Bu çalışmada Arapgir'de (Malatya’ya bağlı bir ilçe) yetişen yabani tip böğürtlen meyvelerinin bazı fizikokimyasal ve pomolojik özellikleri değerlendirilmiştir. Bunun yanında meyvelerin biyoaktif özelliklerini ifade eden toplam fenolik, toplam antosiyanin ve antioksidan aktivitesi araştırılmıştır. Ayrıca aroma profilini belirlemek üzere SPME/GC-MS tekniği ile uçucu bileşen analizi yapılmıştır. Örneklerin toplam antosiyanin içerikleri (356.19 mg Cyn-3-O-Gly 100g-1) daha önceki çalışmalara yakın bulunan böğürtlen örneklerinin toplam fenolik içeriği (2132.66 mg GAE 100g-1) daha önce yapılan birçok çalışmadan yüksek bulunmuştur. Metanolik ekstraktların antioksidan özellikleri ise oldukça iyi bir radikal giderici aktivite göstermiştir. ABTS+• ve DPPH• değerleri sırasıyla 19.38 mmol TE 100g-1 ve 26.88 mmol TE 100g-1 olarak hesaplanmıştır. Uçucu bileşen analizi ile toplam 67 bileşen tanımlanmış olup toplam 13 aldehit, 4 keton, 20 alkol, 24 ester, 4 terpen ve 2 çeşitli bileşen tespit edilmiştir.
Böğürtlen Biyoaktif bileşenler Antioksidan aktivite Aroma Uçucu bileşenler
I would like to thank Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu for his invaluable support and recommendation.
This research aimed to describe the physicochemical and pomological characteristics of blackberry fruits of the wild-type variety grown in the region of Arapgir (town of Malatya). The investigation focused on determining the indicators of bioactive characteristics, antioxidant activity, total phenolic and anthocyanin content of the blackberry fruits. Furthermore, the aroma profile was assessed by conducting volatile component analysis using the SPME/GC-MS technique. The blackberry samples exhibited a higher total phenolic content (2132.66 mg GAE 100g-1) compared to several studies, although their total anthocyanin content (356.19 mg cyn-3-O-gly 100g-1) was determined to be similar to earlier research findings. The methanolic extracts exhibited significant radical-scavenging activity, suggesting superior antioxidant capacity. The ABTS+• and DPPH• capacities were determined to be 19.38 mmol TE 100g-1 and 26.88 mmol TE 100g-1, respectively. For volatiles, a total of 67 components have been identified based on the research of the volatile components of the samples. The components represented a total of 13 aldehydes, 4 ketones, 20 alcohols, 24 esters, 4 terpenes, and 2 miscellaneous components.
Blackberry Bioactive compounds Antioxidant activity Aroma Volatiles
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 21 |