Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 1, 61 - 69, 06.07.2020
https://doi.org/10.25308/aduziraat.687213

Öz

Ülkemizde örtüaltı
faaliyetleri ekolojik koşulların etkisiyle gelişmiş olup, özellikle iklimin
uygun olduğu başta Akdeniz sahil kesiminde olmak üzere Ege Bölgesi’nde de yaygınlaşmıştır.
Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın ilinde, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
tarafından belirlenen örtüaltı yetiştiricilikle uğraşan 45 adet çiftçiye anket
uygulanarak, ölçüm çalışmaları yapılmıştır. Ankette bölge çiftçilerinin eğitim
durumu, örtüaltı yetiştiriciliğinde kullanılan üretim sistemi belirlenmiştir.
Örtüaltı yapılarında karşılaşılan yaygın sorunlar tespit edilmiştir. Örtüaltı
işletmelerinin son yıllardaki gelişme ve değişimlerinin Aydın yöresindeki
geleneksel örtüaltı üretimine
yansıyıp yansımadığı ve buna yönelik olarak son yıllarda örtüaltı üretim yapılarının mevcut
durumu değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, a
raştırma alanındaki işletmelerin % 40’ının ana gelir kaynağının örtüaltı
yetiştiriciliği olduğu, %48.9’unun da ek gelir kaynağı olarak örtü altı
yetiştiriciliği yaptığı belirlenmiştir. Yöredeki örtüaltı işletme sahiplerinin
%62.2’sinin öz sermayeyi, %33.4’ünün banka kredisini, %2.2’sinin devlet teşvik
kredisini sermaye kaynağı olarak kullandığı görülmektedir. Ayrıca, işletmelerin
%17.8’inin 2,000 m²’den küçük, %57.8’inin 2,000-10,000 m² arasında, %24.4’ünün
10,000 m²’den büyük arazi alanına sahip olduğu saptanmıştır.

Destekleyen Kurum

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri

Proje Numarası

ZRF-17003

Teşekkür

Bu çalışma yüksek lisans tezinden üretilmiştir. Çalışmanın yürütülmesinde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi (ZRF-17003 nolu proje) tarafından verilen destek için teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Anonim (2015) TR63 Bölgesi, Seracılık (Örtüaltı Bitki Yetiştiriciliği) Sektör Raporu 2015 Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Yayınları
  • Anonim (2016) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Müdürlüğü Kayıtları, Aydın.
  • Anonim (2017) 2. Ulusal Seracılık Çalıştayı, GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, Ankara.
  • Anonim (2018) T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Aydın İl Müdürlüğü, Aydın Tarım Master Planı. Erişim Linki: https://aydin.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Ayd%C4%B1n%20Tar%C4%B1m%20Master%20Plan%C4%B1/MASTER%20PLAN%20%20%2816.01.2019%29-converted.pdf (Erişim Tarihi: 01.02.2019)
  • Büyüktaş K, Atılgan A, Tezcan A (2016) Tarımsal Üretim Yapıları. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:101, Isparta.
  • Çanakçı M, Akıncı İ (2007) Antalya İli Seralarında Kullanılan Havalandırma ve Isıtma Sistemleri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(2): 241-252.
  • Çiçek A, Erkan O (1996) Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No: 6, Tokat.
  • Eltez S, Eltez RZ (2005) Bergama ve Dikili İlçeleri (İzmir) Sera Potansiyeli ve Seracılık Faaliyetleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(2): 203-214.
  • Emekli NY, Baştuğ R, Büyüktaş T (2007) Antalya İli Kumluca İlçesindeki Seraların Mevcut Durumu, Sorunları ve Uygun Çözüm Önerilerinin Geliştirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(2): 273-288.
  • Gale U, Tüzel Y, Öztekin GB (2014). Antalya’nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1: 68-77.
  • Güllüler F (2007) Adana İli ve İlçelerindeki Seraların Yapısal Özelliklerinin İncelenmesi ve T.S.E Standartlarına Uygunluğunun Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Gökçimen H (2009) Menderes İlçesinde Hıyar Yetiştiren Sera İşletmelerinin Genel Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • İşbecer ÖB (2010) Antalya İlinde Sera Sebzeciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Mercan Y (2013) Manisa Yöresinde Örtüaltı İşletmelerinin ve Üretim Sistemlerinin Yapısal Analizi ve Geliştirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Şahin G, Kendirli B (2012) Türkiye’de Örtüaltı Meyve Yetiştiriciliği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25(1): 9-15.
  • Taşlıgil N, Şahin G (2014) Ziraat Coğrafyası Açısından Marmara Bölgesi’nde Örtüaltı Yetiştiriciliği. Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi 6:1-17.
  • Türkay C, Öztürk HH, Pınar H, Hocagil MM (2006) Anamur Yöresindeki Muz Seralarının Yapısal ve İşlevsel Özellikleri. Alatarım Dergisi 5(2):17-22.
  • Tüzel Y, Gül A, Daşgan HY, Özgür M, Özçelik N, Boyacı HF, Ersoy A (2005) Örtüaltı Yetiştiriciliğinde Gelişmeler. Türkiye Ziraat Mühendisleri VI. Teknik Kongresi Bildirileri, Ankara, 609-627.
  • Tüzel Y, Öztekin GB, Gül A (2008) Recent developments in protected cultivation in Turkey. 2nd Coordinating Meeting of the Regional FAO Working Group on Greenhouse Crop Production in the SEE Countries. (7-11 April), pp. 75-86, Antalya.
  • Tüzel Y, Öztekin GB, Karaman İ (2010) Serik İlçesindeki Modern ve Geleneksel Sera İşletmelerinin Üretici Özellikleri, Sera Yapısı ve Sebze Üretim Teknikleri Bakımından Karşılaştırılması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47(3):223-230.
  • Üstün S, Baytorun AN (2003) Sera Projelerinin Hazırlanmasına Yönelik Bir Uzman Sistemin Oluşturulması. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 6 (1): 168-176.
  • Yalçın M, Boz İ (2007) Kumluca İlçesinde Seralarda Üreticilerin Kullandıkları Bilgi Kaynakları. Bahçe Dergisi 36(1-2):1–10.
  • Yaslıoğlu E, Durmuş S (2017) Bursa İlinde Yetiştiricilik Yapılan Seraların Yapısal Yönden Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 (Ek Sayı):164-171.

Examine of Undercover Systems in Terms of Production Criteria in Aydın Region

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 1, 61 - 69, 06.07.2020
https://doi.org/10.25308/aduziraat.687213

Öz

Undercovered activities in our country have been developed due to
ecological conditions, and have become widespread in the Aegean Region,
especially in the Mediterranean coast, where the climate is favorable. In the
province of Aydın in the Aegean Region, 45 farmers engaged in undercover
farming determined by the Aydın Provincial Directorate of Agriculture and
Forestry was surveyed.
In the survey, the educational
status of the farmers in the region and the structural system used in the
cultivation of undergrowth were determined. Common
problems encountered in undercovered structures have been identified. It has
been evaluated whether the recent developments and changes of undercover
enterprises are reflected in the traditional undergone production in Aydın
region and the current situation of undercover structures in recent years has
been evaluated. As a result of the study, it has been determined that 40% of
the enterprises in the research area are the undercover farming of the main
source of income and 48.9% of the undercover farming as an additional source of
income. It can be seen that 62.2% of the enterprises in the region use equity
capital, 33.4% use bank loan, 2.2% use government incentive loan as capital resources.
In addition, it has been determined that 17.8% of the enterprises have a land
area of less than 2,000 m², 57.8% between 2,000-10,000 m², and 24.4% have a
greater than 10,000 m².

Proje Numarası

ZRF-17003

Kaynakça

  • Anonim (2015) TR63 Bölgesi, Seracılık (Örtüaltı Bitki Yetiştiriciliği) Sektör Raporu 2015 Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Yayınları
  • Anonim (2016) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Müdürlüğü Kayıtları, Aydın.
  • Anonim (2017) 2. Ulusal Seracılık Çalıştayı, GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, Ankara.
  • Anonim (2018) T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Aydın İl Müdürlüğü, Aydın Tarım Master Planı. Erişim Linki: https://aydin.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Ayd%C4%B1n%20Tar%C4%B1m%20Master%20Plan%C4%B1/MASTER%20PLAN%20%20%2816.01.2019%29-converted.pdf (Erişim Tarihi: 01.02.2019)
  • Büyüktaş K, Atılgan A, Tezcan A (2016) Tarımsal Üretim Yapıları. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:101, Isparta.
  • Çanakçı M, Akıncı İ (2007) Antalya İli Seralarında Kullanılan Havalandırma ve Isıtma Sistemleri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(2): 241-252.
  • Çiçek A, Erkan O (1996) Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No: 6, Tokat.
  • Eltez S, Eltez RZ (2005) Bergama ve Dikili İlçeleri (İzmir) Sera Potansiyeli ve Seracılık Faaliyetleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(2): 203-214.
  • Emekli NY, Baştuğ R, Büyüktaş T (2007) Antalya İli Kumluca İlçesindeki Seraların Mevcut Durumu, Sorunları ve Uygun Çözüm Önerilerinin Geliştirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(2): 273-288.
  • Gale U, Tüzel Y, Öztekin GB (2014). Antalya’nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1: 68-77.
  • Güllüler F (2007) Adana İli ve İlçelerindeki Seraların Yapısal Özelliklerinin İncelenmesi ve T.S.E Standartlarına Uygunluğunun Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Gökçimen H (2009) Menderes İlçesinde Hıyar Yetiştiren Sera İşletmelerinin Genel Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • İşbecer ÖB (2010) Antalya İlinde Sera Sebzeciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Mercan Y (2013) Manisa Yöresinde Örtüaltı İşletmelerinin ve Üretim Sistemlerinin Yapısal Analizi ve Geliştirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Şahin G, Kendirli B (2012) Türkiye’de Örtüaltı Meyve Yetiştiriciliği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25(1): 9-15.
  • Taşlıgil N, Şahin G (2014) Ziraat Coğrafyası Açısından Marmara Bölgesi’nde Örtüaltı Yetiştiriciliği. Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi 6:1-17.
  • Türkay C, Öztürk HH, Pınar H, Hocagil MM (2006) Anamur Yöresindeki Muz Seralarının Yapısal ve İşlevsel Özellikleri. Alatarım Dergisi 5(2):17-22.
  • Tüzel Y, Gül A, Daşgan HY, Özgür M, Özçelik N, Boyacı HF, Ersoy A (2005) Örtüaltı Yetiştiriciliğinde Gelişmeler. Türkiye Ziraat Mühendisleri VI. Teknik Kongresi Bildirileri, Ankara, 609-627.
  • Tüzel Y, Öztekin GB, Gül A (2008) Recent developments in protected cultivation in Turkey. 2nd Coordinating Meeting of the Regional FAO Working Group on Greenhouse Crop Production in the SEE Countries. (7-11 April), pp. 75-86, Antalya.
  • Tüzel Y, Öztekin GB, Karaman İ (2010) Serik İlçesindeki Modern ve Geleneksel Sera İşletmelerinin Üretici Özellikleri, Sera Yapısı ve Sebze Üretim Teknikleri Bakımından Karşılaştırılması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47(3):223-230.
  • Üstün S, Baytorun AN (2003) Sera Projelerinin Hazırlanmasına Yönelik Bir Uzman Sistemin Oluşturulması. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 6 (1): 168-176.
  • Yalçın M, Boz İ (2007) Kumluca İlçesinde Seralarda Üreticilerin Kullandıkları Bilgi Kaynakları. Bahçe Dergisi 36(1-2):1–10.
  • Yaslıoğlu E, Durmuş S (2017) Bursa İlinde Yetiştiricilik Yapılan Seraların Yapısal Yönden Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 (Ek Sayı):164-171.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Gülsüm Şimşek 0000-0003-0468-5329

Necdet Dağdelen 0000-0002-7116-3718

Proje Numarası ZRF-17003
Yayımlanma Tarihi 6 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şimşek, G., & Dağdelen, N. (2020). Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1), 61-69. https://doi.org/10.25308/aduziraat.687213
AMA Şimşek G, Dağdelen N. Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi. ADÜ ZİRAAT DERG. Temmuz 2020;17(1):61-69. doi:10.25308/aduziraat.687213
Chicago Şimşek, Gülsüm, ve Necdet Dağdelen. “Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17, sy. 1 (Temmuz 2020): 61-69. https://doi.org/10.25308/aduziraat.687213.
EndNote Şimşek G, Dağdelen N (01 Temmuz 2020) Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17 1 61–69.
IEEE G. Şimşek ve N. Dağdelen, “Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 17, sy. 1, ss. 61–69, 2020, doi: 10.25308/aduziraat.687213.
ISNAD Şimşek, Gülsüm - Dağdelen, Necdet. “Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17/1 (Temmuz 2020), 61-69. https://doi.org/10.25308/aduziraat.687213.
JAMA Şimşek G, Dağdelen N. Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi. ADÜ ZİRAAT DERG. 2020;17:61–69.
MLA Şimşek, Gülsüm ve Necdet Dağdelen. “Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 1, 2020, ss. 61-69, doi:10.25308/aduziraat.687213.
Vancouver Şimşek G, Dağdelen N. Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerinin Üretim Sistemleri Açısından İrdelenmesi. ADÜ ZİRAAT DERG. 2020;17(1):61-9.