.83 to 5.94 mL, 12.25 to 14.73%, 49.71 to 63.18% and 7.46 to 9.97
MJ/kg DM. Further in vivo studies are
required to determine the effect of cotton thistle on the feed intake and performance
of ruminant animals.
harvesting stage in vitro gas production chemical composition methane production cotton thistle
Bu
çalışmanın amacı, farklı hasat zamanının pamuk dikeninin (Onopordum acanthium) kimyasal kompozisyon, in vitro gaz üretimi, metan üretimi, metabolik
enerji (ME) ve organik madde sindirim derecesi (OMSD) üzerine etkisini
belirlemek için yapılmıştır. Hasat zamanı pamuk dikeninin kimyasal kompozisyonunu,
in vitro gaz üretimi, metan üretimi, ME, OMSD’i
önemli derecede etkilemiştir (P<0.01). Hasat zamanının ilerlemesiyle
birlikte pamuk dikeninin kuru madde (KM), ham yağ (HY), nötral deterjan fiber
(NDF), asit deterjan fiber (ADF) ve metan (%) içeriği artarken, ham kül (HK),
ham protein (HP), in vitro gaz
üretimi (ml), metan üretimi (ml), OMSD ve ME değerleri ise azalmıştır. Pamuk
dikeninin KM, HP, HY, NDF ve ADF içerikleri
sırasıyla; %16.22 ile 33.03, %8.72 ile 15.09, %2.68 ile 4.37, %38.25 ile 60.13
ve %27.08 ile 42.91 arasında değişmiştir. Pamuk dikenin in vitro gaz üretimi (mL), metan üretimi (mL), metan gazı (%), OMSD
ve ME sırasıyla 32.84 ile 48.49 mL; 4.83 ile 5.94 mL, %12.25 ile 14.73, %49.71
ile 63.18 ve 7.46 ile 9.97 MJ/kg KM arasında değişmiştir. Bundan sonra pamuk dikenin ruminant
hayvanların yem tüketimine ve performansına etkisine belirlenmek için in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
hasat zamanı in vitro gaz üretimi kimyasal kompozisyon metan üretimi pamuk dikeni
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1 |