PDF BibTex RIS Kaynak Göster

The Sinergytic Effects of Some Juices with Antibiotics

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 17 - 27, 01.01.2011

Öz

In this study, it has been investigated that the sinergytic effect of some kind of juices with antibiotics. As a result of this study; juices’ and the antibiotics’ sinergytic effects ultimately has been given as positive results. Interaction of the juices with five antibiotics, ampisilin (AMP), nitrofurantoin (F), azteonam (ATM), gentamycin (GM), amikacin (AK)- especially Gentamycin (GM) and Amikacin (AK) have been found as more effective on Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter amnigenus, Enterecoccus faecium, Candida albicans and Saccharomyces cerevisiae.

Kaynakça

  • A. Albayrak, Gıda Teknolojisi, 2005, 9(3), 8.
  • Anonymous, Türk Gıda Kodeksi, Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, Resmi Gazete 26392, 2006, Tebliğ No:2006/56.
  • P.N.R. Sridhar, Antibiotic suspectibility testing, 2006, Dept of microbiology JJMMC, Davangere.
  • N. Hoiby, T. Bjarnsholt, M. Givskov, S. Molin, O. Ciofu, Jijantimicag, 2010, 35(4), 322.
  • G. Aygün, Y. Dikmen, B. Mete, T. Utku, A. Murtezaoğlu, O. Demirkıran, M. Yılmaz, S. Ürkmez, N. Şahin, R. Öztürk, Y. Aktuğlu, Ankem. Derg., 2002, 16, 85.
  • B. Sümerkan, Ankem Derg., 2009, 23 (Ek 2), 182.
  • J. Wales, Antibiyotik, http://tr.wikipedia.org/wiki/Antibiyotik. 2011, Erişim Tarihi: 23.11.2011
  • S. Arıkan, Y. Taşova, D. Gür, C. Özkuyumcu, S. Ünal, H.E. Akalın, 5. Ulusal İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, 1995, İstanbul, s. 42.
  • Y. Çetinkaya, S. Ünal, Flora., 1996, 1(3 ek), 3.
  • I.A. Owokotomo, G. Owoeye, Afr. J. Agr. Res., 2011, 6(21), 5030.
  • S. Çete, F. Arslan, A.Yaşar, G.U. Journ. of Sci., 2005, 18(3), 375.
  • D. Yiğit, N. Yiğit, E. Aktaş, U. Özgen, Türk Mikrobiyol. Cem. Derg., 2009, 39(1-2), 7.
  • E.K. Dağcı, M. Dığrak, KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 2005, 8(2), 1.
  • K. Abascal, E. Yarnell, Alternative and Complementary Therapies, 2002, 1, 237.
  • T. R. Neyestani, N. Khalaji, A. Gharavi, J. Altern. Complem. Med., 2007, 13(10), 1119.
  • B. Acemioğlu, M. Kertmen, M. Dığrak, MH. Alma, Afr. J. Biotechnol., 2010, 9, 874.

Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 17 - 27, 01.01.2011

Öz

Bu çalışmada bazı meyve sularının antibiyotiklerle sinerjitik etkileri incelenmiştir. Araştırmada meyve suyu ile antibiyotiklerin birlikte etkileşimlerinin olumlu sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan ampisilin (AMP), nitrofurantoin (F), azteonam (ATM), gentamisin (GM), amikasin (AK) antibiyotiklerinden özellikle amikasin, ve gentamsin’in meyve suları ile etkileşimlerinin Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter amnigenus, Enterecoccus faecium, Candida albicans ve Saccharomyces cerevisiae üzerine antimiktobiyal aktivitenin önemli ölçüde arttığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • A. Albayrak, Gıda Teknolojisi, 2005, 9(3), 8.
  • Anonymous, Türk Gıda Kodeksi, Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, Resmi Gazete 26392, 2006, Tebliğ No:2006/56.
  • P.N.R. Sridhar, Antibiotic suspectibility testing, 2006, Dept of microbiology JJMMC, Davangere.
  • N. Hoiby, T. Bjarnsholt, M. Givskov, S. Molin, O. Ciofu, Jijantimicag, 2010, 35(4), 322.
  • G. Aygün, Y. Dikmen, B. Mete, T. Utku, A. Murtezaoğlu, O. Demirkıran, M. Yılmaz, S. Ürkmez, N. Şahin, R. Öztürk, Y. Aktuğlu, Ankem. Derg., 2002, 16, 85.
  • B. Sümerkan, Ankem Derg., 2009, 23 (Ek 2), 182.
  • J. Wales, Antibiyotik, http://tr.wikipedia.org/wiki/Antibiyotik. 2011, Erişim Tarihi: 23.11.2011
  • S. Arıkan, Y. Taşova, D. Gür, C. Özkuyumcu, S. Ünal, H.E. Akalın, 5. Ulusal İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, 1995, İstanbul, s. 42.
  • Y. Çetinkaya, S. Ünal, Flora., 1996, 1(3 ek), 3.
  • I.A. Owokotomo, G. Owoeye, Afr. J. Agr. Res., 2011, 6(21), 5030.
  • S. Çete, F. Arslan, A.Yaşar, G.U. Journ. of Sci., 2005, 18(3), 375.
  • D. Yiğit, N. Yiğit, E. Aktaş, U. Özgen, Türk Mikrobiyol. Cem. Derg., 2009, 39(1-2), 7.
  • E.K. Dağcı, M. Dığrak, KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 2005, 8(2), 1.
  • K. Abascal, E. Yarnell, Alternative and Complementary Therapies, 2002, 1, 237.
  • T. R. Neyestani, N. Khalaji, A. Gharavi, J. Altern. Complem. Med., 2007, 13(10), 1119.
  • B. Acemioğlu, M. Kertmen, M. Dığrak, MH. Alma, Afr. J. Biotechnol., 2010, 9, 874.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Metin DIĞRAK Bu kişi benim


Çiğdem ASLAN Bu kişi benim


Hatice Nur HALİPÇİ Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
DIĞRAK, M., ASLAN, Ç., & HALİPÇİ, H. N. (2011). Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. Adıyaman University Journal of Educational Sciences, 1(1), 17-27.
MLA
DIĞRAK, Metin vd. “Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri”. Adıyaman University Journal of Educational Sciences, c. 1, sy. 1, 2011, ss. 17-27.
Chicago
DIĞRAK, Metin, Çiğdem ASLAN, ve Hatice Nur HALİPÇİ. “Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri”. Adıyaman University Journal of Educational Sciences 1, sy. 1 (Ocak 2011): 17-27.
EndNote
DIĞRAK M, ASLAN Ç, HALİPÇİ HN (01 Ocak 2011) Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. Adıyaman University Journal of Educational Sciences 1 1 17–27.
ISNAD
DIĞRAK, Metin vd. “Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri”. Adıyaman University Journal of Educational Sciences 1/1 (Ocak 2011), 17-27.
AMA
DIĞRAK M, ASLAN Ç, HALİPÇİ HN. Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. AUJES. Ocak 2011;1(1):17-27.
Vancouver
DIĞRAK M, ASLAN Ç, HALİPÇİ HN. Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. AUJES. 2011;1(1):17-2.
IEEE
M. DIĞRAK, Ç. ASLAN, ve H. N. HALİPÇİ, “Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri”, AUJES, c. 1, sy. 1, ss. 17–27, 2011.
JAMA
DIĞRAK M, ASLAN Ç, HALİPÇİ HN. Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. AUJES. 2011;1:17–27.
Creative Commons Lisansı Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.