Rezene Apiaceae familyasına bağlı tek veya çok yıllık formları ülkemiz koşullarında doğal olarak yetişen bir bitkidir. Bu çalışmada, Hatay/Antakya koşullarında doğal olarak yetişen Foeniculum vulgare Mill. subsp. vulgare tohumları ile ticari olarak satılan, ―tatlı rezene, yumrulu rezene veya sebze rezene‖ olarak bilinen Foeniculum vulgare Mill. subsp. vulgare var. azoricum Mill. Thell. tohumları kullanılmıştır. Deneme Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu uygulama alanında kurulmuştur. Sıra arası x üzeri 50 x 50 olacak şekilde, 5 x 3 m boyutlarında iki parsel kurulmuş ve ekimler 31.10.2013 tarihinde yapılmıştır. vulgare ve azoricum alt türlerine ait, sırasıyla, bitki boyu 209.90 – 152.80 cm , dal sayısı 7.20- 10.10 adet/bitki , şemsiye sayısı 56.20- 41.10 adet/bitki , ana şemsiyedeki şemsiyecik sayısı 38.70- 33.60 adet/şemsiye gibi morfolojik özellikler yanında, bin tohum ağırlığı 6.32- 8.96 g , bitki başına düşen tohum verimi 34.90- 32.25 g ve uçucu yağ oranı % 5.432.85 gibi özellikler incelenmiştir
Fennel belongs to the family of Apiaceae, and annual or perennial herbaceous plant, which is growing native in the our country. In this study, seeds of Foeniculum vulgare Mill. subsp. vulgare were collected from Hatay/Antakya and commercial seeds of Foeniculum vulgare Mill. subsp. vulgare var. azoricum Mill. Thell. which has been known ―Sweet Fennel, Bulbs Fennel or Florence Fennel‖ were used. It was carried out at the experiment area of Kahta Vocational School, Adiyaman University. Two plots are established as 5 x 3 m, row spacing 50 x 50 cm and seeds were sown on 31.10.2013. Morphological characters of plants such as plant height 209.90- 152.80 cm , number of steams 7.20- 10.10 number/plant , number of umbels per plant 56.20- 41.10 number , rays in main umbel 38.70- 33.60 number and thousand seed weight 6.32- 8.96 g , seeds yield of per plant 34.90- 32.25 g , essential oil content 5.43- 2.85 % were determined on subspecies vulgare and azoricum, respectively
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 2 |