DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR
Öz
Doğrudan Yabancı Yatırımlar (DYY), özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınma sürecinde oldukça önemli bir sermaye kaynağıdır. Türkiye’ de son yıllarda yüksek miktarda doğrudan yabancı yatırım girişine sahip gelişmekte olan ülkeler arasındadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’ de DYY girişlerinin çevre üzerindeki etkilerini incelemektir. 1971-2015 dönemi verileri ile yapılan çalışmada, öncelikle modele dahil edilen değişkenlere ilişkin doğrusallık testi, doğrusal olmayan yumuşak geçiş modellerine dayalı birim kök ve Hepsağ (2021b) tarafından önerilen asimetrik doğrusal olmayan bir eşbütünleşme testi kullanılmaktadır. Makalenin ampirik bulgularına göre, Türkiye’ de Kirlilik Sığınağı Hipotezi (KSH) geçerlidir Ayrıca kişi başına düşen gelir, kentleşme ve enerji kullanımı da CO2 emisyonunu artırarak uzun dönemde çevresel kalite üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acharrya, J. (2009). FDI, Growth and Environment; Evidence from India on CO2 Emission during the Last Two Decades. Journal of Economic Development, 34(1), 43–58.
- Al-Mulali, U. ve Tang, C. F. (2013). Investigating the Validity of Pollution Haven Hypothesis in the Gulf Cooperation Council (GCC) Countries. Energy Policy, 60, 813-819.
- Baek, J. (2016). A New Look at the FDI-Income, Energy-Environment Nexus: Dynamic Panel Data Analysis of ASEAN, Energy Policy 91, 22- 27.
- Bulut, Ü. (2021). Environmental Sustainability in Turkey: An Environmental Kuznets Curve Estimation for Ecological Footprint, International Journal of Sustainable Development & World Ecology, 28(3), 227-237.
- Bulut, U., Ucler, G. ve Inglesi-Lotz, R. (2021). Does the Pollution Haven Hypothesis Prevail in Turkey? Empirical Evidence from Nonlinear Smooth Transition Models. Environmental Science and Pollution Research, 1-10.
- Chichilnisky, G. (1994). North-South Trade and the Global Environment. The American Economic Review, 851-874.
- Cole, M.A., Elliott, R.J.ve Okubo, T. (2010). Trade, Environmental Regulations and Industrial Mobility: an Industry-Level Study of Japan. Ecological Economics, 69 (10), 1995-2002. Cuestas, J. C., ve Ordóñez, J. (2014). Smooth Transitions, Asymmetric Adjustment and Unit Roots. Applied Economics Letters, 21(14), 969-972.
- Destek, M. A. ve Okumus, I. (2019). Does Pollution Haven Hypothesis Hold in Newly Industrialized Countries? Evidence from Ecological Footprint. Environmental Science and Pollution Research, 26(23), 23689-23695.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ekonomi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi
27 Ocak 2022
Kabul Tarihi
4 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Abasov, F., & Üçler, G. (2022). DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 22-39. https://izlik.org/JA99BF67RK
AMA
1.Abasov F, Üçler G. DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR. AEÜİİBFD. 2022;6(1):22-39. https://izlik.org/JA99BF67RK
Chicago
Abasov, Fıkrat, ve Gülbahar Üçler. 2022. “DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR”. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 (1): 22-39. https://izlik.org/JA99BF67RK.
EndNote
Abasov F, Üçler G (01 Haziran 2022) DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 1 22–39.
IEEE
[1]F. Abasov ve G. Üçler, “DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR”, AEÜİİBFD, c. 6, sy 1, ss. 22–39, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99BF67RK
ISNAD
Abasov, Fıkrat - Üçler, Gülbahar. “DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR”. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/1 (01 Haziran 2022): 22-39. https://izlik.org/JA99BF67RK.
JAMA
1.Abasov F, Üçler G. DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR. AEÜİİBFD. 2022;6:22–39.
MLA
Abasov, Fıkrat, ve Gülbahar Üçler. “DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR”. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 1, Haziran 2022, ss. 22-39, https://izlik.org/JA99BF67RK.
Vancouver
1.Fıkrat Abasov, Gülbahar Üçler. DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN YUMUŞAK GEÇİŞ MODELLERİNDEN AMPİRİK KANITLAR. AEÜİİBFD [Internet]. 01 Haziran 2022;6(1):22-39. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99BF67RK