Situations that cause people to be adversely affected physically, mentally, and economically, disrupt their normal lifestyles and cause a lot of loss of life and property are called disasters. In order to reduce the negativities experienced by individuals in disasters, individual needs must be ensured. One of these needs is the need for nutrition, which is a basic need. While providing the nutritional needs, the conditions created by the disaster situation and the physiological properties of the people should be taken into consideration. The purpose of nutrition in disaster situations is to ensure that disaster victims have enough, balanced, and healthy nutrition and can return to their normal eating habits as quickly as possible. In disaster situations, the nutrition of delicate groups, who are affected more than others, should be given priority and enough, balanced and healthy nutrition should be provided. In disasters, it is very important to minimize the negativities that can be experienced by providing nutritional services and to eliminate the problems caused by nutrition. In this review article, how nutritional services should be in disaster situations is discussed.
İnsanların fiziksel, ruhsal ve ekonomik yönden olumsuz etkilenmesine, normal yaşam düzenlerinin bozulmasına ve birçok can ve mal kaybının gerçekleşmesine neden olan doğa veya insan kaynaklı olaylara afet adı verilmektedir. Afetlerde bireylerin yaşadığı olumsuzlukların azaltılabilmesi için bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Karşılanması gereken ihtiyaçlardan birisi de temel bir gereksinim olan beslenme ihtiyacıdır. Beslenme ihtiyacı karşılanırken afet durumunun yarattığı koşullar ve kişilerin fizyolojik özellikleri göz önüne alınmalıdır. Afet durumlarında beslenmenin amacı, afetten etkilenen bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini ve normal yaşantılarındaki beslenme düzenlerine olabildiğince çabuk geri dönebilmelerini sağlamaktır. Afet durumlarında diğer kişilerden çok daha fazla etkilenen hassas grupların beslenmesine öncelik verilmeli, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanması gerekmektedir. Afetlerde, beslenme hizmetlerinin sağlanması ile yaşanabilecek olumsuzlukların en aza indirgenmesi ve beslenme kaynaklı sorunların giderilmesi oldukça önemlidir. Bu derleme makalede afet durumlarında beslenme hizmetlerinin nasıl olması gerektiği ele alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 9 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1 |