Araştırma Makalesi

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Sayı: 35 30 Ağustos 2020
PDF İndir

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Öz

Toplumsal yaşamda kadın ve erkek arasında var olan eşitsizlik ve ayrımcılığın temeli, toplumsal cinsiyet kavramı ile açıklanmaktadır. Toplumsal cinsiyet, toplumun kadın ve erkek olmaya verdiği değer ve biçtiği rolleri anlatan bir kavramdır. Toplumsal cinsiyet rolleri sosyalleşme sürecinde öğrenilir. Bu süreçte eğitim kurumunun da önemli bir yeri vardır. Okullar toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin algı ve tutumların bir kısmının öğrenildiği yerlerdir. Sosyal bilgiler dersi ise kadın ve erkek rollerine ilişkin önemli bilgilerin verildiği bir ders olarak, ortaokul düzeyinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu bakımdan sosyal bilgiler öğretmenliği adaylarının sahip oldukları toplumsal cinsiyet algısı gelecekte yetiştirecekleri öğrenciler üzerinde etkisi olması bakımından özel bir öneme sahiptir. Cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığı probleminden yola çıkan bu çalışma, “Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği” ile toplanacak veriler ışığında sosyal bilgiler öğretmen adaylarının toplumsal cinsiyet algısını ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın evrenini İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan sosyal bilgiler öğretmenliği öğrencileri oluşturmaktadır. Uygulanacak ölçekle ilgili etik kurul raporu alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Baber, M.K.andTucker, C.J. (2006). The Social Roles Questionnaire: A New Approach to Measuring Attitudes Toward Gender, Volume:54, Issue:7-8: 459-467
  2. Blackstone, A. M. (2003). “Gender Roles and Society.” In Human Ecology: An Encyclopedia of Children, Families, Communities and Environments: 335-338.
  3. Busse, M. and Spielmann, C. (2003). “Gender Discrimination and The International Division Of Labour.” Hamburg Institute of International Economics Discussion, Hamburg: 245.
  4. Butler, J. (2008). Cinsiyet Belası Feminizm ve Kimliğin Altüst Edilmesi (1.basım). Çev., Başak Ertür. İstanbul: Metis Yayınları.
  5. Davidoff, L. (2012). “Ev İşinin Rasyonelleşmesi.” Feminist Tarih Yazımında Sınıf ve Cinsiyet. Çev.,Z.Ateşer ve S. Somuncuoğlu. İstanbul: İletişim Yayınları.
  6. Demirbilek, S. (2007). “Cinsiyet Ayırımcılığının Sosyolojik Açıdan İncelenmesi.” Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi, 44(511).
  7. Entwistle, J. (2014). “Cinsiyet/Toplumsal Cinsiyet.” Temel Sosyolojik Dikotomiler (2.baskı).Çev., İlkay Şahin. Ankara: Atıf Yayınları.
  8. Ersöz, A. G. (2016). Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Ağustos 2020

Gönderilme Tarihi

30 Aralık 2019

Kabul Tarihi

9 Temmuz 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 35

Kaynak Göster

APA
Kurtdaş, E. M., & Tuncer, M. (2020). SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ). Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, 282-321. https://doi.org/10.14520/adyusbd.667828
AMA
1.Kurtdaş EM, Tuncer M. SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ). Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020;(35):282-321. doi:10.14520/adyusbd.667828
Chicago
Kurtdaş, Emine Meliha, ve Mehmet Tuncer. 2020. “SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 35: 282-321. https://doi.org/10.14520/adyusbd.667828.
EndNote
Kurtdaş EM, Tuncer M (01 Ağustos 2020) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ). Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 35 282–321.
IEEE
[1]E. M. Kurtdaş ve M. Tuncer, “SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 35, ss. 282–321, Ağu. 2020, doi: 10.14520/adyusbd.667828.
ISNAD
Kurtdaş, Emine Meliha - Tuncer, Mehmet. “SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 35 (01 Ağustos 2020): 282-321. https://doi.org/10.14520/adyusbd.667828.
JAMA
1.Kurtdaş EM, Tuncer M. SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ). Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020;:282–321.
MLA
Kurtdaş, Emine Meliha, ve Mehmet Tuncer. “SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 35, Ağustos 2020, ss. 282-21, doi:10.14520/adyusbd.667828.
Vancouver
1.Emine Meliha Kurtdaş, Mehmet Tuncer. SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ). Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Ağustos 2020;(35):282-321. doi:10.14520/adyusbd.667828

Cited By