Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sosyal Pediatri Polikliniği’nde Değerlendirilen Bebek ve Çocukların Besin Tüketimleri

Yıl 2020, , 106 - 112, 31.08.2020
https://doi.org/10.20492/aeahtd.621394

Öz

Amaç:
Beslenme yaşamın
her aşamasında elzem olduğu kadar, çocukluk çağında ayrı bir önem taşımaktadır.
Nitekim bu dönemdeki beslenme sorunları yetişkin dönemde oluşabilecek birçok
sağlık sorununa zemin hazırlayabilmektedir. Bu çalışmada, Sosyal Pediatri
Polikliniği’nde muayeneleri yapılan 6-60 ay arasındaki çocukların beslenme ile
ilgili bazı sorunları ve besin tüketimlerini değerlendirmek amaçlanmıştır.



Metod:
Ankara’da bir
devlet hastanesinin Sosyal Pediatri Polikliniği’ne başvuru yapan çocuk ve
anneleri çalışmaya dahil edilmiştir. Annelerden kurumdaki uygun bir odada,
çocuğu ile ilgili genel bilgileri ve beslenmelerine ilişkin bilgileri soru
formu kullanılarak “yüz yüze görüşme yöntemi” ile araştırmacılar tarafından
alınmıştır.



Bulgular:
Çalışmaya
ortalama yaşları 26,6±14,8 ay olan 40 erkek ve 30 kız olmak üzere 70 çocuk-anne
çifti katılmıştır. Annelerin beyanına göre çocukların %84.3’ü yemek yerken
sorun yaşamakta, %94,3’ü yeterli ve dengeli beslenmemektedir. Cinsiyete göre
günlük besin tüketimleri incelendiğinde, erkek çocuklarda ayran, kefir, yeşil
yapraklı sebzeler, gofret, tatlı bisküvi, simit, poğaça ve gazlı içeceklerin
tüketimi kız çocuklara kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı biçimde daha yüksek
bulunmuştur (p<0.05). Diğer besin ve besin gruplarında cinsiyetler arası
farklılık saptanmamıştır (p>0.05).



Sonuç: Bu yaş grubundaki çocukların
beslenme ile ilgili sorun yaşadıkları ve çözüm için faaliyetler geliştirilmesi
gerektiği sonucuna varılmıştır.



Anahtar
kelimeler:
Besin,
çocuk, anne



 



ABSTRACT



Aim: Nutrition is essential at every
stage of life, as well as a separate importance in childhood. Thus, nutritional
problems in this period may pave the way for many health problems that occur in
the adult period. In this study, it was aimed to evaluate some nutritional
problems and nutrient consumption of children between the ages of 6-60 months
who were examined in the well-child clinic.



Method: Children and their mothers who
applied to the Well-Child Clinic of a public hospital in Ankara were included
in the study. In a suitable room in the institution, the general information
and their nutrition information about their child were obtained from the
mothers by the questionnaire using the “face-to-face interview method"
taken by researchers.



Results: 70 children and mother pairs (40
boys and 30 girls) with a mean age of 26.6 ± 14.8 months participated in the
study. According to the declaration of mothers, 84.3% of children have problems
while eating, 94.3% of them are not feeding adequate and balanced. When the
daily food consumption according to gender was examined, the consumption of
ayran, kefir, green-leaved vegetables, wafer, sweet biscuit, bagel, pastry and
carbonated beverage were found to be statistically higher in boys than in girls
(p<0.05). There was no difference between the genders in the other food
groups (p>0.05).



Conclusion: It was concluded that children
in this age group have problems with nutrition and that activities should be
developed for solution.



Key
words:
Food,
child, mother

Kaynakça

  • 1. Baysal A. Beslenme. Hacettepe Üniversitesi Yayınları A/61, Hatipoğlu Kitabevi, Ankara, 2014.2. Erkan T, Yalvaç S, Erginöz E, Çokuğraş F, Kutlu T. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Yuvası’ndaki çocukların beslenme durumlarının antropometrik ölçümlerle değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi 2007; 42(4), 142-147.3. Arlı M, Şanlıer N, Küçükkömürler S, Yaman M. Anne ve çocuk beslenmesi. Pegem Atıf İndeksi 2017; 1-233. Bölüm 10, s:190.4. World Health Organization, & Unicef. WHO child growth standards and the identification of severe acute malnutrition in infants and children: joint statement by the World Health Organization and the United Nations Children's Fund. 2009.5. Neyzi O, Ertuğrul T. Pediatri Cilt 1. 3. Baskı, İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri; 2002.s. 210-220.6. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, TC Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK, Ankara, Türkiye, 2013.7. Alphan E, Keskin Y, Tatlı F. Özel okul ve devlet okulunda öğrenim gören adolesan dönemindeki çocukların beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması. Beslenme ve Diyet Dergisi 2002; 31(1), 9-17.8. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi. Ankara 2004. http://www.saglik.gov.tr/TSHGM/ Erisim tarihi 2.09. 2019. (Accessed September 2,.2019.)9. Kumar D, Goel NK, Mittal PC, Misra P. Influence of infant-feedingpractices on nutritionalstatus of under-fivechildren. TheIndianJournal of Pediatrics 2006; 73(5), 417-421.10. Güneyli U. 4-6 Yaş Grubu Çocuklarında Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Etmenler Konusunda Bir Araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1988; 17(1), 37-45.11. Yaşar A, Ilıca B, Rakıcıoğlu N. Ankara’da Devlete Ait ve Özel İlkoğretim Okullarında Eğitim Gören Çocukların Beslenme Durumlarına İlişkin Bir Araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi1999; 28(1), 21-28.12. Munoz KA, Krebs-Smith SM, Ballard-Barbash R, Cleveland LE. Foodintakes of US childrenandadolescentscomparedwithrecommendations. Pediatrics 1997; 100(3), 323-329.13. Yücecan S, Pekcan G, Akal E. et al. Ankara, İstanbul, Muğla, Yozgat, Sivas ve Tokat illerinde 0-2 yaş grubu çocuk sahibi annelerin beslenme bilgi düzeyi ve uygulamalarının saptanmasına yönelik bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1993; 22(1), 27-42.14. Yılmazbaş P, Kural B, Ayşegül USLU, Sezer G, Gökçay G. Annelerin gözünden ek besinlere başlama nedenleri ve annelerin mamalar hakkındaki düşünceleri. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 2015; 78(3), 76-82.15. Çatak B, Sütlü S, Kılınç AS, Bağ D. Burdur ilinde bebeklerin emzirilme durumu ve beslenme örüntüsü. Pamukkale Tıp Dergisi 2012;,(3), 115-122.16. Köksal G, Özel, D HG. Bebek beslenmesi. Sağlık Bakanlığı Yayın, s.726.17. Koletzko B, Beyer J, Brands B, Demmelmair H, Grote et al. European Childhood Obesity trial Study. Early influences of nutrition on postnatal growth. Nestle Nutr. Inst. Workshop Ser. 2013; 71:11–27.18. Tanzi MG, Gabay MP. Association Between Honey Consumption and Infant Botulism. Pharmacotherapy 2002; 22(11):1479–1483.19. Moy RJ. (2006). Prevalence, consequences and prevention of childhood nutritional iron deficiency: a child public health perspective. Clin Lab Haematol. 2008; 28:291-298.20. Larnkjaer A, Hoppe C, Molgaard C, Michaelsen KF. The effects of whole milk and infant formula on growth and IGF-I in late infancy. Eur J Clin Nutr. 2009; 63:956-963.21. Hochwallner H, Schulmeister U, Swoboda I, Spitzauer S, Valenta R. Cow’s milk allergy: From allergens to new forms of diagnosis, therapy and prevention. Methods 2014; 66:22-33.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Aysun Kara Uzun 0000-0002-1028-5949

Aylin Bayındır Gümüş

Nevra Koç

Hülya Yardımcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2020
Gönderilme Tarihi 17 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

AMA Kara Uzun A, Bayındır Gümüş A, Koç N, Yardımcı H. Sosyal Pediatri Polikliniği’nde Değerlendirilen Bebek ve Çocukların Besin Tüketimleri. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. Ağustos 2020;53(2):106-112. doi:10.20492/aeahtd.621394