Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 1, 137 - 143, 06.07.2020
https://doi.org/10.25308/aduziraat.695732

Öz

Günümüzde firmalar, kurumsal sistemlerini iyi oluşturmaları, iç süreçlerini entegre etmeleri ve faaliyetlerini verimli bir şekilde sürdürmelerinin yanında başarılı olabilmek için tedarik zincirinin bir parçası olarak tüm paydaşlarla etkin bilgi akışı sağlamak zorundadır. Gıda tedarik zincirlerinde; tarladan çatala olan süreçte ortam parametrelerinin gıda güvenliği dolayısıyla insan sağlığı açısından yarattığı risk, gıdaların kısa raf ömrü ve değişken kalite kriterleri değerlendirildiğinde etkin bir tedarik zinciri yönetimi ihtiyacı göze çarpar. Bu amaç doğrultusunda bilgi teknolojilerinin kullanımı; gıda tedarik zincirini şeffaflaştırarak izlenebilirliğe olanak vermekte, gıda güvenliği sağlanmakta ve gıda kalitesi korunmaktadır. Bu makalede bilgi teknolojilerinden; kurumsal kaynak planlaması (ERP), radyo frekanslı tanımlama (RFID), nesnelerin interneti (IoT) ve blokzincir sistemlerinin prensipleri ve gıda sektöründeki uygulamaları irdelenmektedir.

Kaynakça

  • Angeles R (2005) RFID Technologies: Supply-Chain Applications and Implementation Issues. Information Systems Management 22(1): 61-65.
  • Anonim (2010) Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Kanun No: 5996, 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmi Gazete.
  • Antonucci F, Figorilli S, Costa C, Pallottino F, Raso L, Menesatti P (201Review on Blockchain Applications in the Agri-Food Sector. Journal Science Food Agriculture 99 (2019): 6129–6138.9) A
  • Cebeci Z (2006) Gıda İzlenebilirliğinde Bilgi Teknolojileri. Ulusal Tarım Kurultayı, 15-17 Kasım 2006. Çukurova Üniversitesi, Adana, Bildiriler: 189-195.
  • Comart A, Oral O, Çağlayan N (2018) Nesnelerin İnterneti Teknolojisinin Tarımsal Alandaki Uygulamaları. Uluslararası Hakemli Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 13 (2018): 11-34.
  • Connolly C (2007) Sensors Trends in Processing and Packaging of Foods and Pharmaceuticals. Sensor Review 27(2): 103–108.
  • Culman M, Portocarrero J, Guerrero DC, Bayona C, Torres LJ, Farias MC (2017) PalmNET: an Open-Source Wireless Sensor Network for Oil Palm Plantations. IEEE 14th International Conference on Networking, Sensing and Control, Italy.
  • Çaylı A (2019) Nesnelerin İnterneti ve Tarımsal Uygulamaları. ISAS 2019, SETSCI Conference Proceedings 4(1): 113-120.
  • Dianhua W, Douxuan H (2010) Food Supply Chain Management Under Conditions of Food Safety. 2010 International Conference on Management and Service Science.
  • Esmer Ö, Melikoğlu A (2015) Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Radyo Frekanslı Tanımlama Teknolojisinin Rolü. Akademik Gıda 13(1): 72-80.
  • Evgen T (2017) RFID ve Nesnelerin İnterneti Tabanlı Tedarik Zinciri Bilgi Yönetimi. Dönem Projesi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  • Gökrem L, Bozuklu M (2016) Nesnelerin İnterneti: Yapılan Çalışmalar ve Ülkemizdeki Mevcut Durum. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 13: 47-68.
  • Gülşen İ (2019) Nesnelerin İnterneti: Vaatleri ve Faydaları. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 6 (8): 106-118.
  • Hayati H, Nugraha BG (2018) Blockchain Based Traceability System in Food Supply Chain. 2018 International Seminar on Research of Information Technology and Intelligent Systems, Indonesia: 120-125.
  • Jones P, Clarke-Hill C, Comfort D, Hilliear D, Shears P (2005) Radio Frequency Identification and Food Retailing in the UK. British Food Journal 107(6):356–60.
  • Kamilaris A, Fonts A, Prenafeta-Boldύ XF (2019) The Rise of Blockchain Technology in Agriculture and Food Supply Chains. Trends in Food Science & Technology 91 (2019): 640-652.
  • Kaya S, Turğut M (2019) Tedarik Zincirinde Blok Zincir (Blockchain) Teknolojisi. The Journal of International Scientific Researches, 4 (2): 121-134.
  • Kehoe L, O’Connell N, Andrzejewski D, Gindner K, Dalal D (2017) When Two Chains Combine: Supply Chain Meets Blockchain. Deloitte: 2–15.
  • Khalil AE, Özdemir S (2018) Nesnelerin Internetine Genel Bir Bakış: Kavram, Özellikler, Zorluklar ve Fırsatlar. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 24(2): 311-326.
  • Kshetri N (2018) Blockchain’s Roles in Meeting Key Supply Chain Management Objectives, International Journal of Information Management 39 (2018): 80-89.
  • Kumar P, Reinitz WH, Simunovic J, Sandeep PK, Franzon DP (2009) Overview of RFID Technology and Its Applications in the Food Industry. Journal Of Food Scıence, 74 (8): 101-106.
  • Loebbecke C (2005) RFID Technology and Applications in the Retail Supply Chain: The Early Metro Group Pilot. 18th Bled Conference Integration in Action, Slovenia: 1-11.
  • Lu S, Wang X (2016) Toward an Intelligent Solution for Perishable Food Cold Chain Management. 7th IEEE International Conference on Software Engineering and Service Science, China.
  • Mahalik N, Kim K (2016) The Role of Information Technology Developments in Food Supply Chain Integration and Monitoring. Innovation and Future Trends in Food Manufacturing and Supply Chain Technologies: 21-37.
  • Maksimovid M, Vujovid V, Mikličanin OE (2015) A Low Cost Internet of Things Solution for Traceability and Monitoring Food Safety During Transportation. 7 th International Conference on Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment, Greece: 583-593.
  • Pal A, Kant K (2018) IoT-Based Sensing and Communications Infrastructure for the Fresh Food Supply Chain. IEEE Computer Society: 76-80.
  • Postacı T, Belgin Ö, Erkan ET (2012) KOBİ’lerde Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Uygulamaları. T.C. Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Yayın No: 723, Ankara.
  • Pramatari K (2016) Information Technology for Food Supply Chains, Supply Chain Management for Sustainable Food Networks: 183-203.
  • Regattieri A, Gamberi M, Manzini R (2007) Traceability of Food Products: General Framework and Experimental Evidence. Journal of Food Engineering 81 (2007): 347– 356.
  • Saberi S, Kouhizadeh M, Sarkis J, Shen L (2018) Blockchain Technology and Its Relationships to Sustainable Supply Chain Management, International Journal of Production Research 57 (7): 2117-2135.
  • Sadrzadehrafiei S, Chofreh GA, Hosseini KN, Sulaiman R (2013) The Benefits of Enterprise Resource Planning (ERP) System Implementation in Dry Food Packaging Industry. The 4th International Conference on Electrical Engineering and Informatics, Procedia Technology 11 (2013):220 – 226.
  • Sevinç N (2008) Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojilerinin Kullanılması ve Önemi. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Sezen G (2011) Gıda Zincirlerinde Dağıtım Ağı Tasarımı: Hollanda’ da Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Shirazi B (2018) Towards a Sustainable Interoperability in Food Industry Small &Medium Networked Enterprises: Distributed Service-Oriented Enterprise Resources Planning. Journal of Cleaner Production 181 (2018): 109-122.
  • Tian F (2017) A Supply Chain Traceability System for Food Safety Based on HACCP, Blockchain & Internet of Things. Department of Information Systems and Operations Vienna University of Economics and Business Vienna, Austria.
  • Özdemir İA, Doğan Ö (2010) Tedarik Zinciri Entegrasyonu ve Bilgi Teknolojileri. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 28 (1): 19-41.
  • Ünlü FZ (2007) Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik ve Taşımacılıkta Bilişim Teknolojileri ve Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Ünsal E, Kocaoğlu Ö (2018) Blok Zinciri Teknolojisi: Kullanım Alanları, Açık Noktaları ve Gelecek Beklentileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 13: 54-64.
  • Yılmaz R (2019) Ürünlerin Tedarikçiden Tüketiciye Ulaşmasını Takip Edecek Bir Blok Zinciri Sisteminin Tasarlanması. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Zhang M, Li P (2012) RFID Application Strategy in Agri-Food Supply Chain Based on Safety and Benefit Analysis. 2012 International Conference on Solid State Devices and Materials Science, Physics Procedia 25 (2012): 636 – 642.
  • Weis AS (2011) RFID (Radio Frequency Identification): Principles and Applications. MIT Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory.

Use of Information Technologies in Food Supply Chain Management

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 1, 137 - 143, 06.07.2020
https://doi.org/10.25308/aduziraat.695732

Öz

 Nowadays firms must ensure effective flow of information with all stakeholders as a part of the supply chain in order to be
successful as well as to establish their corporate systems well, integrate their internal processes and continue their activities efficiently. In
food supply chains; in the process from farm to fork, the need for an effective supply chain management is remarkable on account of the
ambient parameters pose a risk to human health due to food safety, short shelf life and variable quality criteria of foods. As advantages of
information technologies usage; food supply chain will be transparent and enables traceability, food safety will ensure and food quality will
maintain. In this article, the principles of enterprise resource planning (ERP), radio frequency identification (RFID), Internet of Things (IoT)
and blockchain systems from information technologies and their applications in the food industry are examined.

Kaynakça

  • Angeles R (2005) RFID Technologies: Supply-Chain Applications and Implementation Issues. Information Systems Management 22(1): 61-65.
  • Anonim (2010) Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Kanun No: 5996, 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmi Gazete.
  • Antonucci F, Figorilli S, Costa C, Pallottino F, Raso L, Menesatti P (201Review on Blockchain Applications in the Agri-Food Sector. Journal Science Food Agriculture 99 (2019): 6129–6138.9) A
  • Cebeci Z (2006) Gıda İzlenebilirliğinde Bilgi Teknolojileri. Ulusal Tarım Kurultayı, 15-17 Kasım 2006. Çukurova Üniversitesi, Adana, Bildiriler: 189-195.
  • Comart A, Oral O, Çağlayan N (2018) Nesnelerin İnterneti Teknolojisinin Tarımsal Alandaki Uygulamaları. Uluslararası Hakemli Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 13 (2018): 11-34.
  • Connolly C (2007) Sensors Trends in Processing and Packaging of Foods and Pharmaceuticals. Sensor Review 27(2): 103–108.
  • Culman M, Portocarrero J, Guerrero DC, Bayona C, Torres LJ, Farias MC (2017) PalmNET: an Open-Source Wireless Sensor Network for Oil Palm Plantations. IEEE 14th International Conference on Networking, Sensing and Control, Italy.
  • Çaylı A (2019) Nesnelerin İnterneti ve Tarımsal Uygulamaları. ISAS 2019, SETSCI Conference Proceedings 4(1): 113-120.
  • Dianhua W, Douxuan H (2010) Food Supply Chain Management Under Conditions of Food Safety. 2010 International Conference on Management and Service Science.
  • Esmer Ö, Melikoğlu A (2015) Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Radyo Frekanslı Tanımlama Teknolojisinin Rolü. Akademik Gıda 13(1): 72-80.
  • Evgen T (2017) RFID ve Nesnelerin İnterneti Tabanlı Tedarik Zinciri Bilgi Yönetimi. Dönem Projesi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  • Gökrem L, Bozuklu M (2016) Nesnelerin İnterneti: Yapılan Çalışmalar ve Ülkemizdeki Mevcut Durum. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 13: 47-68.
  • Gülşen İ (2019) Nesnelerin İnterneti: Vaatleri ve Faydaları. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 6 (8): 106-118.
  • Hayati H, Nugraha BG (2018) Blockchain Based Traceability System in Food Supply Chain. 2018 International Seminar on Research of Information Technology and Intelligent Systems, Indonesia: 120-125.
  • Jones P, Clarke-Hill C, Comfort D, Hilliear D, Shears P (2005) Radio Frequency Identification and Food Retailing in the UK. British Food Journal 107(6):356–60.
  • Kamilaris A, Fonts A, Prenafeta-Boldύ XF (2019) The Rise of Blockchain Technology in Agriculture and Food Supply Chains. Trends in Food Science & Technology 91 (2019): 640-652.
  • Kaya S, Turğut M (2019) Tedarik Zincirinde Blok Zincir (Blockchain) Teknolojisi. The Journal of International Scientific Researches, 4 (2): 121-134.
  • Kehoe L, O’Connell N, Andrzejewski D, Gindner K, Dalal D (2017) When Two Chains Combine: Supply Chain Meets Blockchain. Deloitte: 2–15.
  • Khalil AE, Özdemir S (2018) Nesnelerin Internetine Genel Bir Bakış: Kavram, Özellikler, Zorluklar ve Fırsatlar. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 24(2): 311-326.
  • Kshetri N (2018) Blockchain’s Roles in Meeting Key Supply Chain Management Objectives, International Journal of Information Management 39 (2018): 80-89.
  • Kumar P, Reinitz WH, Simunovic J, Sandeep PK, Franzon DP (2009) Overview of RFID Technology and Its Applications in the Food Industry. Journal Of Food Scıence, 74 (8): 101-106.
  • Loebbecke C (2005) RFID Technology and Applications in the Retail Supply Chain: The Early Metro Group Pilot. 18th Bled Conference Integration in Action, Slovenia: 1-11.
  • Lu S, Wang X (2016) Toward an Intelligent Solution for Perishable Food Cold Chain Management. 7th IEEE International Conference on Software Engineering and Service Science, China.
  • Mahalik N, Kim K (2016) The Role of Information Technology Developments in Food Supply Chain Integration and Monitoring. Innovation and Future Trends in Food Manufacturing and Supply Chain Technologies: 21-37.
  • Maksimovid M, Vujovid V, Mikličanin OE (2015) A Low Cost Internet of Things Solution for Traceability and Monitoring Food Safety During Transportation. 7 th International Conference on Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment, Greece: 583-593.
  • Pal A, Kant K (2018) IoT-Based Sensing and Communications Infrastructure for the Fresh Food Supply Chain. IEEE Computer Society: 76-80.
  • Postacı T, Belgin Ö, Erkan ET (2012) KOBİ’lerde Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Uygulamaları. T.C. Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Yayın No: 723, Ankara.
  • Pramatari K (2016) Information Technology for Food Supply Chains, Supply Chain Management for Sustainable Food Networks: 183-203.
  • Regattieri A, Gamberi M, Manzini R (2007) Traceability of Food Products: General Framework and Experimental Evidence. Journal of Food Engineering 81 (2007): 347– 356.
  • Saberi S, Kouhizadeh M, Sarkis J, Shen L (2018) Blockchain Technology and Its Relationships to Sustainable Supply Chain Management, International Journal of Production Research 57 (7): 2117-2135.
  • Sadrzadehrafiei S, Chofreh GA, Hosseini KN, Sulaiman R (2013) The Benefits of Enterprise Resource Planning (ERP) System Implementation in Dry Food Packaging Industry. The 4th International Conference on Electrical Engineering and Informatics, Procedia Technology 11 (2013):220 – 226.
  • Sevinç N (2008) Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojilerinin Kullanılması ve Önemi. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Sezen G (2011) Gıda Zincirlerinde Dağıtım Ağı Tasarımı: Hollanda’ da Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Shirazi B (2018) Towards a Sustainable Interoperability in Food Industry Small &Medium Networked Enterprises: Distributed Service-Oriented Enterprise Resources Planning. Journal of Cleaner Production 181 (2018): 109-122.
  • Tian F (2017) A Supply Chain Traceability System for Food Safety Based on HACCP, Blockchain & Internet of Things. Department of Information Systems and Operations Vienna University of Economics and Business Vienna, Austria.
  • Özdemir İA, Doğan Ö (2010) Tedarik Zinciri Entegrasyonu ve Bilgi Teknolojileri. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 28 (1): 19-41.
  • Ünlü FZ (2007) Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik ve Taşımacılıkta Bilişim Teknolojileri ve Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Ünsal E, Kocaoğlu Ö (2018) Blok Zinciri Teknolojisi: Kullanım Alanları, Açık Noktaları ve Gelecek Beklentileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 13: 54-64.
  • Yılmaz R (2019) Ürünlerin Tedarikçiden Tüketiciye Ulaşmasını Takip Edecek Bir Blok Zinciri Sisteminin Tasarlanması. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Zhang M, Li P (2012) RFID Application Strategy in Agri-Food Supply Chain Based on Safety and Benefit Analysis. 2012 International Conference on Solid State Devices and Materials Science, Physics Procedia 25 (2012): 636 – 642.
  • Weis AS (2011) RFID (Radio Frequency Identification): Principles and Applications. MIT Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Düzeltme
Yazarlar

Begüm Keleş 0000-0001-7776-7654

Gülden Ova

Yayımlanma Tarihi 6 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Keleş, B., & Ova, G. (2020). Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1), 137-143. https://doi.org/10.25308/aduziraat.695732
AMA Keleş B, Ova G. Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı. ADÜ ZİRAAT DERG. Temmuz 2020;17(1):137-143. doi:10.25308/aduziraat.695732
Chicago Keleş, Begüm, ve Gülden Ova. “Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17, sy. 1 (Temmuz 2020): 137-43. https://doi.org/10.25308/aduziraat.695732.
EndNote Keleş B, Ova G (01 Temmuz 2020) Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17 1 137–143.
IEEE B. Keleş ve G. Ova, “Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 17, sy. 1, ss. 137–143, 2020, doi: 10.25308/aduziraat.695732.
ISNAD Keleş, Begüm - Ova, Gülden. “Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17/1 (Temmuz 2020), 137-143. https://doi.org/10.25308/aduziraat.695732.
JAMA Keleş B, Ova G. Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı. ADÜ ZİRAAT DERG. 2020;17:137–143.
MLA Keleş, Begüm ve Gülden Ova. “Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 1, 2020, ss. 137-43, doi:10.25308/aduziraat.695732.
Vancouver Keleş B, Ova G. Gıda Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Teknolojileri Kullanımı. ADÜ ZİRAAT DERG. 2020;17(1):137-43.

Cited By






Süt ve süt ürünleri için uygun depo yeri seçimi
Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.28948/ngumuh.1103493