Bu araştırmada, çeşitli insan ve doğal kaynaklı afetlerden dolayı bulundukları yerleri terk ederek daha iyi bir yaşama erişme arzusu olan mültecilerin göç ettikleri yerdeki yaşam kalitelerinin barınma alanlarına göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu amaca temel oluşturan sebeplerden bir diğeri ise mültecilerin yaşam kalitelerinin ilerde yaşayacakları ülkenin gelişmişliğine bilgi beceri donanımı ile birlikte etki edeceğinin düşünülmesidir. Araştırma da Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilmiş ve uluslararası geçerliği olan yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Araştırma İstanbul’un Pendik ilçesinde barınma merkezi dışında ve Hatay’ın barınma merkezi olan Yayladağı konteyner kentinde uygulanmıştır. Araştırmaya konteyner kentinde 313 kişi İstanbul’da ise birtakım kısıtlılıklardan dolayı 148 kişi katılabilmiştir. Veriler SPSS 22 paket programı ve AMOS 23 paket programında analiz edilmiştir. Genel ölçek sonucunda elde edilen yaşam kalitesi bakımından kamp içi ile kamp dışı arasında anlamlı farklılık olmasa da çevresel yaşam kalitesi ve tek soru bazında sorulmuş olan yaşam kalitesi ile ilgili soruda kamp içi ile kamp dışı arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Kamp içinde çevresel yaşam kalitesi 2.98±0.61, kamp dışında 3.13±0.56 puan elde etmiştir. Tek soruda algılanan yaşam kalitesi bakımından ise kamp içi 2.89±0.73, kamp dışı ise 3.20±0.80 puan elde etmiştir. Hem tek soru bazında elde edilmiş yaşam kalitesinin, hem çevresel yaşam kalitesinin hem de soru bazındaki yapılan tespitler neticesinde kamp içinin kamp dışına göre daha düşük skorlar elde etmiş olmasından dolayı, kamp içi yaşamla ilgili politikaların tekrar gözden geçirilmesi önerilmektedir. Bu konuyla ilgili olarak kamp içi yaşamın kaldırılması veya şartların daha da düzeltilmesi önerilmektedir. Söz konusu önerinin bundan sonra gerçekleşebilecek kitlesel göçlerde dikkate alınması önerilmektedir.
Barınma merkezi göç insan kaynaklı afet mülteci yaşam kalitesi
Araştırmaya başlamadan önce Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulundan 02.07.2018 tarih ve 2018/6 sayılı etik kurul izni alınmıştır.
In this study, it is aimed to evaluate the quality of life of refugees according to their residential areas who want to reach a better life by leaving their living areas due to various human and natural disasters. In addition, another reason that forms the basis for this purpose is the thought that the quality of life of refugees will affect the development of the country in which they will live in the future, together with their knowledge and skills. Internationally valid “quality of life scale” developed by World Health Organization was used in the research. The research was carried out in Pendik district of Istanbul and Yayladağı container city of Hatay. 313 people in the container city and 148 people in Istanbul were able to participate in the research due to some limitations. Data were analyzed by SPSS 22 package program and AMOS 23 package program. In terms of overall quality of life, there was no significant difference between inside and outside the camps. However, there was a significant difference in environmental life quality and single-question quality of life between inside and outside the camps. The environmental quality of life in the camp was 2.98±0.61 and outside the camp, it was 3.13±0.56. In terms of perceived quality of life in a single question, he scored 2.89±0.73 in camps and 3.20±0.80 out of camps. It is recommended to review the policies related to in-camp life, since the average score of the quality of life obtained on a single question basis, the environmental quality of life score, and the average score on the basis of the questions in-camp are lower than the average score out-camp. Regarding this issue, it is recommended to abolish the life in the camps or to improve the conditions further. It is suggested that this proposal should be taken into account in future mass migrations.
Shelter center migration man-made disaster refugee quality of life
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sosyoloji (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 3 |