OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ

Sayı: 25 27 Nisan 2017
PDF İndir
TR

OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ

Öz

Problem davranışlar otizmin tanılanmasında bir tanı kriteri olarak kabul edilmese de, otizmi olan çocukların büyük bir kısmının problem davranış sergiledikleri bilinmektedir. Otizmli çocuklar tekrarlayıcı ve yineleyici, kendine zarar verici, saldırgan ve öfke içeren, aşılmışın dışında yemek yeme ve takıntılı davranışlar gibi problem davranışlar sergilerler. Bu davranışlar ise değişikliklere uyum sağlama, genel eğitim ortamlarından uzaklaşma ve ayrışma, sosyal etkileşim sorunları ve rutinlere aşırı bağlılık gibi bazı güçlüklere neden olur. Bu problem davranışları önlemek üzere geçiş stratejileri gibi önleyici stratejiler kullanılabilir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, otizmi olan çocukların anne-babalarına ve öğretmenlerine geçişler sırasında sergilenen problem davranışlar ve bu problem davranışları önlemek üzere kullanılacak geçiş stratejileri konusunda bilgi vermektir.

Kaynakça

  1. American Psychiatric Association, (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders-5 [DSM-5], Arlington: American Psychiatric Association.
  2. Angell, M. E., Nicholson, J. K., Watts, E. H., & Blum, C. (2011). “Using a multicomponent adapted power card strategy to decrease latency during interactivity transitions for three children with developmental disabilities.” Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, 20(10), 1-12.
  3. Ayres K. M. (2005). Comparison of video priming techniques for children with Autism. Unpublished doctoral dissertation, Georgia, The University of Georgia.
  4. Bainbridge, N., & Myles, B. S. (1999). “The use of priming to introduce toilet training to a child with autism.” Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, 14(2), 106-109.
  5. Banda, D. R., & Grimmett, E. (2008). “Enhancing social and transition behaviors of persons with autism through activity schedules: A review.” Education and Training in Developmental Disabilities, 43(3), 324-333.
  6. Banda, D. R., & Kubina Jr, R. M. (2006). “The effects of a high-probability request sequencing technique in enhancing transition behaviors.” Education and Treatment of Children, 29(3), 507-516.
  7. Berger, D. (2016). “Teaching independent behavior with activity schedule to children with autism.” 01.06.2016 tarihinde http://www.bergerlearning.com/docs/BergerLearning_ Activity Schedule Optimized.pdf adresinden alınmıştır.
  8. Berk, L. E. (1976). “How well do classroom practices reflect teacher goals?.” Young Children, 32(1), 64-81.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

27 Nisan 2017

Gönderilme Tarihi

15 Ekim 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA
Yücesoy Özkan, Ş., & Gülboy, E. (2017). OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25, 53-97. https://izlik.org/JA66CG36BS
AMA
1.Yücesoy Özkan Ş, Gülboy E. OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2017;(25):53-97. https://izlik.org/JA66CG36BS
Chicago
Yücesoy Özkan, Şerife, ve Emrah Gülboy. 2017. “OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 25: 53-97. https://izlik.org/JA66CG36BS.
EndNote
Yücesoy Özkan Ş, Gülboy E (01 Nisan 2017) OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 53–97.
IEEE
[1]Ş. Yücesoy Özkan ve E. Gülboy, “OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 25, ss. 53–97, Nis. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66CG36BS
ISNAD
Yücesoy Özkan, Şerife - Gülboy, Emrah. “OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 25 (01 Nisan 2017): 53-97. https://izlik.org/JA66CG36BS.
JAMA
1.Yücesoy Özkan Ş, Gülboy E. OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2017;:53–97.
MLA
Yücesoy Özkan, Şerife, ve Emrah Gülboy. “OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 25, Nisan 2017, ss. 53-97, https://izlik.org/JA66CG36BS.
Vancouver
1.Şerife Yücesoy Özkan, Emrah Gülboy. OTİZMİ OLAN ÇOCUKLARIN GEÇİŞLER SIRASINDA SERGİLEYEBİLECEKLERİ PROBLEM DAVRANIŞLARI ÖNLEMEK ÜZERE KULLANILAN GEÇİŞ STRATEJİLERİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2017;(25):53-97. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66CG36BS