HELİCOBACTER PYLORİ ERADİKASYONU TAKİBİNDE NÖTROFİL/LENFOSİT ORANININ ÖNEMİ
Öz
GİRİŞ ve AMAÇ: Üst sindirim sistemine ait birçok hastalığın etyopatogenezinde rol oynayan helicobacter pylori insanlarda en sık görülen kronik bakteriyel enfeksiyondur. Prevalansı sosyokültürel ve coğrafi bölgelere göre değişkenlik gösteren bu patojen dünya nüfusunun %30-%50'sini etkilemektedir. Yıllar içerisine artan antibiyotik kullanımı ve sanitasyon koşullarındaki değişiklikler nedeniyle bu yaygın enfeksiyonun davranış şekli de değişiklik göstermiştir. Bu çalışmamızda birçok merkezde kolaylıkla yapılabilen bir tetkik olan tam kan sayımında bulunan ve enfeksiyon belirteci olabilecek parametreler ile helicobacter pylori enfeksiyonu arasındaki ilişkiyi inceledik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmamızda Ocak 2016- Aralık 2016 üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılan 2939 hastanın tam kan sayımı ve patoloji verileri retrospektif olarak inceledik.
BULGULAR: Helicobacter pylori varlığına göre nötrofil/lenfosit oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmış ve helicobacter pylori (+) olguların NLR değerleri helicobacter pylori (-) olgulara göre yüksek bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Nötrofil/lenfosit oranının helicobacter pylori eradikasyonu tedavi sürecini takip etmek için yararlı olabileceğini düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Cave DR. Transmission and epidemiology of Helicobacter pylori. Am J Med. 1996; 100: 12–7.
- Pounder RE, Ng D. The prevalence of Helicobacter pylori infection in different countries. Aliment Pharmacol Ther. 1995; 9: 33– 9.
- Eusebi LH, Zagari RM, Bazzoli F. Epidemiology of Helicobacter pylori infection. Helicobacter. 2014; 19: 1-5.
- Thung I, Aramin H, Vavinskaya V, et al. The global emergence of Helicobacter pylori antibiotic resistance. Aliment Pharmacol Ther. 2016; 43: 514-33.
- Fock KM, Ang TL. Epidemiology of Helicobacter pylori infection and gastric cancer in Asia. J Gastroenterol Hepatol. 2010; 25: 479-86.
- O’Connor A, O’Morain C. Helicobacter pylori infection in Europe: current perspectives. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2013; 7: 541- 8.
- Inoue M. Changing epidemiology of Helicobacter pylori in Japan. Gastric Cancer. 2017; 20: 3-7.
- Zamani M, Ebrahimtabar F, Zamani V, et al. Systematic review with meta-analysis: the worldwide prevalence of Helicobacter pylori infection. Aliment Pharmacol Ther. 2018; 47: 868–76.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Kazım Şenol
Bu kişi benim
0000-0001-6273-0664
Abdulcabbar Kartal
Bu kişi benim
0000-0001-7536-3146
Taner Kıvılcım
Bu kişi benim
0000-0003-0088-1189
Ali İlker Filiz
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
14 Mart 2019
Gönderilme Tarihi
26 Haziran 2018
Kabul Tarihi
28 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 52 Sayı: 1