Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi

Cilt: 2 Sayı: 2 1 Ağustos 2003
  • Murat Öksüz
  • Salih Çolakoğlu
  • Figen Doran
  • Fatih Yüksel Işıksal
  • Fatin Koçak
  • Bahri Abaylı
PDF İndir
EN TR

Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi

Öz

Giriş ve amaç: Yakın dönemlerde sigaranın muhtemel hepatotoksisitesi epidemiyolojik ve deneysel olarak gösterilmiştir. Çalışmamızda kronik hepatit B ve C'de sigara içimi ile fibrozisin muhtemel ilişkisini saptamaya çalıştık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya tanıları biyopsi ile doğrulanan, 55 kronik hepatit B, 51 kronik hepatit C'li vaka dahil edildi. Hastalar yaş, cinsiyet, sigara ve alkol kullanımı, biyopsilerinde HAI skoru ve fibrozis açısından değerlendirildi. Bulgular: Kronik hepatit B'li 32 (%58) vaka, C'li 22 (%43) vaka sigara içmekteydi. Sigara kullanan kronik hepatit C'li hastalar içmeyenlere oranla daha yüksek oranda fibrozis (0.042) ve HAI (0.013) skoruna sahiptiler. Aynı durum kronik hepatit B'de saptanmadı (HAI skoru için p:0.456). Ancak fibrozis açısından anlamsı zlık sınırda idi (p:0.084). Alkol kullanmayan hastalar ayrıca değerlendirildiğinde aynı durum her iki grup içinde devam etmekteydi (HAI skoru ve fibrozisde; kronik hepatit B için p>0.05, kronik hepatit C için p:0.053 ve p:0.042 sırasıyla). Sonuç: Sigara içimi kronik hepatit C'de karaciğer lezyonlarının ciddiyetini arttırsa da, aynı durum kronik hepatit B'de saptanmamıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Murat Öksüz Bu kişi benim

Salih Çolakoğlu Bu kişi benim

Figen Doran Bu kişi benim

Fatih Yüksel Işıksal Bu kişi benim

Fatin Koçak Bu kişi benim

Bahri Abaylı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2003

Gönderilme Tarihi

3 Nisan 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Öksüz, M., Çolakoğlu, S., Doran, F., Işıksal, F. Y., Koçak, F., & Abaylı, B. (2003). Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 2(2). https://izlik.org/JA84GB77PJ
AMA
1.Öksüz M, Çolakoğlu S, Doran F, Işıksal FY, Koçak F, Abaylı B. Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 2003;2(2). https://izlik.org/JA84GB77PJ
Chicago
Öksüz, Murat, Salih Çolakoğlu, Figen Doran, Fatih Yüksel Işıksal, Fatin Koçak, ve Bahri Abaylı. 2003. “Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 2 (2). https://izlik.org/JA84GB77PJ.
EndNote
Öksüz M, Çolakoğlu S, Doran F, Işıksal FY, Koçak F, Abaylı B (01 Ağustos 2003) Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 2 2
IEEE
[1]M. Öksüz, S. Çolakoğlu, F. Doran, F. Y. Işıksal, F. Koçak, ve B. Abaylı, “Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi”, Akademik Gastroenteroloji Dergisi, c. 2, sy 2, Ağu. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84GB77PJ
ISNAD
Öksüz, Murat - Çolakoğlu, Salih - Doran, Figen - Işıksal, Fatih Yüksel - Koçak, Fatin - Abaylı, Bahri. “Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 2/2 (01 Ağustos 2003). https://izlik.org/JA84GB77PJ.
JAMA
1.Öksüz M, Çolakoğlu S, Doran F, Işıksal FY, Koçak F, Abaylı B. Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 2003;2. Available at https://izlik.org/JA84GB77PJ.
MLA
Öksüz, Murat, vd. “Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, c. 2, sy 2, Ağustos 2003, https://izlik.org/JA84GB77PJ.
Vancouver
1.Murat Öksüz, Salih Çolakoğlu, Figen Doran, Fatih Yüksel Işıksal, Fatin Koçak, Bahri Abaylı. Sigara içiminin kronik hepatit B ve C histopatolojisi üzerine etkisi. Akademik Gastroenteroloji Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2003;2(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA84GB77PJ