In this study, the number of beekeepers staying within the borders of Denizli province, which is one of the important accommodation centers of wandering beekeepers with its large thyme fields, and their accommodation places were determined and some information about thyme honey was obtained. Especially in Gözler, Uzunpınar, Belenardıç and Güzelpınar neighborhoods of Pamukkale district and Yağcılar neighborhoods of Güney district, thyme fields are dense and approximately 24 thousand beekeepers stayed in 2021. Some physicochemical analyzes were carried out, for example, 9 honeys in 2021 and 6 honeys in 2022, which were collected in July when the Denizli thyme honey produced in these areas was harvested. First, pollen analysis was made in honey samples, and it was determined that it was thyme honey. Then, proline, diastase activity (DA), moisture, electrical conductivity (EC), pH, free acidity (FA), HMF, fructose (F), glucose (G), total phenolic content (TPC) was determined in 15 honey samples. Average amount of proline in thyme honey samples in 2021 and 2022, respectively; 663.5 and 708.9 mg/kg, DA 10.9 and 11.75; humidity rates 17.1% and 17.3%; EC 560 and 540 µS cm-1 ; pH 3.8 and 3.8; FA; 26.4 and 28.8 meq.kg-1 ; HMF, 9.5 and 12.4 mg/kg; F+G 69.6% and 69%; F/G was determined as 1.13 and 1.10, and the TPC was determined as 75.9 mg GAE/100g. In the future, it will be possible to reveal the descriptive features of Denizli thyme honey from other honeys by conducting more comprehensive and advanced analyzes.
Bu çalışma ile, geniş kekik alanları ile gezginci arıcıların önemli konaklama merkezlerinden biri olan Denizli ili sınırları içinde konaklayan arıcıların sayısı ve konaklama yerleri belirlenmiş ve kekik balına ait bazı bilgiler elde edilmiştir. Özellikle Pamukkale ilçesine bağlı Gözler, Uzunpınar, Belenardıç ve Güzelpınar mahalleleri ile Güney ilçesine bağlı Yağcılar mahallelerinde kekik alanları yoğunlukta olup yaklaşık olarak 2021 yılında 24 bin arı kolonisi konaklamıştır. Bu alanlarda üretilen Denizli kekik balı hasadının yapıldığı Temmuz ayında toplanan, 2021 yılında 9 adet, 2022 yılında da 6 adet bal örneğinde bazı fizikokimyasal analizler yapılmıştır. Bal örneklerinde öncelikle polen analizi yapılmış ve kekik balı olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra 15 bal örneğinde prolin, diastaz aktivitesi, nem, elektiriksel iletkenlik, pH, serbest asitlik, HMF, fruktoz, glukoz, toplam fenolik madde belirlenmiştir. Kekik balı örneklerinde ortalama prolin miktarı 2021 ve 2022 yılı sırasıyla; 663.5 ve 708.9 mg/kg, diastaz aktivitesi 10.9 ve 11.75; nem oranları %17.1 ve %17.3; EC 560 ve 540 µS cm-1 ; pH 3.8 ve 3.8; FA; 26.4 ve 28.8 meq.kg-1 ; HMF, 9.5 ve 12.4 mg/kg; F+G %69.6 ve %69; F/G 1.13 ve 1.10 olarak toplam fenolik madde 75.9 mg GAE/100g olarak tespit edilmiştir. Gelecekte, daha kapsamlı ve ileri tekniklerin uygulandığı analizlerin yapılması ile, Denizli kekik balını diğer ballardan ayırıcı özelliklerini ortaya koymak mümkün olabilecektir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 20 Sayı: 1 |