BibTex RIS Kaynak Göster

The Role of Expression of Insulin-like Growth Factor-I Receptor in Tumorogenesis of Human Colorectal Cancer*

Yıl 2003, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 01.04.2003

Öz

Background and aim: Recent human and animal study findings have indicated that insulin-like growth factor I and its receptor (IGF-I/ IGFIR) system activation play a critical role in cell transformation and Tumoragenesis. Although IGF-I and IGF-IR expression have been shown in neoplastic intestinal cells of humans and rats, the modulation of IGF-IR expression during progression of normal colonic mucosa to adenoma, carcinoma and metastasis has not yet been investigated sufficiently. Meterial and methods: In this retrospective study, we studied the expression of IGF-IR in 35 normal colonic mucosa, 31 colonic adenomas and 71 colorectal adenocarcinomas. Formalin-fixed, paraffinembedded tissues of each patient were immunostained using streptavidin- biotin-peroxidase method. An anti-IGF-IR b(H-60) rabbit polyclonal antibody (Santa Cruz Biotechologen, SC-9038 Inc. U.S; dilution 1/100) was used. Results: IGF-IR positivity rates were 92 % (65/71) in the colorectal cancer patients, 71 % (22/31) among those with adenoma and 0 % among the normal mucosa specimens. When the intensity of the stain was semiquantitatively evaluated, strong IGF-IR positivity was identified in colorectal cancer patients compared to adenomas (p=0.000). In colorectal cancer patients, strong IGF-IR positivity was also significantly related with higher-stage tumors (p=0.037). Conclusion: Our findings suggested that IGF-IR expression may have an important role during the progression of normal mucosa to colorectal adenoma and adenocarcinoma

Kolorektal tümör gelişiminde insülin benzeri büyüme Faktörü-1 reseptör sunumunun rolü*

Yıl 2003, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 01.04.2003

Öz

Giriş ve Amaç: Yakın dönemde insan ve hayvan çalışmalarındaki bulgular, hücre transformasyonu ve tümörogenezisde, insülin benzeri büyüme faktörü-1(IGF-I) ve insülin benzeri büyüme faktörü-I reseptörü (IGF-IR) sisteminin aktive olmasının kritik rolü olduğunu düşündürmektedir. İnsan ve farede, neoplastik intestinal hücrelerde IGFI ve IGF-IR ekspresyonu gösterilmekle birlikte, normal kolonik mukozadan adenom, karsinom ve metastaza ilerleme sırasında IGF-IR ekspresyonunun modülasyonu yeterince değerlendirilmemiştir. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 71 kolorektal kanser, 31 adenom ve 35 normal mukozada, formalinle fikse edilmiş parafin bloklarda saklanan dokularda, immünohistokimyasal yöntemle IGF-IRb(H-60) (1/100, Santa Cruz Biotechologen, SC-9038 Inc.U.S) ekspresyonu incelenmiş ve olguların klinik özellikleri, sağ kalımları, IGF-IR ekspresyonu ile olan ilişkileri araştırılmıştır. Bulgular: Kanserli olgularda %92 (65/71), adenomlu olgularda %71(22/31) oranında IGF-IR pozitifliği bulunurken, normal mukozalı olguların hiçbirinde (%0) IGF-IR pozitifliğiyle karşılaşılmadı. IGF-IR ekspresyonu, şiddet ve yaygınlık açısından semikantitatif bir yöntemle değerlendirildiğinde kanserli dokularda adenomlu dokulara göre daha yüksek IGF-IR ekspresyonuyla karşılaşıldı (p:0.000). Ayrıca kanserli olgular erken evre (evre I ve II) ve geç evre (evre III ve IV) olarak karşılaştırıldığında ileri evrelerde IGF-IR ekspresyonu anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p:0.037). Sonuç: Bulguları mız kolorektal tümörogenezde normal mukozadan adenom, karsinom ve metastaz gelişiminde IGF-IR ekspresyonunun önemli bir yeri olduğunu düşündürmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömer Topalak Bu kişi benim

Önder Çolakoğlu Bu kişi benim

Esra Özkara Bu kişi benim

Cem Terzi Bu kişi benim

Abdurrahman Çömlekçi Bu kişi benim

Kazım Tırpan Bu kişi benim

Özgül Sağol Bu kişi benim

Selman Sökmen Bu kişi benim

Mehmet Füzün Bu kişi benim

İlkay Şimşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Topalak, Ö., Çolakoğlu, Ö., Özkara, E., Terzi, C., vd. (2003). Kolorektal tümör gelişiminde insülin benzeri büyüme Faktörü-1 reseptör sunumunun rolü*. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 2(1).

test-5