Bu çalışmada, yörede yaygın olarak bulunan yabani hardal, laden ve karabaş otu alanlarından belirli dönemlerde hasat edilen polenlerin tek bitki poleni olarak üretilebilme olanakları değerlendirilmiş ve bu bitkilerden toplanan arı polenlerinde bazı kimyasal özellikler saptanmıştır. Araştırmada, Aydın-Efeler’de yabani hardal ve Aydın ilinin Koçarlı ilçesine bağlı Gaffarlar köyünde laden ve karabaş otu alanlarına 4’er koloni taşınmıştır. Çalışmada, renklerine göre ayrılmış her gruptan alınan polen peletlerinin bitki orjinleri saptanmıştır. Bitki orjini belirlenen yabani hardal, laden ve karabaş otu polen peletlerinden alınan örneklerde pelet ağırlıkları, nem içerikleri, ham protein ve toplam fenolik madde miktarı belirlenmiştir. Yabani hardal, laden ve karabaş otu pelet ağırlıkları sırasıyla; 10,42±0,440 mg, 11,69±0,393 mg ve 10,40±0,34 mg olarak belirlenmiştir. Nem içeriği yabani hardal (%22,10±0,934), laden (%19,82±0,613) ve karabaş otu (%20,55±0,667), ham protein içeriği yabani hardal (%20,5±0,47), laden (%13,8±2,51) ve karabaş otu (%16,5±0,95) ve toplam fenolik madde değerleri yabani hardal, laden ve karabaş otunda sırasıyla; 21,53±0,514 mg GAE/g, 16,12±0,539 mg GAE/g ve 20,31±0,677 mg GAE/g olarak saptanmıştır. Bu çalışma ile Aydın yöresinde yabani hardal ve laden alanlarında üretilecek arı polenlerinin monofloral arı poleni olarak değerlendirilebileceği saptanmıştır. Laden arı poleninin ham protein içeriği ve toplam fenolik madde içeriğinin diğer iki bitkiye göre daha düşük bulunmuştur. Farklı yörelerden toplanacak daha çok sayıdaki yabani hardal ve laden arı polen örneklerinde yapılacak daha kapsamlı kimyasal analizler sonucu bu arı polenlerine ait standart oluşturmak mümkün olacaktır.
Bal arısı tek bitki poleni toplam fenolik madde polen peleti
ADÜ BAP
In this study, the possibility of producing pollens harvested in certain periods from wild mustard (WM), rock rose (RR) and wild lavender (WL) fields, which are common in the region, as single plant pollen was evaluated and some chemical properties were determined in bee pollen collected from these plants. In the research, 4 colonies each were moved to WM fields in Aydın-Efeler, and to the RR and WL fields in Gaffarlar village of Koçarlı district of Aydın province. In these colonies, the plant origins of the pollen pellets taken from each group, separated according to their colors, were determined. Pellet weights, moisture contents, crude protein and total phenolic substance amounts were determined in the samples taken from WM, RR and WL pollen pellets of defined plant origin. WM, RR and WL pellet weights were 10,42±0,440 mg, 11,69±0,393 mg and 10,40±0,34 mg, respectively. In the same order as the moisture content were determined as 22,10±0,934%, 19,82±0,613%, 20,55±0,667%. In this study, the crude protein contents of WM, RR and WL bee pollen are; 20,5±0,47%; 13,8±2,51%; 16,5±0,95% also in the same order; total phenolic substance values were determined as 21,53±0,514 mg GAE/g, 16,12±0,539 mg GAE/g and 20,31±0,677 mg GAE/g. With this study, it was relize that the bee pollen produced in WM and RR fields in the Aydın precinct can be considered as monofloral bee pollen. Crude protein content and total phenolic substance content of RR bee pollen were found to be lower than the other two plants. It will be possible to establish standards with more comprehensive chemical analyzes on more WM and RR bee pollen samples collected from different vicinity.
Honey bee Monofloral Pollen Total Phenolic Content Pollen Pellet
ADÜ BAP
We would like to thank Aydın Adnan Menderes University Scientific Research Projects Coordination Office for providing financial support to our project. (Project ID No. ZRF-22023).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 1 |