EN
TR
FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
İkinci Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan çeşitli siyasi ve ekonomik kuruluşların etkisiyle küreselleşme sürecinin temelleri atılmıştır. Bununla birlikte bu sürecin, alınan çeşitli siyasi ve ekonomik önlemlerle gerek dünyada ve gerekse ülkemizde, esasen 1980 sonrası başladığı ve 1990’lardan sonra ivme kazandığı söylenebilir. Bu noktada, özellikle Avrupa Birliği’nin siyasi ve ekonomik birlik oluşturulması yönünde uyguladığı politikaların büyük etkisi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, özellikle 1980 sonrası tüm dünyada ve bu arada ülkemizde uygulamaya konan piyasa ekonomisine dayalı politikalar çerçevesinde mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımına yönelik alınan önlemlerin ve özellikle de bu çerçevede artan uluslararası sermaye akımlarının da bu gelişmedeki payı yadsınamaz. Bu çalışmada; finansal küreselleşme ve bu alandaki teorik yaklaşımlar incelenmiş ve yaşanan liberalizasyon sürecinde Türkiye’ye yönelik sermaye hareketleri ile bunların nedenleri ve etkileri tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alagöz, M. (2005). “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki Finansal Liberalizasyon Politikalarının Sorgulanması”, Banka ve Ekonomik Yorumlar, Yıl: 42, Sayı: 491, ss. 75-84.
- Aras, O. N. (2011). “Finansal Küreselleşmenin Azerbaycan Özelinde Kafkasya ve Orta Asya’ya Etkisi”, www.osmannuriaras.com/globalson.doc, Erişim: 26.12.2011.
- Arestis, P. (2005). “Financial Liberalisation and the Relationship between Finance and Growth”, Cepp Working Paper No: 05/05, Chambridge, www.landecon.cam.ac.uk/research/reuag/ccepp/publications/wp05- 05.pdf, Erişim: 10.08.2010.
- Bakan, S. ve Yıldırım, Z. (2008). “Dünü ve Bugünü ile Türkiye’nin Küreselleşme Süreci”, Uluslararası Türkiye Cumhuriyeti Sempozyumu Bildirileri, 22-24 Ekim 2008, Isparta, ss. 145-155.
- Bayar, F. (2011). “Küreselleşme Kavramı ve Küreselleşme Sürecinde Türkiye”, http://www.mfa.gov.tr /data/Kutuphane/yayinlar/EkonomikSorunlarDergisi/sayi32/firatbayar.pdf, Erişim: 25.12.2011.
- Devlet Planlama Teşkilatı (2000). VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı, Küreselleşme Ö.İ.K. Raporu, Ankara.
- Dikkaya, M. ve Deniz, F. (2006). “Ekonomik Küreselleşmenin Yol Açtığı Problemler: Teorik Bir Bakış”, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 2, Sayı 3, S. 163-181.
- Ghosh, J. (2005). “The Economic and Social Effects of Financial Liberalization: A Primer for Developing Countries”, Desa Working Paper, No. 4,
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi
5 Temmuz 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Sayı: 9
APA
Şentürk, M., & Bakan, S. (2012). FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9, 45-64. https://doi.org/10.14520/adyusbd.179
AMA
1.Şentürk M, Bakan S. FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2012;(9):45-64. doi:10.14520/adyusbd.179
Chicago
Şentürk, Mehmet, ve Sumru Bakan. 2012. “FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 9: 45-64. https://doi.org/10.14520/adyusbd.179.
EndNote
Şentürk M, Bakan S (01 Haziran 2012) FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9 45–64.
IEEE
[1]M. Şentürk ve S. Bakan, “FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 9, ss. 45–64, Haz. 2012, doi: 10.14520/adyusbd.179.
ISNAD
Şentürk, Mehmet - Bakan, Sumru. “FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 9 (01 Haziran 2012): 45-64. https://doi.org/10.14520/adyusbd.179.
JAMA
1.Şentürk M, Bakan S. FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2012;:45–64.
MLA
Şentürk, Mehmet, ve Sumru Bakan. “FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 9, Haziran 2012, ss. 45-64, doi:10.14520/adyusbd.179.
Vancouver
1.Mehmet Şentürk, Sumru Bakan. FİNANSAL KÜRESELLEŞME EKSENİNDE TÜRKİYE’YE YÖNELİK SERMAYE HAREKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Haziran 2012;(9):45-64. doi:10.14520/adyusbd.179