TR
Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri
Öz
SEZARYEN AMELİYATLARINDAKİ SPİNAL ANESTEZİ UYGULAMALARINDA, ENJEKSİYON HIZININ, HİPOTANSİYON VE EFEDRİN DOZLARI ÜZERİNE ETKİLERİ
ÖZET
AMAÇ
Gebelerde spinal anestezinin hipotansiyon etkisinden kaçınmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Biz de çalışmamızda, sezaryen operasyonlarındaki hız faktörünün hemodinamiye etkisini değerlendirmek amacıyla, spinal anestezi girişimlerinde, 30 ve 60 saniyelik enjeksiyon hızlarının, maternal hipotansiyon, kullanılan efedrin dozları, motor ve duyusal blok açısından farklılık gösterip göstermediğini araştırmayı hedefledik.
GEREÇ VE YÖNTEM
Gerekli izin ve onamlar alındıktan sonra, spinal anestezi altında sezaryen operasyonu geçirecek, ASA I- II, 100 hasta, randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup I’e, 2 ml % 0.5 hiperbarik bupivakain 30 saniye içinde verilirken, Grup II ’ye 60 saniye içinde enjekte edildi. Hastaların motor ve duyusal blok(T10) başlama zamanları, hemodinamik verileri ve kullanılan efedrin miktarları not edildi.
BULGULAR
Gruplar arasında motor blok başlama zamanı (p=0.00) ve T10 duyusal blok düzeyine ulaşma zamanı(T10) (p=0.047) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Grup II ’de motor ve duyusal blok başlama zamanı(T10) anlamlı olarak daha geçtir. Gruplar arasında bromaj skorları açısından fark bulunamamıştır. Toplam ve ilk 10 dakikadaki efedrin tüketimi açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Kaydedilen arteriyal kan basıncı verileri açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
SONUÇ
Sezaryen amaçlı spinal anestezi uygulamalarında, 30 ve 60 saniyelik enjeksiyon hızlarını karşılaştırdığımız çalışmamızda, ilaç veriliş hızını iki katına çıkarmanın, hemodinamik verilerde ve
efedrin ihtiyacında bir farklılık yaratmadığını gördük. Bu konuda, farklı değişkenlerin kullanıldığı, daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu kanısındayız.
Anahtar Kelimeler: Sezaryen, enjeksiyon hızı, hipotansiyon, efedrin
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
yok
Proje Numarası
yok
Teşekkür
yok
Kaynakça
- McClure JH, Brown DT, Wildsmith JAW. Effect of injectate volume and speed injection on the spread of spinal anaesthesia with isobaric amethocaine. Br J Anaesth. 1982; 54: 917–20.
- Casati A, Fanelli G, Cappelleri G, et al. Does speed of intrathecal injection affect the distribution of 0.5% hyperbaric bupivacaine? Br J Anaesth. 1998; 81: 355–57.
- Tuominen M, Pitkänen M, Rosenberg PH. Effect of speed injection of 0.5% plain bupivacaine on the spread of spinal anaesthesia. Br J Anaesth. 1992; 69: 148–49.
- Prakash S, Bhartiya V, Pramanik V, et al. The effect of injection speed on the spinal block characteristics of hyperbaric bupivacaine 0.5 % in the elderly. Anesthesia. 2010; 24: 877–81.
- Chiang M, Hasan S, Tham S, et al. Injection speed of spinal anaesthesia for Caesarean delivery in Asian women and the incidence of hypotension: A randomised controlled trial. J Clin Anesth. 2017; 39: 82–6.
- Simon L, Boulay G, Ziane A F, et al. Effect of injection rate on hypotension associated with spinal anesthesia for cesarean section. Int J Obstet Anesth. 2000; 9: 10–4.
- Bourke DL, Sprung J, Harrison C, et al. High injection speed overwhelms other maneuvers for controlling the spread of spinal anesthesia. Anesth Analg. 1995; 81: 427-28.
- Bourke DL, Sprung J, Harrison C, et al. The dribble dribblespeed for spinal anesthesia. Reg Anesth. 1993; 18: 326–27.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2021
Gönderilme Tarihi
26 Ocak 2021
Kabul Tarihi
18 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 54 Sayı: 2
APA
Aydın Güzey, N., & Uyar Türkyılmaz, H. E. (2021). Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 54(2), 249-253. https://doi.org/10.20492/aeahtd.868377
AMA
1.Aydın Güzey N, Uyar Türkyılmaz HE. Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2021;54(2):249-253. doi:10.20492/aeahtd.868377
Chicago
Aydın Güzey, Nihan, ve Havva Esra Uyar Türkyılmaz. 2021. “Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54 (2): 249-53. https://doi.org/10.20492/aeahtd.868377.
EndNote
Aydın Güzey N, Uyar Türkyılmaz HE (01 Ağustos 2021) Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54 2 249–253.
IEEE
[1]N. Aydın Güzey ve H. E. Uyar Türkyılmaz, “Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri”, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, c. 54, sy 2, ss. 249–253, Ağu. 2021, doi: 10.20492/aeahtd.868377.
ISNAD
Aydın Güzey, Nihan - Uyar Türkyılmaz, Havva Esra. “Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54/2 (01 Ağustos 2021): 249-253. https://doi.org/10.20492/aeahtd.868377.
JAMA
1.Aydın Güzey N, Uyar Türkyılmaz HE. Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2021;54:249–253.
MLA
Aydın Güzey, Nihan, ve Havva Esra Uyar Türkyılmaz. “Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, c. 54, sy 2, Ağustos 2021, ss. 249-53, doi:10.20492/aeahtd.868377.
Vancouver
1.Nihan Aydın Güzey, Havva Esra Uyar Türkyılmaz. Sezaryen ameliyatlarındaki spinal anestezi uygulamalarında, enjeksiyon hızının, hipotansiyon ve efedrin dozları üzerine etkileri. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 01 Ağustos 2021;54(2):249-53. doi:10.20492/aeahtd.868377