Bu çalışma, 2020-2021 bağcılık sezonunda Mardin ili merkez (Artuklu) ile Midyat, Ömerli, Savur, Dargeçit ile Kızıltepe ilçelerinde 83 üretici ile yapılan anket çalışması ile yürütülmüştür. Yapılan araştırma ile üreticilerin bağcılığı tercih sebepleri, üreticilerin üzümü değerlendirme şekli, yetiştiricilik yapılan bağların durumu ve bu alanlarının verimi, bağların sulanma durumu, bağların hastalık ve zararlı durumu gibi konulara açıklık getirmek amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; üreticiler bağcılığı kendi tüketimlerini karşılayabilmek amacıyla yapmaktadır. Üreticiler üzümü şaraplık olarak değerlendirmemekle beraber üzüm şırasını; pestil, sucuk, pekmez gibi ürünlerde değerlendirip kendi tüketimleri olanını ayırıp, geri kalanını ise satmaktadırlar. Bağların sulanmaması ile beraber, gübrelemede de yetersiz kalınmaktadır. Bağ kurulumunda yeterli uzman desteği sağlanmamaktadır. Üreticilerin kurs veya seminer benzeri eğitime katılmamaktadır. Üreticiler bağlarında birinci çeşit olarak Mezrone üzüm çeşidini yetiştirmektedirler. Bağların neredeyse tümünde külleme görülmekle beraber ilaç olarak kükürt kullanılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 3 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 2 |