In this study, the biology of grape mealybug, Planococcus ficus (Signoret, 1875) (Hemiptera: Pseudococcidae), was investigated in different grape varieties under laboratory conditions at 25 ± 1°C temperature, 65 ± 5% relative humidity, and 16:8 hours light:darkness photoperiod. Life tables of four different grapevine cultivars of Planococcus ficus were created, two of which are for wine (Emir, Kalecik karası) and two for table grapes (Yalova incisi, Trakya ilkeren). The results determined that the most suitable vine varieties for pest development were Emir and Yalova incisi, which are white grape varieties. The Yalova incisi and Emir cultivars were determined to be the most suitable host plants, with the highest values of life table parameters [generation time=31.6.4 ± 0.96 days, net reproductive rate = 32.3 ± 10.0 females/female/offspring, r=0.1 ± 0.01 females/female/day, gross reproductive rate=99.1 ± 16.99 nymphs/female] and (T0=38.4 ± 1.22 days, R0 = 40.8 ± 11.53 females/female/offspring, r = 9.7 ± 0.01 females/female/day, gross reproductive rate=155.1 ± 12.14 nymphs/female).
Bu çalışmada, Asma unlubiti, Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae)’un laboratuvar koşullarında dört farklı üzüm çeşidi üzerinde ikisi şaraplık üzüm çeşitleri (Emir, Kalecik karası) ve ikisi sofralık üzüm çeşitleri (Yalova incisi, Trakya ilkeren) üzerinde 25 ± 1°C sıcaklık, %65 ± 5 orantılı nem koşullarında ve uzun gün (16: 8, A:K) aydınlatmalı iklim dolaplarında biyolojisi araştırılmıştır. Sonuçlar, P. ficus’un gelişimi için en uygun konukçu üzüm çeşitlerinin beyaz üzüm çeşitleri olan Emir ve Yalova incisi çeşitleri, yaşam tablosu parametrelerinin en yüksek değerlerine sahip en uygun konukçu bitkileri olarak belirlenmiştir (T0=31,6,4 ± 0,96 gün, R0= 32,3 ± 10,0 dişi/dişi/yavru, r=0,1 ± 0,01 dişi/dişi/gün, GRR=99,1 ± 16,99 nimf/dişi) ve (T0=38,4 ± 1,22 gün, R0 = 40,8 ± 11,53 dişi/dişi/yavru, r=9,7 ± 0,01 dişi/dişi/gün, GRR=155,1 ± 12,14 nimf/dişi).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 54 Sayı: 3 - Research in Agricultural Sciences |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License