EN
TR
Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma
Öz
Tanı ve tedavi amaçlı ERCP'nin pankreatit başta olmak üzere kolanjit, kanama, perforasyon ve kardiyorespiratuvar komplikasyonları vardır. Bu çalışmanın amacı tedavi amaçlı ERCP komplikasyonları ve bunlar üzerine etkili risk faktörlerini belirlemektir. Bu amaçla tek merkezde aynı endoskopist tarafından gerçekleştirilen ardışık 100 ERCP işleminde, işleme bağlı erken komplikasyonların sayı ve şiddeti ile işlem öncesi, sırası ve sonrasında kaydedilen çok sayıda klinik ve laboratuvar parametrenin değerlendirildiği prospektif bir çalışma planlandı. Yüz hastadan ikisinde daha önce geçirilmiş mide operasyonu ve Bilroth-II tipi gastrojejunostomi ve 2 hastada duodenum tümörü nedeniyle papile ulaşılamadığından ERCP yapılamadı. Geriye kalan 96 hastadan 86 sında selektif koledok kanulasyonu, 9 hastada ön kesiyi takiben koledok kanulasyonu ve 1 hastada perkütan-endoskopik kombine girişim ile koledok kanulasyonunu takiben terapotik ERCP gerçekleştirildi. Bir hastada pankreatit, kolanjit ve kanama, 1 hastada kolanjit, 1 hastada pankreatit ve 2 hastada kanama olmak üzere toplam 5 (%5.2) hastada 7 (%7.29) komplikasyon görüldü. Komplikasyonlar hafif ve orta şiddette olup mortalite yoktu. Komplikasyon gelişen hastaların hepsi kadındı ve ikisinde kalıntı koledok taşı vardı. Kadın cinsiyet ve kalıntı koledok taşı terapotik ERCP komplikasyonları üzerine etkili risk faktörleri olarak saptandı. Koledok taşında EST yi takiben koledok temizliği yapıldıktan sonra opak madde verilerek kontrol kolanjiografi çekildiğinde opak örtmesine bağlı küçük taşlar gözden kaçabilir ve ilk 24 satte oddideki ödeme bağlı spontan düşüş olamayacağından bizim 1 hastamızda olduğu gibi pankreatit, kolanjit ve kanamaya neden olabilir. Bu nedenle işlem bittikten sonra hastaları sırtüstü çevirip kalıntı koledok taşı açısından skopi ile kontrol yapılmalı ve taş varsa spontan düşüş beklenmeden tekrar duodenoskopla girilerek işlem tamamlanmalıdır. Sonuç olarak endoskopistin deneyimi dahil çok sayıda teknik ve hastayla ilgili faktör ERCP ile ilgili komplikasyon oranını artırmaktadır. Endoskopistin yeterli deneyim kazanması, yüksek riskli hastaların belirlenerek mümkünse ERCP'den vazgeçilmesi veya işlemden kaynaklanan risk faktörlerinin azaltılması ve tanısal ERCP yerine mümkün olduğu kadar invaziv olmayan görüntüleme yöntemlerinin kullanılması ERCP ile ilişkili komplikasyonları azaltacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Cheng CL, Sherman S, Watkins JL, Barnett B, et al. Risk Factors for Post-ERCP Pancreatitis: A Prospective Multicenter Study. Am J Gastroenterol 2006; 101: 139-47.
- Freeman ML, DiSario JA, Nelson DB, Fennerty MB, et al. Risk fac- tors for post-ERCP pancreatitis: a prospective, multicenter study. Gastrointest Endosc 2001; 54: 425-34.
- Cotton P, Williams C.ERCP and Therapy. Risks and Indications. In: Cotton P, Williams C, editors. Practical Gastrointestyinal Endos- copy. 4thed. Oxford: Blackwell Science; 1996; 186.
- Christensen M, Matzen P, Schulze S, Rosenberg J. Complications of ERCP: a prospective study. Gastrointest Endosc 2004; 60: 721-31.
- Kuran S, Parlak E, Oguz D, Cicek B, et al. Endoscopic sphinctero- tomy induced hemorrhage: treatment with heat probe. Gastrointest Endosc 2006; 63: 506-11.
- Stefanidis G, Karamanolis G, Viazis N, Sgouros S, et al. A compa- rative study of postendoscopic sphincterotomy complications with various types of electrosurgical current in patients with choledocho- lithiasis. Gastrointest Endosc 2003; 57: 192-7.
- Freeman ML, Nelson DB, Sherman S, Haber GB, et al. Complicati- ons of endoscopic biliary sphincterotomy. N Engl J Med 1996; 335: 909-18.
- Vandervoort J, Soetikno RM, Tham TC, Wong RC, et al. Risk factors for complications after performance of ERCP. Gastrointest Endosc 2002; 56: 652-6.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2006
Gönderilme Tarihi
3 Nisan 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2006 Cilt: 5 Sayı: 3
APA
Sarıtaş, Ü., Gören, İ., & Şenol, A. (2006). Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 5(3), 163-168. https://izlik.org/JA99UG28MX
AMA
1.Sarıtaş Ü, Gören İ, Şenol A. Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 2006;5(3):163-168. https://izlik.org/JA99UG28MX
Chicago
Sarıtaş, Ülkü, İbrahim Gören, ve Altuğ Şenol. 2006. “Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 5 (3): 163-68. https://izlik.org/JA99UG28MX.
EndNote
Sarıtaş Ü, Gören İ, Şenol A (01 Aralık 2006) Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 5 3 163–168.
IEEE
[1]Ü. Sarıtaş, İ. Gören, ve A. Şenol, “Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma”, Akademik Gastroenteroloji Dergisi, c. 5, sy 3, ss. 163–168, Ara. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99UG28MX
ISNAD
Sarıtaş, Ülkü - Gören, İbrahim - Şenol, Altuğ. “Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 5/3 (01 Aralık 2006): 163-168. https://izlik.org/JA99UG28MX.
JAMA
1.Sarıtaş Ü, Gören İ, Şenol A. Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 2006;5:163–168.
MLA
Sarıtaş, Ülkü, vd. “Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, c. 5, sy 3, Aralık 2006, ss. 163-8, https://izlik.org/JA99UG28MX.
Vancouver
1.Ülkü Sarıtaş, İbrahim Gören, Altuğ Şenol. Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2006;5(3):163-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99UG28MX