Yer fıstığı ezmesi, ham fıstık tanelerinin kavrulması ve beyazlatılmasıyla ve daha sonra öğütülmesiyle elde edilen bir üründür. Bu çalışma, Osmaniye ilinde üretilen fıstık ezmelerinin kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Fıstık ezmesi örneklerinde pH değerleri 4.5-6.83, % kuru madde değerleri 85.7-93.5, % kül içeriği 2.41- 3.64, peroksit sayısı 54.29- 96.06 mek/kg, L değeri 24.09-67.27, a değeri 5.02- 7.17, b değeri 5.00- 32.95 aralığında bulunmuştur. Aflatoksin B1, B2 ve toplam aflatoksin yönünden 3 nolu örnek hariç diğerleri Türk Gıda Kodeksi bulaşanlar tebliğine uyduğu tespit edilmiştir
Peanut paste is a product obtained by roasting and whitening of raw pistachio grains and then grinding. This study was carried out to determine the quality characteristics of peanut paste produced in Osmaniye province. Peanut butter samples in the pH values of 4.56.83,% dry matter values 85.7-93.5,% ash content 2.41- 3.64, peroxide number 54.29- 96.06 mek / kg, L value 24.09-67.27, a value 5.02- 7.17, b value 5.00- 32.95 range. Aflatoxin B1, B2 and total except for the aflatoxin 3 sample was found to be in compliance with the Turkish Food Codex
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 |