Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Romatoid artritli hastalarda serum adiponektin ve vücut kompozisyonu parametrelerinin hastalık aktivitesi ile ilişkisi

Yıl 2018, Cilt: 51 Sayı: 3, 174 - 179, 26.12.2018

Öz

Giriş:Romatoid artrit  eklem dokusunun ilerleyici yıkımı nedeniyle eklemlerde şişme ve hassasiyetle sonuçlanan ilerleyici inflamatuar bir hastalıktır. Adiponektin, adipoz dokudan sentezlenir ve bazı izoformların pro-inflamatuar özellikleri gösterdiği ve adiponektinin romatoid artrit  patofizyolojisinde önemli bir etkiye sahip olduğu bildirilmiştir. Çeşitli vücut kompozisyonu ölçümleri ve yaşam kalitesi skorlarının diğer hastalık parametreleri ile ilişkisini inceleyen çalışmaların eksik olduğuna inanıyoruz. Çalışmamızda romatoid artrit hastalarında  bu parametrelerin ilişkisini incelemeyi hedefledik.

Materyal-method:Çalışmaya romatoid artrit tanısı ile merkezimize başvuran 54 hasta (11 erkek, 44 kadın) dahil edildi. Hastaların hastalık parametreleri, hastalık aktivite skorları, antropometrik ölçümleri, vücut kompozisyon parametreleri, serum adiponektin düzeyleri ve hastalık parametrelerinin yaşam kalitesi anket sonuçları kaydedildi. Metabolik sendrom varlığı da değerlendirildi ve kayıt edildi.

Sonuçlar:Adiponektin ile vücut yağı (%) ve yağlı vücut kitlesi arasında pozitif korelasyon  ve yağsız vücut  kitlesi (%) arasında ise negatif korelasyon vardı. Adiponektin düzeyleri ile diğer hastalık parametreleri arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Ayrıca, RA-QoL ve yağsız kütle arasındaki anlamlı negatif korelasyon dışında, hastalık parametrelerinin hiçbiri antropometrik ölçümler ve vücut kompozisyonu sonuçları ile belirgin bir ilişki göstermedi. Çalışmanın şaşırtıcı bir bulgusu metabolik sendromlu hastalarda hastalık süresinin anlamlı olarak daha kısa olmasıydı.

Sonuç: Adiponektin izoform ölçümleri ve hastalık aktivitesi durumu arasındaki multifaktöriyel patogenez, adiponektin ve ilgili parametrelerin değerlendirilmesinde dikkate alınmalıdır. Farklı hastalık aktivitesine sahip hastaları içeren gelecekteki çalışmalar çelişkili sonuçları açıklayabilir.

Kaynakça

  • Chen X, Lu J, Bao J, Guo J, Shi J, Wang Y. Adiponectin: a biomarker for rheumatoid arthritis? Cytokine Growth Factor Rev. 2013;24(1):83-9.
Yıl 2018, Cilt: 51 Sayı: 3, 174 - 179, 26.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Chen X, Lu J, Bao J, Guo J, Shi J, Wang Y. Adiponectin: a biomarker for rheumatoid arthritis? Cytokine Growth Factor Rev. 2013;24(1):83-9.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Seçil Pervane Vural

Pınar Borman Bu kişi benim

Pelin Bilgic Bu kişi benim

Seher Kocaoglu Bu kişi benim

Damla Dedebayraktar Bu kişi benim

Sümeyra Öteleş Bu kişi benim

Hatice Sürer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 16 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 51 Sayı: 3

Kaynak Göster

AMA Pervane Vural S, Borman P, Bilgic P, Kocaoglu S, Dedebayraktar D, Öteleş S, Sürer H. Romatoid artritli hastalarda serum adiponektin ve vücut kompozisyonu parametrelerinin hastalık aktivitesi ile ilişkisi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. Aralık 2018;51(3):174-179.