Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Comparision of Effects of Different Fungicide Doses on Fruit Quality Parameters in Mycorrhizal Applied and Untreated Tomato Plant

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 2, 161 - 168, 31.12.2019
https://doi.org/10.25308/aduziraat.558273

Öz

The study is an ecological-based study to determine the
effect of mycorrhiza on the plant in the presence of fungicides, which provide
important advantages to plants. For this purpose, it was compared the effects
of different fungicide doses on fruit quality parameters of tomato (Solanum
lycopersicum L.) plants grown in environment with and without Arbuscular
Mycorrhizal Fungus (Glomus
fasciculatum, Glomus intraradices, Glomus mosseae). Pesticide was
applied at different doses which recommended dose to farmer (D), half of
recommended dose (D/2) and two fold recommended dose (D*2). The results of
fruit weight, fruit length, fruit size and fruit volume characteristics were
found statistically significant in all of the pesticide dose in mycorhizal
plants. These results indicate that mycorrhiza has positive effect despite
pesticide application. There was no found pesticide residue in the fruits of
mycorhizal plants. However, pesticide residue above measurement limit was found
in non-mycorhizal plants.

Kaynakça

  • Abdulhadi S, Saymen M, Türkmen Ö (2017) Tuzlu Toprak Koşullarında Kabakta Arbusküler Mikorhizal Fungus Uygulamalarının Fide Gelişmesine Etkisi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Science 7 (2): 1-12.
  • Akbudak N, Şeniz V, Tezcan H (2004) Effect of harpin protein on yield and fruit quality of pepper grown in greenhouse conditions. III. Balkan Symposium on Vegetables and Potatoes (6–10 Eylül 2004, Bursa) 267-270.
  • Azimi R, Heshmati GA, Kianian MK (2018) Effects of Drought Stress and Mycorrhiza on Viability and Vegetative Growth Characteristics of Ziziphora clinopodioides Lam. Journal of Rangeland Science Vol. 8, No. 3.
  • Altuntaş Ö, Abak K, Yıldız Daşgan, H (2015) Serada Biber Yetiştiriciliğinde Arbusküler Mikorhizal Fungus Kullanımının Bitki Gelişimi ve Verime Etkileri. Selçuk Tar Bil Der 2(2): 144-151.
  • Almaca A (2014) Tarımsal üretimde mikorizanın önemi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 18 (2): 58-67.
  • Battke F, Schramel P, Ernst D (2003) A novel method for in vitro culture of plants:cultivation of barky in a floating hydroponic system. Plant Molecular Biology Reporter 21 (4): 405-409.
  • Biçici M (2011) Bitki hastalık etmenleri ile biyolojik mücadelenin başarısını arttırmada mikorizanın rolü. Türkiye biyolojik mücadele dergisi 2 (2): 139-174.
  • Bostan Z, Günay K (2014) Hayward’ (Actinidia deliciosa Planch) kivi çeşidinin meyve kalitesi üzerine rakım ve yöneyin etkisi. Akademik Ziraat Dergisi 3 (1): 13-22.
  • Chhabra ML, Jalali BL (2013) Impact of pesticides-mycorrhia interaction on growth and development of wheat. Biopest 6(2): 129-132.
  • Copping LG, Menn JJ (2000) Biopesticides: a review of their action, applications and efficacy. Pest Management Science 56 (8): 651-676.
  • Delen N, Kınay P, Yıldız F, Yıldız M, Altınok HH, Uçkun Z (2010) Türkiye tarımında kimyasal savaşın durumu ve entegre savaşım olanakları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi (11-15 Ocak 2010, Ankara) 609-625.
  • Dereboylu AE, Tort N (2010) Bazı aktivatör ve fungisit uygulamalarının Cucumis sativus L. (hıyar) bitkisinde verim-kalite üzerine etkisi. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 31 (1): 30-42.
  • Durmuşoğlu E, Çelik C (2001) Türkiye’de pestisit kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar. Türkiye Entomoloji dergisi 25 (1): 65-80.
  • Erzurumlu GS, Kara EE (2014) Mikoriza konusunda Türkiye’de yapılan çalışmalar. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 7 (2): 55-65.
  • Gazozcuzade N (2010) Silifke Yayla Köylerinde Domates Üretiminde Hastalık Yönetimi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış) Yüksek lisans tezi Adana, 83 s. Marin M, Ybarra M, Fe A, Garcia-Ferriz L (2002) Effect of arbuscular mycorrhizal fungi and pesticides on Cynara cardunculus growth.Agricultural and Food Science in Finland (11):245-251.
  • Naomi L, Rintoul J (2016) Arbuscular mycorrhizal associations in plant nutrition and health. CAB Reviews, 11 (17). pp. 1-16. ISSN 17498848.
  • Rafique M, Ortaş İ (2018) Nutrient uptake-modification of different plant species in Mediterranean climate by arbuscular mycorrhizal fungi. European Journal of. Horticulture Science 83(2), 65–71.
  • Palta Ş, Demir S, Şengönül K, Kara Ö, Şensoy GH (2010) Arbüsküler Mıkorızal Funguslar (Amf), Bitki Ve Toprakla İlişkileri, Mera Islahındaki Önemleri. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Cilt: 12 Sayı: 18, 87-98.
  • Palta Ş, Genç Lermi A, Beki R (2016) The effect of different land uses on arbuscular mycorrhizal fungi in the northwestern Black Sea Region. Environ Monit Assess 188: 350
  • Ted J (2002) Mycorrhizae and Plant Community. http:// mycorrhiza.org. (Erişim tarihi: 24.04.2019).
  • Tilak KVBR, Ranganayaki N, Pal KK, De R, Saxena AK, Nautiyal CS, Mittal S, Tripathi AK, Johri BN (2005) Diversity of plant growth and soil health supporting bacteria. Current Science 89 (1):136–150.
  • Tiryaki O, Canhilal R, Horuz S (2010) Tarım ilaçları kullanımı ve riskleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 26(2): 154-169.
  • Tiryaki O (2016) Türkiye’de yapılan pestisit kalıntı analiz ve çalışmaları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 32(1): 72-82.
  • Tort N, Öztürk İ, Tosun N (2004) Fungisit uygulamalarının domates (Lycopersicon esculentum Mill.)’in anatomik yapısı ve fizyolojisi üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41 (2): 111-122.
  • Tort N, Türkyılmaz B, Dereboylu AE, Tosun N(2004) Diniconazole etken maddeli bir fungisitin bazı arpa kültür formları üzerine morfolojik ve fizyolojik etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(1): 169-179.
  • Ünlü H, Padem H (2009) Organik domates yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi, mikrobiyal gübre ve bitki aktivatörü kullanımının verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Ekoloji 19 (73): 1-9.
  • Yeşil S, Öğür E (2011) Zirai mücadelede pestisit kullanımının Türkiye’de ve Konya ölçeğinde değerlendirilmesi ve pestisit kullanımının olası sakıncaları. I. Konya Kent Sempozyumu, (26-27 Kasım 2011, Konya 439-449 s.
  • Zhu X, Song F, Xu H (2010) Influence of arbuscular mycorrhiza on lipid peroxidation and antioxidant enzyme activity of maize plants under temperature stress. Mycorrhiza 20:325–332.

Mikoriza Uygulanmış ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 2, 161 - 168, 31.12.2019
https://doi.org/10.25308/aduziraat.558273

Öz

Çalışma bitkilere önemli avantajlar
sağlayan mikorizaların fungusit varlığında bitki üzerindeki etkisini belirlemek
için yapılmış ekolojik temelli bir araştırmadır. Bu amaçla Arbusküler Mikorizal
Fungus (Glomus fasciculatum,  Glomus intraradices, Glomus mosseae)
bulunan ve bulunmayan ortamlarda yetiştirilen domates (Solanum lycopersicum L.) bitkilerine uygulanan farklı fungusitin
dozlarının meyve kalite parametreleri üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır.
Pestisit dozları çiftçiye önerilen tarla dozu (D), önerilenin yarısı doz (D/2)
ve önerilenin iki katı doz (Dx2) şeklinde uygulanmıştır. Meyve ağırlığı,  meyve boyu, meyve çapı ve meyve hacmi ölçüm
sonuçları bütün fungusit dozlarında mikorizalılarda istatistiki açıdan önemli
bulunmuştur. Bu sonuçlar mikorizanın fungusit uygulamasına rağmen meyve
üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Mikorizalı bitkilerin
meyvelerinde fungusit kalıntısına rastlanmazken mikorizasız bitkilerin D ve Dx2
dozlarında ölçüm limitinde ve ölçüm limitinin üzerinde fungusit kalıntısına
rastlanmıştır.

Kaynakça

  • Abdulhadi S, Saymen M, Türkmen Ö (2017) Tuzlu Toprak Koşullarında Kabakta Arbusküler Mikorhizal Fungus Uygulamalarının Fide Gelişmesine Etkisi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Science 7 (2): 1-12.
  • Akbudak N, Şeniz V, Tezcan H (2004) Effect of harpin protein on yield and fruit quality of pepper grown in greenhouse conditions. III. Balkan Symposium on Vegetables and Potatoes (6–10 Eylül 2004, Bursa) 267-270.
  • Azimi R, Heshmati GA, Kianian MK (2018) Effects of Drought Stress and Mycorrhiza on Viability and Vegetative Growth Characteristics of Ziziphora clinopodioides Lam. Journal of Rangeland Science Vol. 8, No. 3.
  • Altuntaş Ö, Abak K, Yıldız Daşgan, H (2015) Serada Biber Yetiştiriciliğinde Arbusküler Mikorhizal Fungus Kullanımının Bitki Gelişimi ve Verime Etkileri. Selçuk Tar Bil Der 2(2): 144-151.
  • Almaca A (2014) Tarımsal üretimde mikorizanın önemi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 18 (2): 58-67.
  • Battke F, Schramel P, Ernst D (2003) A novel method for in vitro culture of plants:cultivation of barky in a floating hydroponic system. Plant Molecular Biology Reporter 21 (4): 405-409.
  • Biçici M (2011) Bitki hastalık etmenleri ile biyolojik mücadelenin başarısını arttırmada mikorizanın rolü. Türkiye biyolojik mücadele dergisi 2 (2): 139-174.
  • Bostan Z, Günay K (2014) Hayward’ (Actinidia deliciosa Planch) kivi çeşidinin meyve kalitesi üzerine rakım ve yöneyin etkisi. Akademik Ziraat Dergisi 3 (1): 13-22.
  • Chhabra ML, Jalali BL (2013) Impact of pesticides-mycorrhia interaction on growth and development of wheat. Biopest 6(2): 129-132.
  • Copping LG, Menn JJ (2000) Biopesticides: a review of their action, applications and efficacy. Pest Management Science 56 (8): 651-676.
  • Delen N, Kınay P, Yıldız F, Yıldız M, Altınok HH, Uçkun Z (2010) Türkiye tarımında kimyasal savaşın durumu ve entegre savaşım olanakları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi (11-15 Ocak 2010, Ankara) 609-625.
  • Dereboylu AE, Tort N (2010) Bazı aktivatör ve fungisit uygulamalarının Cucumis sativus L. (hıyar) bitkisinde verim-kalite üzerine etkisi. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 31 (1): 30-42.
  • Durmuşoğlu E, Çelik C (2001) Türkiye’de pestisit kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar. Türkiye Entomoloji dergisi 25 (1): 65-80.
  • Erzurumlu GS, Kara EE (2014) Mikoriza konusunda Türkiye’de yapılan çalışmalar. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 7 (2): 55-65.
  • Gazozcuzade N (2010) Silifke Yayla Köylerinde Domates Üretiminde Hastalık Yönetimi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış) Yüksek lisans tezi Adana, 83 s. Marin M, Ybarra M, Fe A, Garcia-Ferriz L (2002) Effect of arbuscular mycorrhizal fungi and pesticides on Cynara cardunculus growth.Agricultural and Food Science in Finland (11):245-251.
  • Naomi L, Rintoul J (2016) Arbuscular mycorrhizal associations in plant nutrition and health. CAB Reviews, 11 (17). pp. 1-16. ISSN 17498848.
  • Rafique M, Ortaş İ (2018) Nutrient uptake-modification of different plant species in Mediterranean climate by arbuscular mycorrhizal fungi. European Journal of. Horticulture Science 83(2), 65–71.
  • Palta Ş, Demir S, Şengönül K, Kara Ö, Şensoy GH (2010) Arbüsküler Mıkorızal Funguslar (Amf), Bitki Ve Toprakla İlişkileri, Mera Islahındaki Önemleri. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Cilt: 12 Sayı: 18, 87-98.
  • Palta Ş, Genç Lermi A, Beki R (2016) The effect of different land uses on arbuscular mycorrhizal fungi in the northwestern Black Sea Region. Environ Monit Assess 188: 350
  • Ted J (2002) Mycorrhizae and Plant Community. http:// mycorrhiza.org. (Erişim tarihi: 24.04.2019).
  • Tilak KVBR, Ranganayaki N, Pal KK, De R, Saxena AK, Nautiyal CS, Mittal S, Tripathi AK, Johri BN (2005) Diversity of plant growth and soil health supporting bacteria. Current Science 89 (1):136–150.
  • Tiryaki O, Canhilal R, Horuz S (2010) Tarım ilaçları kullanımı ve riskleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 26(2): 154-169.
  • Tiryaki O (2016) Türkiye’de yapılan pestisit kalıntı analiz ve çalışmaları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 32(1): 72-82.
  • Tort N, Öztürk İ, Tosun N (2004) Fungisit uygulamalarının domates (Lycopersicon esculentum Mill.)’in anatomik yapısı ve fizyolojisi üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41 (2): 111-122.
  • Tort N, Türkyılmaz B, Dereboylu AE, Tosun N(2004) Diniconazole etken maddeli bir fungisitin bazı arpa kültür formları üzerine morfolojik ve fizyolojik etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(1): 169-179.
  • Ünlü H, Padem H (2009) Organik domates yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi, mikrobiyal gübre ve bitki aktivatörü kullanımının verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Ekoloji 19 (73): 1-9.
  • Yeşil S, Öğür E (2011) Zirai mücadelede pestisit kullanımının Türkiye’de ve Konya ölçeğinde değerlendirilmesi ve pestisit kullanımının olası sakıncaları. I. Konya Kent Sempozyumu, (26-27 Kasım 2011, Konya 439-449 s.
  • Zhu X, Song F, Xu H (2010) Influence of arbuscular mycorrhiza on lipid peroxidation and antioxidant enzyme activity of maize plants under temperature stress. Mycorrhiza 20:325–332.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Tuğba Özbucak Bu kişi benim 0000-0002-4784-3537

Döndü Kabul Bu kişi benim 0000-0002-6555-8107

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özbucak, T., & Kabul, D. (2019). Mikoriza Uygulanmış ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 161-168. https://doi.org/10.25308/aduziraat.558273
AMA Özbucak T, Kabul D. Mikoriza Uygulanmış ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2019;16(2):161-168. doi:10.25308/aduziraat.558273
Chicago Özbucak, Tuğba, ve Döndü Kabul. “Mikoriza Uygulanmış Ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16, sy. 2 (Aralık 2019): 161-68. https://doi.org/10.25308/aduziraat.558273.
EndNote Özbucak T, Kabul D (01 Aralık 2019) Mikoriza Uygulanmış ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16 2 161–168.
IEEE T. Özbucak ve D. Kabul, “Mikoriza Uygulanmış ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 16, sy. 2, ss. 161–168, 2019, doi: 10.25308/aduziraat.558273.
ISNAD Özbucak, Tuğba - Kabul, Döndü. “Mikoriza Uygulanmış Ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16/2 (Aralık 2019), 161-168. https://doi.org/10.25308/aduziraat.558273.
JAMA Özbucak T, Kabul D. Mikoriza Uygulanmış ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması. ADÜ ZİRAAT DERG. 2019;16:161–168.
MLA Özbucak, Tuğba ve Döndü Kabul. “Mikoriza Uygulanmış Ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 2, 2019, ss. 161-8, doi:10.25308/aduziraat.558273.
Vancouver Özbucak T, Kabul D. Mikoriza Uygulanmış ve Uygulanmamış Domates Bitkisinde Farklı Fungusit Dozlarının Meyve Kalite Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması. ADÜ ZİRAAT DERG. 2019;16(2):161-8.