Amaç:
Beslenme yaşamın
her aşamasında elzem olduğu kadar, çocukluk çağında ayrı bir önem taşımaktadır.
Nitekim bu dönemdeki beslenme sorunları yetişkin dönemde oluşabilecek birçok
sağlık sorununa zemin hazırlayabilmektedir. Bu çalışmada, Sosyal Pediatri
Polikliniği’nde muayeneleri yapılan 6-60 ay arasındaki çocukların beslenme ile
ilgili bazı sorunları ve besin tüketimlerini değerlendirmek amaçlanmıştır.
Metod:
Ankara’da bir
devlet hastanesinin Sosyal Pediatri Polikliniği’ne başvuru yapan çocuk ve
anneleri çalışmaya dahil edilmiştir. Annelerden kurumdaki uygun bir odada,
çocuğu ile ilgili genel bilgileri ve beslenmelerine ilişkin bilgileri soru
formu kullanılarak “yüz yüze görüşme yöntemi” ile araştırmacılar tarafından
alınmıştır.
Bulgular:
Çalışmaya
ortalama yaşları 26,6±14,8 ay olan 40 erkek ve 30 kız olmak üzere 70 çocuk-anne
çifti katılmıştır. Annelerin beyanına göre çocukların %84.3’ü yemek yerken
sorun yaşamakta, %94,3’ü yeterli ve dengeli beslenmemektedir. Cinsiyete göre
günlük besin tüketimleri incelendiğinde, erkek çocuklarda ayran, kefir, yeşil
yapraklı sebzeler, gofret, tatlı bisküvi, simit, poğaça ve gazlı içeceklerin
tüketimi kız çocuklara kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı biçimde daha yüksek
bulunmuştur (p<0.05). Diğer besin ve besin gruplarında cinsiyetler arası
farklılık saptanmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Bu yaş grubundaki çocukların
beslenme ile ilgili sorun yaşadıkları ve çözüm için faaliyetler geliştirilmesi
gerektiği sonucuna varılmıştır.
Anahtar
kelimeler: Besin,
çocuk, anne
Aim: Nutrition is essential at every
stage of life, as well as a separate importance in childhood. Thus, nutritional
problems in this period may pave the way for many health problems that occur in
the adult period. In this study, it was aimed to evaluate some nutritional
problems and nutrient consumption of children between the ages of 6-60 months
who were examined in the well-child clinic.
Method: Children and their mothers who
applied to the Well-Child Clinic of a public hospital in Ankara were included
in the study. In a suitable room in the institution, the general information
and their nutrition information about their child were obtained from the
mothers by the questionnaire using the “face-to-face interview method" taken by researchers.
Results: 70 children and mother pairs (40
boys and 30 girls) with a mean age of 26.6 ± 14.8 months participated in the
study. According to the declaration of mothers, 84.3% of children have problems
while eating, 94.3% of them are not feeding adequate and balanced. When the
daily food consumption according to gender was examined, the consumption of
ayran, kefir, green-leaved vegetables, wafer, sweet biscuit, bagel, pastry and
carbonated beverage were found to be statistically higher in boys than in girls
(p<0.05). There was no difference between the genders in the other food
groups (p>0.05).
Conclusion: It was concluded that children
in this age group have problems with nutrition and that activities should be
developed for solution.
Key
words: Food,
child, mother
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2020 |
Gönderilme Tarihi | 17 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 53 Sayı: 2 |