MEHMED FEVZÎ EFENDİ'NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI

Sayı: 5 1 Aralık 2010
  • Mehtap Erdoğan
PDF İndir
EN TR

MEHMED FEVZÎ EFENDİ'NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI

Öz

Şarkı, bazı araştırmacılar tarafından başlı başına bir nazım şekli olarak ele alınmakla birlikte özellikle son zamanlarda onun bir nazım şekli ya da türü olmayıp musikide bir beste formu olduğu, murabbaların da genellikle şarkı formunda bestelendiği için murabba nazım şekline şarkı isminin verilip daha sonra bunlara kısaca şarkı denilmiş olabileceği görüşü yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Nedim, Enderunlu Vasıf, Enderunlu Fazıl gibi şairlerin şarkıya büyük ilgi gösterdiği ve çok sayıda şarkı yazdığı bilinmektedir. Ancak 19. yüzyılın sonlarında yaşamış olan Mehmed Fevzî’nin Kevâ‘ib-i Şi‘r ü İnşâ adlı eserinde yazmış olduğu 77 şarkı bugüne kadar bilinenler arasında yer almamıştır. Bir inşa kitabı olan Kevâ‘ib-i Şi‘r ü İnşâ’da her mensur kısmın sonunda konuyla ilgili kısa bir mesneviyle beraber birer gazel ve şarkıya yer verilmiş olması onu diğer inşa kitaplarından farklı kılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksu, Cemal (1996). İbrahim Hanif Divanı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  2. Baybara, Neriman (2007). Kureyşî-zâde Mehmed Fevzî Efendi Hayatı ve Eserleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  3. Bursalı Mehmed Tahir (2000). Osmanlı Müellifleri. Haz. Mustafa Tatcı, Cemal Kurnaz, Ankara: Bizim Büro Basımevi: 249-250.
  4. Cengiz, Halil Erdoğan (1986). Divan Şiirinde Musammatlar. Türk Dili Dergisi, Türk Şiiri Özel Sayısı II (Divan Şiiri), s. 291-429.
  5. Erdoğan, Mustafa (2002). Türk Edebiyatında Muhammes. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  6. Göçgün, Önder (1987). Ziya Paşa’nın Hayatı, Eserleri, Edebî Şahsiyeti ve Bütün Şiirleri. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  7. İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal (1999). Son Asır Türk Şairleri. C. IV, Haz. İbrahim Baştuğ, Ankara: AKMB. Yayınları.
  8. İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal (1999). Son Asır Türk Şairleri. C. I, Haz. Müjgan Cunbur, Ankara: AKMB. Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mehtap Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2010

Gönderilme Tarihi

5 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Erdoğan, M. (2010). MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5, 86-145. https://doi.org/10.14520/adyusbd.76
AMA
1.Erdoğan M. MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;(5):86-145. doi:10.14520/adyusbd.76
Chicago
Erdoğan, Mehtap. 2010. “MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 5: 86-145. https://doi.org/10.14520/adyusbd.76.
EndNote
Erdoğan M (01 Aralık 2010) MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5 86–145.
IEEE
[1]M. Erdoğan, “MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 5, ss. 86–145, Ara. 2010, doi: 10.14520/adyusbd.76.
ISNAD
Erdoğan, Mehtap. “MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 5 (01 Aralık 2010): 86-145. https://doi.org/10.14520/adyusbd.76.
JAMA
1.Erdoğan M. MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;:86–145.
MLA
Erdoğan, Mehtap. “MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 5, Aralık 2010, ss. 86-145, doi:10.14520/adyusbd.76.
Vancouver
1.Mehtap Erdoğan. MEHMED FEVZÎ EFENDİ’NİN KEV‘İB-İ Şİ‘R Ü İNŞÂ ADLI ESERİ VE BU ESERDEKİ ŞARKILARI. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Aralık 2010;(5):86-145. doi:10.14520/adyusbd.76