Araştırma Makalesi

Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi

Cilt: 54 Sayı: 1 27 Nisan 2021
PDF İndir

Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı; ağız, diş ve çene cerrahisi kliniğine diş çekimi amacıyla başvuran hastaların durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerini belirlemek ve kaygının ilişkili olabileceği düşünülen faktörlerle olan bağlantısını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 75. Yıl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Cerrahi Müdahale Kliniği’ne Nisan 2016- Nisan 2017 tarihleri arasında başvuran hastalara (n=77) durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeyinin değerlendirilmesi amacıyla Durumluk Sürekli Anksiyete Ölçeği, Modifiye Dental Anksiyete Skalası ve kaygının bağlantılı olabileceği düşünülen faktörlere ilişkin soruları içeren anketler uygulandı. Modifiye Dental Anksiyete Skalası skor değeri ≥ 19 olan katılımcılar yüksek dental kaygı düzeyine sahip olarak değerlendirildi. Katılımcıların demografik özelliklerini de içeren veriler istatistik programına aktarılarak tanımlayıcı veriler ile sonuçlar değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde Kruskal Wallis, Mann Whitney U ve Ki-kare testleri kullanıldı. Tüm analizlerde p<0.05 düzeyi istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %7.8’inde yüksek dental kaygı saptanmıştır. Orta ve yüksek düzeyde durumluk ve sürekli kaygı saptanan hastaların oranları ise sırasıyla %45.5 ve %37.7 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan hastaların önemli bir kısmında (%54.5) diş çekimi öncesi ilgili dişte ağrı varlığı bildirilmiştir. Cinsiyetler açısından karşılaştırma yapıldığında durumluk ve sürekli kaygı dağılımları (düşük, orta ve yüksek) açısından anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları diş çekim işlemi öncesi kaygının diş hekimliği alanındaki gelişmelere rağmen varlığını sürdürdüğünü göstermektedir. Ağız cerrahisi uygulamalarında anksiyete tanımlayıcı/giderici yöntemlerin uygulanması hasta konforunun artırılması ve cerrahi koşulların iyi hale getirilmesi açısından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. López-Jornet P, Camacho-Alonso F, Sanchez-Siles M. Assessment of general pre and postoperative anxiety in patients undergoing tooth extraction: a prospective study. Br J Oral Maxillofac Surg. 2014;52(1):18-23.
  2. Chanpong B, Haas DA, Locker D. Need and demand for sedation or general anesthesia in dentistry: a national survey of the Canadian population. Anesth Prog. 2005;52(1):3-11.
  3. Hermes D, Matthes M, Saka B. Treatment anxiety in oral and maxillofacial surgery Results of a German multi-centre trial. J Craniomaxillofac Surg. 2007;35(6-7):316-21.
  4. Stabholz A, Peretz B. Dental anxiety among patients prior to different dental treatments. Int Dent J. 1999;49(2):90-4.
  5. Wong M, Lytle WR. A comparison of anxiety levels associated with root canal therapy and oral surgery treatment. J Endod 1991;17(9):461-5.
  6. Muğlalı M, Kömerik N. Ağız cerrahisi ve anksiyete. CÜ Diş Hek Fak Derg. 2005;8(2):83-8.
  7. Muglali M, Komerik N. Factors related to patients' anxiety before and after oral surgery. J Oral Maxillofac Surg. 2008;66(5):870-7.
  8. Gisler V, Bassetti R, Mericske-Stern R, Bayer S, Enkling N. A cross-sectional analysis of the prevalence of dental anxiety and its relation to the oral health-related quality of life in patients with dental treatment needs at a university clinic in Switzerland. Gerodontology. 2012;29(2):290-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

28 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

31 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 54 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Samur Ergüven, S., Kılınç, Y., Çizmeci Şenel, F., & Karaoğlanoğlu, S. (2021). Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 54(1), 84-89. https://doi.org/10.20492/aeahtd.744108
AMA
1.Samur Ergüven S, Kılınç Y, Çizmeci Şenel F, Karaoğlanoğlu S. Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2021;54(1):84-89. doi:10.20492/aeahtd.744108
Chicago
Samur Ergüven, Sara, Yeliz Kılınç, Figen Çizmeci Şenel, ve Serpil Karaoğlanoğlu. 2021. “Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54 (1): 84-89. https://doi.org/10.20492/aeahtd.744108.
EndNote
Samur Ergüven S, Kılınç Y, Çizmeci Şenel F, Karaoğlanoğlu S (01 Nisan 2021) Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54 1 84–89.
IEEE
[1]S. Samur Ergüven, Y. Kılınç, F. Çizmeci Şenel, ve S. Karaoğlanoğlu, “Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi”, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, c. 54, sy 1, ss. 84–89, Nis. 2021, doi: 10.20492/aeahtd.744108.
ISNAD
Samur Ergüven, Sara - Kılınç, Yeliz - Çizmeci Şenel, Figen - Karaoğlanoğlu, Serpil. “Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54/1 (01 Nisan 2021): 84-89. https://doi.org/10.20492/aeahtd.744108.
JAMA
1.Samur Ergüven S, Kılınç Y, Çizmeci Şenel F, Karaoğlanoğlu S. Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2021;54:84–89.
MLA
Samur Ergüven, Sara, vd. “Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, c. 54, sy 1, Nisan 2021, ss. 84-89, doi:10.20492/aeahtd.744108.
Vancouver
1.Sara Samur Ergüven, Yeliz Kılınç, Figen Çizmeci Şenel, Serpil Karaoğlanoğlu. Diş çekimi öncesi durumluk, sürekli ve dental kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 01 Nisan 2021;54(1):84-9. doi:10.20492/aeahtd.744108

Cited By