Giriş ve Amaç: Ortalama trombosit hacmi
değişik hastalıklarda çalışılmış olan, basit ölçülebilen bir inflamatuvar
belirteçtir. Miyokart enfarktüsü, inme gibi hastalıklarda ortalama trombosit
hacminin arttığı, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi inflamatuvar
hastalıklarda ise ortalama trombosit hacminin azaldığı gösterilmiştir. Bu
çalışmanın amacı çölyak hastalığı olan hastalarda ortalama trombosit hacmi
seviyesinin değişip değişmediğinin saptanması ve glutensiz diyet tedavisi alan
hastalarda tanı anındaki ortalama trombosit hacmi ile diyet sonrası ortalama
trombosit hacim düzeyleri kıyaslanarak ortalama trombosit hacminin glutensiz
diyete uyumun belirlenmesi için bir belirteç olarak kullanılıp
kullanılamayacağının saptanmasıdır. Materyal
ve Metod: Eşlik eden ciddi hastalığı olan ve glutensiz diyete yeterli
şekilde uyum göstermeyen hastalar çalışmadan çıkarıldıktan sonra kalan 50
çölyak hastalığı olan hasta (erkek/kadın: 9/41) ve 50 sağlıklı gönüllü
(erkek/kadın: 10/40) çalışmaya alındı ve klinik ve laboratuvar değerleri
kıyaslandı. Çölyak hastalığı tanısı standart serolojik, endoskopik ve
histolojik kriterlere göre konuldu. Glutensiz diyet sonrası birinci yılda
klinik olarak ve serolojik olarak remisyonda olan hastaların tanı anındaki ve
diyetten sonraki değerleri de karşılaştırıldı. Tam kan sayımı hastalardan kan
alındıktan sonraki iki saat içinde Beckman coulter analyzer ile yapıldı. Bulgular:
Çölyak hastalığı olanlar ile kontrol
grubu arasında ortalama trombosit hacim düzeyi farklı saptanmadı. Çölyak grubunda da bir yıllık diyet sonrasında ortalama
trombosit hacmi düzeyinde anlamlı bir
değişiklik gözlenmedi, ancak diyet sonrasında tanı anına kıyasla hastaların
ortalama trombosit sayısı daha düşük izlendi. Sonuç: Bu çalışma göstermiştir ki ortalama trombosit hacim düzeyinin, ne çölyak hastalığının tanısında ne de diyete
uyumun bir göstergesi olarak kullanılması uygun değildir.
Background and Aims: Mean platelet volume has
been studied as a simple inflammatory marker in several diseases. Some studies
have reported that mean platelet volume increases in myocardial infarction and
cerebrovascular disease. Contrarily, it decreases in rheumatoid arthritis,
ankylosing spondylitis, and inflammatory bowel disease. The aim of this study
was to evaluate whether mean platelet volume was changed in celiac disease and
whether it could be used to monitor a gluten-free diet in patients. Materials and Methods: After excluding
patients with severe comorbidities and patients who did not comply with the gluten-free
diet, a total of 50 patients with celiac disease (men/women: 9/41) and 50 healthy
subjects (men/women: 10/40) were
included in the study. The diagnosis of celiac disease was based on standard
serological, endoscopic, and histological criteria. The study enrolled patients with celiac disease who recovered clinically
and serologically 1 year after gluten-free diet. Complete blood count analyses were performed within 2 h after
collection with the use of the Beckman coulter analyzer. Results: Mean platelet volume levels were not significantly different in the celiac disease group than that
of in the control group. In the celiac disease group, the mean platelet
volume levels did not change after 1
year of gluten-free diet compared
with the time of celiac disease diagnosis. On the contrary, a decrease in the platelet
count after gluten-free diet was
detected. Conclusion: This study
demonstrates that mean platelet volume is not
altered in patients with celiac disease, and it also showed that mean
platelet volume cannot be used as a marker for
predicting dietary compliance in patients with celiac disease.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 17 Sayı: 2 |
test-5