Özet
Kanser, dünya
genelinde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci en yaygın ölüm nedenidir.
Kanser gelişimi ile birlikte hücre içinde önemli değişiklikler meydana
gelmektedir. Bitkilerdeki karotenoidler, vitaminler, fenolik
bileşenler, terpenoidler, steroidler gibi pek çok faktörün hastalık riskini
azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir. Antioksidanlar, kanserden korunmak veya
etkilerini azaltmak için de hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer
taraftan; sayısı hızla artan çalışmalarla, antioksidan kullanımının kanserin
yayılmasını hızlandırıyor olabileceği üzerinde durulmaktadır. Bu nedenle bu
derlemede antioksidanların kanserde olumlu veya olumsuz rolleri ile ilgili son
gelişmeler üzerinde durulmaktadır.
Abstract
Cancer is the second most common cause of death
after cardiovascular disease in worldwide. Along with cancer development,
important changes and events occur in the cells. Various factors in plant, such
as carotenoids, vitamins, phenolic compounds, terpenoids, steroids, have been
shown to decrease risk of disease, including cancer prevention. Recent years,
rapidly growing ambitious studies have been reported that the use of
antioxidant may accelerate the spread and severity of some cancers. This review
focuses on the recent progress regarding negative or positive roles of
antioxidants in cancer.
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Dergimiz, ULAKBİM TR Dizin, DOAJ, Index Copernicus, EBSCO ve Türkiye Atıf Dizini (Turkiye Citation Index)' de indekslenmektedir. Ahi Evran Tıp dergisi süreli bilimsel yayındır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.