TR
EN
KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ
Öz
Sinemada türler, endüstrinin ortaya çıkışının daha ilk yıllarında şekillenmeye başlamış ve bazı süreçlerden geçerek günümüzde bilinen kategoriler altında düzenlenmiştir. II. Dünya Savaşı’nı takip eden birkaç yıl içerisinde yükselişe geçen bir film türü olarak kara film (film-noir), hem izleyicilerin hem de araştırmacıların dikkatini çekmektedir. II. Dünya Savaşı öncesinde yaşanan toplumsal sorunlar ve idealizm düşüncesinin, yerini korku, belirsizlik, iletişimsizlik ve toplumsal travmalara bırakmasıyla birlikte, yönetmenler ilgili temalar üzerinde daha fazla durmaya başlamışlardır ve kara film meşru bir film türü olarak kabul görmeye başlamıştır. 1960’lı yıllarda ise, modernleşme sürecinin belirsiz bir hal almasıyla birlikte postmodern düşünce içerisinde şiddet, korku, öfke, endişe, güvensizlik gibi duyguların yükselmesi, kara film türünün yeniden bir dönüşüm süreci içine girmesine sebep olmuştur. ‘Neo-noir’ olarak adlandırılan bu yeni tür, kara film türü içinde yeni bir kırılmayı ifade etmektedir. Bu çalışmada, toplumsal ve düşünsel dönüşüm süreçleri dikkate alınarak kara film türünde meydana gelen değişimin Türk Sineması özelinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Suçlular Aramızda (1965) ve Abluka (2015) filmleri, türün anlatısal ve görsel uylaşımları bağlamında çözümlenmiştir. “Tür Eleştirisi” yönteminden yararlanılarak yapılan analizden elde edilen sonuca göre, Türk Sineması’nın kara film türünün dönüşümünü takip ettiği ve incelenen iki filmin türün iki dönemine uygun estetik ve anlatısal özellikler taşıdığı gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abisel, N. (1995). Popüler Sinema ve Türler (1. Baskı), İstanbul: Alan Yayıncılık.
- Avcı, İ. B. (2022). Sinemanın Tehlikeli Bir Sokağı Olarak Neo-Noir: Blood Simple ve Fargo. İnif E-Dergi, 7: 242-259.
- Bilkan, A. E. (2022). Yeni Kara Film Olarak Tayfun Pirselimoğlu Sineması: Filmlerin Sinematografi ve Anlatı Analizleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Biryıldız, E. (2012). Western'ler, Gangster Filmleri ve Kara Filmlerde Erkeğin Sunumu Üzerine Bir Deneme. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 117-130.
- Bondebjerg, I. (2015). Film: Genres and Genre Theory. Wright, J. D. İçinde, International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences (2. Baskı). Oxford: Elsevier. Borde, R., Chaumeton , E. (1947). A Panorama Of American Film Noir 1941-1953 (1. Baskı), San Francisco: City Lights Books.
- Buscombe, E. (2003). The Idea of Genre in the American Cinema. Grant, B. K. İçinde, Film Genre Reader III. Austin: University of Texas Press. Büyüköztürk, Ş. Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2018). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri (34. Baskı) Ankara: Pegem Akademi.
- Conard, M. T. (1965). The Philosophy Of Film Noir (1. Baskı), American University Presses.
- Çetin, D. (2022). A Generic Evaluation Of Movie Cape Fear (1962). Erciyes İletişim Dergisi, 3: 41-55.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sinema Sosyolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
29 Nisan 2024
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2024
Gönderilme Tarihi
2 Ocak 2024
Kabul Tarihi
28 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Sayı: 46
APA
Yılmaz, E., & Özaslan, Ö. Y. (2024). KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 46, 208-243. https://doi.org/10.14520/adyusbd.1413740
AMA
1.Yılmaz E, Özaslan ÖY. KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2024;(46):208-243. doi:10.14520/adyusbd.1413740
Chicago
Yılmaz, Erdinç, ve Ömer Yavuz Özaslan. 2024. “KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 46: 208-43. https://doi.org/10.14520/adyusbd.1413740.
EndNote
Yılmaz E, Özaslan ÖY (01 Nisan 2024) KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 46 208–243.
IEEE
[1]E. Yılmaz ve Ö. Y. Özaslan, “KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 46, ss. 208–243, Nis. 2024, doi: 10.14520/adyusbd.1413740.
ISNAD
Yılmaz, Erdinç - Özaslan, Ömer Yavuz. “KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 46 (01 Nisan 2024): 208-243. https://doi.org/10.14520/adyusbd.1413740.
JAMA
1.Yılmaz E, Özaslan ÖY. KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2024;:208–243.
MLA
Yılmaz, Erdinç, ve Ömer Yavuz Özaslan. “KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 46, Nisan 2024, ss. 208-43, doi:10.14520/adyusbd.1413740.
Vancouver
1.Erdinç Yılmaz, Ömer Yavuz Özaslan. KARA FİLM TÜRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA SUÇLULAR ARAMIZDA VE ABLUKA FİLMLERİNİN TÜRSEL İNCELEMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Nisan 2024;(46):208-43. doi:10.14520/adyusbd.1413740