Araştırma Makalesi

TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Sayı: 7 31 Aralık 2020
PDF İndir

TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Halvet, bir şeyhin gözetiminde ve genellikle çilehâne olarak adlandırılan özel mekânlarda gerçekleştirilen kırk günlük mânevî eğitim tecrübesidir.Tasavvufta manevî-ruhî bir eğitim olarak uygulanan halvet/uzlet, hemen hemen bütün dinlerde de rastlanmaktadır. Ancak zahid ve sufîlerin eğitimlerinde halvet/uzlet uygulamalarına yer vermelerinin nedeni; Hz. Peygamber’e halvetin sevdirildiği, bu nedenle vahiy gelmeden önce Hira mağarasında inzivaya çekildiği, daha sonraki dönemlerde ise sürekli itikâfa girdiğini ileri sürerek, sünnet olarak telakki etmeleridir. Salikin halvet eğitimindeki asıl amacı, nefsi tezkiye ve kalbi tasfiye ederek Hakk Teâlâ’ya kurbiyet kesp etmektir. Ancak bu kurbiyyeti kazanan sufi, ömür boyu uzlet hayatını tercih etmemiştir. Çünkü o artık Allah’ın ahlakı ile ahlaklandığından halk içinde de halvet hayatı yaşayabilecek olgunluğa ulaşmıştır. Bu olgunluğu kazanan sufi halka hizmeti Hakk’a hizmet olarak telakki ettiğinden toplumsal hayata katılmıştır. Bu amaca matuf olmayan halvet/uzlet hayatına, sufiler itibar etmemişlerdir. Bu çalışmada sufilerin manevî bir eğitim yöntemi olarak uyguladıkları halvet, Kur’an ve sünnet bağlamında ele alınıp değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdullah el-Mevsılî, el-İhtiyâr li Ta’lîli’l-Muhtâr, tah. M. Dakika, Kahire 1370/1951.
  2. Abdülbakî, Muhammed Fuad, El-Mu'cemu'ül Müfehres Li-Elfazi'l Kur'ân'il Kerim, İstanbul 1982.
  3. Ahmet Bican, Enveru'l Âşıkin, Der.,Mehmet Faruk Gürtunca, Ülkü Kitap Yurdu, İstanbul 1972.
  4. Asım Efendi (Mütercim), Kamus Tercemesi, I-IV., İstanbul 1305.
  5. Bekrî, Muftafa Efendi, Hediyyetü’l-Ahbâb (Tıbyân İçinde), (Haririzâde, Tıbyanu Vesâili Hakâik fi Beyânı Selâsili't-Tarâik, c.I, Süleymaniye Kütüphanesi (İbrahim Ef. Böl.), no: 430)
  6. Buharî, Ebu Abdullah Muhammed b. İsmail, es-Sahih, İstanbul ts.
  7. Cafer Seccâdî, Ferheng-i Lugât ve Istılâhât ve Ta‘bîrât-i İrfânî, Tahran 1403/1983.
  8. Cebecioğlu,Ethem,Hacı Bayram Veli, Kültür Bakanlığı yayınları, Ankara1991.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

20 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

9 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA
Gül, H. (2020). TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Ağrı İslami İlimler Dergisi, 7, 61-80. https://izlik.org/JA77EW88DP
AMA
1.Gül H. TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Ağrı İslami İlimler Dergisi. 2020;(7):61-80. https://izlik.org/JA77EW88DP
Chicago
Gül, Halim. 2020. “TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Ağrı İslami İlimler Dergisi, sy 7: 61-80. https://izlik.org/JA77EW88DP.
EndNote
Gül H (01 Aralık 2020) TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Ağrı İslami İlimler Dergisi 7 61–80.
IEEE
[1]H. Gül, “TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”, Ağrı İslami İlimler Dergisi, sy 7, ss. 61–80, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77EW88DP
ISNAD
Gül, Halim. “TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Ağrı İslami İlimler Dergisi. 7 (01 Aralık 2020): 61-80. https://izlik.org/JA77EW88DP.
JAMA
1.Gül H. TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Ağrı İslami İlimler Dergisi. 2020;:61–80.
MLA
Gül, Halim. “TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Ağrı İslami İlimler Dergisi, sy 7, Aralık 2020, ss. 61-80, https://izlik.org/JA77EW88DP.
Vancouver
1.Halim Gül. TASAVVUFÎ BİR KAVRAM OLARAK HALVETİN İNSÂNÎ BOYUT AÇISINDAN KUR’ÂN VE SÜNNETE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Ağrı İslami İlimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2020;(7):61-80. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77EW88DP