Bu çalışma, 2020-2021 bağcılık sezonunda Mardin ili merkez (Artuklu) ile Midyat, Ömerli, Savur, Dargeçit ile Kızıltepe ilçelerinde 83 üretici ile yapılan anket çalışması ile yürütülmüştür. Yapılan araştırma ile üreticilerin bağcılığı tercih sebepleri, üreticilerin üzümü değerlendirme şekli, yetiştiricilik yapılan bağların durumu ve bu alanlarının verimi, bağların sulanma durumu, bağların hastalık ve zararlı durumu gibi konulara açıklık getirmek amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; üreticiler bağcılığı kendi tüketimlerini karşılayabilmek amacıyla yapmaktadır. Üreticiler üzümü şaraplık olarak değerlendirmemekle beraber üzüm şırasını; pestil, sucuk, pekmez gibi ürünlerde değerlendirip kendi tüketimleri olanını ayırıp, geri kalanını ise satmaktadırlar. Bağların sulanmaması ile beraber, gübrelemede de yetersiz kalınmaktadır. Bağ kurulumunda yeterli uzman desteği sağlanmamaktadır. Üreticilerin kurs veya seminer benzeri eğitime katılmamaktadır. Üreticiler bağlarında birinci çeşit olarak Mezrone üzüm çeşidini yetiştirmektedirler. Bağların neredeyse tümünde külleme görülmekle beraber ilaç olarak kükürt kullanılmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | June 3, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 9 Issue: 2 |