BibTex RIS Kaynak Göster

Gaucher's disease associated with portal hypertension and retinitis pigmentosa; a case report and literature review

Yıl 2002, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.04.2002

Öz

Gaucher's disease, although rare is the most commonly seen lysosomal storage disorder, with autosomal recessive inheritance. It is due to deficiency of lysosomal beta-glucocerebrosidase so that the substrate betaglucocereb- roside accumulates in the reticulo-endothelial system. To date, three types have been defined. Gaucher's disease must be remembered in the setting of hepatosplenomegaly of unknown etiology and/or bone pain. During the course this disease, it was reported that hepatocellular dysfunction or portal hypertension might develop. In this report, a patient with Gaucher's disease associated with liver and bone involvement is presented.

Portal hipertansiyon ve retinitis pigmentoza ile birliktelik gösteren Gaucher hastalığı vakası (olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi)

Yıl 2002, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.04.2002

Öz

Gaucher hastalığı; otozomal resessif kalıtımla geçen, nadir görülen ancak en sık lizozomal lipid depo hastalığıdır. Lizozomal "betaglukoserebrozidaz" enzim eksikliğinden kaynaklanır ve substratı olan beta-glukoserebrozidin vücuttaki tüm retikülo-endoteliyal sistemde birikmesi ile karakterizedir. Nörolojik bulguların varlığı ve hastalığın seyrine göre 3 klinik alt grup tanımlanmıştır. Gaucher hastalığı; tanısı açıklanamayan hepatosplenomegali, ve/veya kemik ağrısı olan her hastada düşünülmelidir. Gaucher hücreleridir. Bu hastalık esnasında nadiren hepatoselüler disfonksiyon veya portal hipertansiyon gelişebileceği bildirilmiştir. Bu yazıda; nadir bir lipid depo hastalığı olan, kemik ve akciğer tutulumunun eşlik ettiği ve seyrinde portal hipertansiyonun da geliştiği bir Gaucher vakası sunulmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çetin Karaca Bu kişi benim

Gülistan Bahat Bu kişi benim

Kadir Demir Bu kişi benim

Filiz Akyüz Bu kişi benim

Ahmet Danalıoğlu Bu kişi benim

Fatih Beşışık Bu kişi benim

Yılmaz Çakaloğlu Bu kişi benim

Uğur Çevikbaş Bu kişi benim

Atilla Ökten Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karaca, Ç., Bahat, G., Demir, K., Akyüz, F., vd. (2002). Portal hipertansiyon ve retinitis pigmentoza ile birliktelik gösteren Gaucher hastalığı vakası (olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi). Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 1(1).

test-5