Cilt: 1 Sayı: 3, 31.10.2023

Yıl: 2023

Editöryal

Araştırma Makalesi

Olgu Sunumu

Sistematik Derleme

Doç. Dr. Tolga KALAYCI AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, CERRAHİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI 0000-0002-6977-1757
Genel Cerrahi, Sağlık Bilimleri
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre EKŞİ Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı 0000-0002-2148-4791
Epigenetik , Gen Haritalaması, Sitogenetik, Tıbbi Genetik (Kanser Genetiği hariç)
Doç. Dr. Orhan BEGER Gaziantep Üniversitesi
Anatomi
Dr. Öğr. Üyesi Hakan OCAK AGRI IBRAHIM CECEN UNIVERSITY
Anatomi
Dr. Öğr. Üyesi Esra ŞENTÜRK AGRI IBRAHIM CECEN UNIVERSITY, SCHOOL OF MEDICINE
Tıbbi Biyokimya ve Metabolomik, Tıbbi Fizyoloji, Egzersiz Fizyolojisi, Veteriner Anatomi ve Fizyoloji
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Nazife PARLAK AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-9577-986X
Histoloji ve Embriyoloji, Veteriner Histoloji ve Embriyolojisi
Tıbbi Mikrobiyoloji
Tıbbi Biyokimya ve Metabolomik
Uzman Şeyma AKKUŞ ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ
Acil Tıp
Uzm. Dr. İbrahim İLİK SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Radyoloji ve Organ Görüntüleme
Aile Hekimliği
Dr. Öğr. Üyesi Funda EKİMCİ DENİZ Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi 0000-0002-8308-5024
Aile Hekimliği
Dr. Öğr. Üyesi Selma SEZEN AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ 0000-0001-6575-6149
Klinik Farmakoloji ve Terapötikler, Temel Farmakoloji, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji (Diğer)
Doç. Dr. Burhan BEGER VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-1565-8062
Sağlık Bilimleri
Uzm. Dr. Murat KARTAL ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Genel Cerrahi
Yrd. Doç. Dr. Elmin EMİNOV DUZCE UNIVERSITY, FACULTY OF MEDICINE 0000-0003-1587-1821
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kürşat ÇEÇEN Bir kuruma bağlı değildir
Sağlık Bilimleri
Dr. Öğr. Üyesi Ümit AYGÜN AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7234-1654
Ortopedi
Uzm. Dr. Serkan CEYHAN Eskişehir şehir hastanesi 0000-0001-6497-0629
Sağlık Bilimleri
Prof. Dr. Sıddık KESKİN Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi 0000-0001-9355-6558
Biyoistatistik, İstatistiksel Deney Tasarımı, Uygulamalı İstatistik, Hayvansal Üretim, Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi (Ağrı Medical Journal; Ağrı Med J)’nin kurulmasındaki öncelikli amacımız ülkemizde bilimsel standartlara uygun, bilimsel değeri yüksek, kaliteli ve güncel yayınlar içeren ve kolay erişilebilir bir yayın organı oluşturmaktır. Ülkemiz için öncelikli olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşıldıktan sonra, öncelikli amacımızdan taviz vermeden, Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’nin tüm dünyada görünürlüğünü ve kullanılırlığını arttırmayı amaçlamaktayız.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi (Ağrı Medical Journal; Ağrı Med J), Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin resmi yayın organı olan bilimsel bir dergidir.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi tıp bilimlerindeki (temel tıp, dahili tıp ve cerrahi tıp) tüm etik yönergelere uygun olarak hazırlanmış klinik ve deneysel araştırma makalelerini, olgu bildirilerini, derleme makaleleri, teknik notlar ve editöre mektupları yayınlamayı amaçlamaktadır.

Derginin resmi yayın dili Türkçe ve İngilizce olacaktır.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi yılda 3 defa (Şubat, Haziran ve Ekim) ve yayınlanması planlanan ayın içerisinde yayınlanacaktır.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi bağımsız çift kör hakem ilkesine dayanarak, açık erişimli ve çevrimiçi bir yayın organı olacaktır. Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi, daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş orijinal yayınları yayımlayarak tıp literatürüne katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi ‘Şeffaflık ve Akademik Yayıncılık En İyi Uygulamalar İlkelerine’ (Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing) uygun olarak yayınlanacaktır. Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’nin editöryal ve yayın süreçleri, Uluslararası Medikal Dergisi Editörleri Komitesi (International Committee of Medical Journal Editors) (ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Birliği (World Association of Medical Editors) (WAME), Bilim Editörleri Konseyi (Council of Science Editors) (CSE), Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics) (COPE), Avrupa Bilim Editörleri Derneği (European Association of Science Editors) (EASE) ve Ulusal Bilgi Standartları Örgütü (National Information Standards Organization) (NISO) yönergelerine uygun olarak şekillendirilecektir. 

Genel Bilgiler

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi (Ağrı Medical Journal; Ağrı Med J) Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin resmi yayın organı olan bilimsel bir dergidir. Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi yılda 3 defa (Şubat, Haziran ve Ekim), Türkçe veya İngilizce olarak sadece DergiPark üzerinden yapılan çevrimiçi (online) başvuruları kabul etmektedir ve herhangi bir başvuru veya işlem ücreti talep etmemektedir.

Amaç

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi olarak öncelikli amacımız ülkemizde bilimsel standartlara uygun, bilimsel değeri yüksek, kaliteli ve güncel yayınlar içeren ve kolay erişilebilir bir yayın organı oluşturmaktır. Ülkemiz için öncelikli olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşıldıktan sonra, öncelikli amacımızdan taviz vermeden, Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’nin tüm dünyada görünürlüğünü ve kullanılırlığını arttırmayı amaçlamaktayız.

Kapsam

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi tıp bilimlerindeki (temel tıp bilimleri, dahili tıp bilimleri ve cerrahi tıp bilimleri) tüm etik yönergelere uygun olarak hazırlanmış klinik ve deneysel araştırma makalelerini, olgu sunumlarını, derleme makaleleri, teknik notlar ve editöre mektupları yayınlamaktadır.

Değerlendirme İlkeleri

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi bağımsız çift kör hakem ilkesine dayanan, açık erişimli ve çevrimiçi bir yayın organıdır. Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş orijinal yayınları yayımlayarak tıp literatürüne katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’ne, kabul edilme sürecindeki değerlendirilmelerde aranan temel özellik ‘bilim literatürüne katkı ve özgünlüktür’.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi ‘Şeffaflık ve Akademik Yayıncılık En İyi Uygulamalar İlkelerine’ (Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing) uygun olarak yayınlanmaktadır. Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’nin editoryal ve yayın süreçleri, Uluslararası Medikal Dergisi Editörleri Komitesi (International Committee of Medical Journal Editors) (ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Birliği (World Association of Medical Editors) (WAME), Bilim Editörleri Konseyi (Council of Science Editors) (CSE), Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics) (COPE), Avrupa Bilim Editörleri Derneği (European Association of Science Editors) (EASE) ve Ulusal Bilgi Standartları Örgütü (National Information Standards Organization) (NISO) yönergelerine uygun olarak şekillendirilmiştir.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’ne gönderilen yazılarda tüm yazarların bilimsel katkıları bulunmalıdır. Yazar olarak belirlenen isimler çalışmayı planlamalı veya yapmalı veya yazıyı yazmalı veya revize etmelidir. Ayrıca tüm yazarlar makalenin son halini kabul etmelidir.
Makalelerin tıbbi ve etik sorumluluğu yazarlara; telif hakları Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’ne aittir. Makalenin içeriğinde bulunan tüm metin, şekil ve kaynaklardan yazarlar sorumlu olup; kullanılan şekil, tablo veya başka resimlerin telif izinlerinin temini yazarların görevidir. Bahsedilen konular nedeniyle dergiye yapılacak hak taleplerinden yazarlar sorumludur. Çalışmada herhangi bir finansal destek ya da materyal desteği alındıysa, yazarlar tarafından ilişkinin türü de açıkça belirtilerek (danışman, başka anlaşmalar) beyan edilmelidir. Ayrıca herhangi bir ticari ürün, ilaç, ilaç şirketiyle bir ilişki varsa bu durum açıkça belirtilmelidir. Herhangi bir destek veya ilişki mevcut değilse bu durum da başvuru sırasında ve başlık sayfasında açıkça belirtilmelidir.

Yayınlanan makalelerdeki veriler, fikirler ve ifadelerden yazarlar sorumludur ve editörler, editör kurulu, yayıncı ve Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi bu konularda herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.

Tüm makaleler Telif Hakkı Devir Formu eşliğinde gönderilmelidir. Bu form tüm yazarlar tarafından başlık sayfasındaki isim sırasına göre imzalanmalıdır. Bu formu imzalayarak yazarlar, makalenin ve verilerin daha önce başka bir yere gönderilmediği veya başka bir yerde yayınlanmadığını, yazarların makaleye bilimsel katkısının olduğunu ve sorumlulukları kabul ettiklerini beyan etmiş olacaklardır. Telif Hakkı Devir Formu ile yüklenilmeyen yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.

Makalelerin Formatı

Makaleler “MS Word” programı formatında, “Times New Roman 12 punto” yazı stiliyle, 1,5 kat satır boşluklu ve her iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Sayfa düzeni A4 sayfa boyutunda, üst, alt, sağ ve soldan 2,5 cm girintili olmalıdır. Makaleler açık, kısa ve akıcı bir Türkçe veya İngilizce ile yazılmalı, imla kurallarına uyulmalıdır.

Türkçe dilinde gönderilen makalelerin gönderildiği metin dosyasının içinde sırasıyla: Türkçe başlık, Türkçe anahtar kelimeler, İngilizce başlık, İngilizce anahtar kelimeler, makalenin metinleri, kaynaklar, her sayfada bir tablo olmak üzere tablolar ve son sayfada şekillerin (varsa) alt yazıları şeklinde olmalıdır.

İngilizce dilinde gönderilen makalelerin gönderildiği metin dosyasının içinde sırasıyla: İngilizce başlık, İngilizce anahtar kelimeler, Türkçe başlık, Türkçe anahtar kelimeler, makalenin metinleri, kaynaklar, her sayfada bir tablo olmak üzere tablolar ve son sayfada şekillerin (varsa) alt yazıları şeklinde olmalıdır.

Metin dosyanızın içinde, yazar isimleri ve kurumlara ait bilgi, makalede kullanılan şekil ve resimler olmamalıdır.

MAKALE YÜKLENMESİ SIRASINDA İSTENİLEN BELGELER

1. Başlık sayfası (Title Page)

- Makale Başlığı (Full Title) (Türkçe ve İngilizce olarak, herhangi bir kısaltma olamadan ve ele alınan konuyu açıklayıcı olarak)
- Makalenin kısa başlığı (Short Title)
- Tüm yazarların tam isimleri ve kurumları
- Tüm yazarların ORCID numaraları
- Sorumlu yazarın adı, adresi, e-posta adresi, telefon ve faks numarası
- Varsa, çalışmanın sunulduğu bilimsel toplantının yer ve tarihi.
- Çalışma için herhangi bir mali destek alınmışsa veya yazarlar arasında çıkar çatışması mevcut ise onun belirtilmesi.

2. Makale sayfası (Manuscript)

- Öz (Araştırma makaleleri için en fazla 250 kelime içeren yapılandırılmış ve anahtar kelimeleri içeren, vaka sunumları için en fazla 150 kelime içeren yapılandırılmış ve anahtar kelimeleri içeren)
- Ana Metin (Araştırma makaleleri için giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar alt başlıklarını içeren, vaka sunumları için giriş, olgu sunumu, tartışma ve kaynaklar bölümünü içeren)

3. Araştırma makaleleri için Etik Kurul Onam Formu (Karar numarası ve tarihi içeren)
- (Ethical Approval Form)

4. Vaka sunumları için hasta (lar) dan alınmış Bilgilendirilmiş Onam Formu
- (Informed Consent)

5. Mevcut ise ayrı sayfada hazırlanmış Tablolar sayfası (ayrı bir MS Word sayfasında)
- (Tables)

6. Mevcut ise konu ile alakalı Resimler
- (Figures)

7. Telif Hakkı Devir Formu
- (Copyright Transfer Form)

8. Yazar Katkı Formu
- (Author Contribution Form)

Başlık Sayfası (Title Page)

Başlık sayfası makale yükleme süreci sırasında tüm makale türlerinde ayrı bir belge olarak “MS Word” programı formatında yüklenmelidir.

Başlık sayfası makalenin ana başlığını, kısa başlığını, makaleye katkısı olan yazarların isimlerini ve kurumlarını içermeli ve aşağıdaki sıra ile bilgiler verilmelidir:
• Makale Başlığı (Türkçe ve İngilizce olarak, herhangi bir kısaltma olmadan ve açıklayıcı olarak)
• Makalenin kısa başlığı
• Tüm yazarların tam isimleri ve kurumları
• Tüm yazarların ORCID ID numaraları
• Sorumlu yazarın adı, adresi, e-posta adresi, telefon ve faks numarası
• Varsa, çalışmanın sunulduğu bilimsel toplantının yer ve tarihi.
• Çalışma için herhangi bir mali destek alınmışsa veya yazarlar arasında çıkar çatışması mevcut ise onun belirtilmesi.

Makalelerin Yapılanması

Bilimsel Araştırma Makaleleri İçin

Bilimsel araştırma makaleleri klinik gözlemleri, yeni teknikleri veya laboratuvar çalışmalarını içeren klinik araştırmaları içerir.

Bilimsel araştırma makaleleri başlıklar, özetler, anahtar kelimeler, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, çalışmanın kısıtlılıkları ve önerileri, sonuçlar, kaynaklar, tablo/şekil/resimler ve teşekkür bölümlerinden oluşmalıdır.

Başlık, öz ve anahtar kelimeler bölümleri hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlanmalıdır.

Öz (Abstract)

Özet bölümü Türkçe ve İngilizce dillerinde 250 kelime ile sınırlı olarak yazılmalıdır. Bu bölümde kaynaklara yer verilmemelidir. Kısaltmalar mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.

Bilimsel araştırma makaleleri için özet şu başlıkları içermelidir.

• Amaç (Aim): Çalışmanın amacı açıkça belirtilmelidir.
• Gereç ve Yöntem (Material and Method): Çalışma tarif edilmelidir, çalışmanın randomize olup olmadığı, prospektif veya retrospektif olduğu ve kullanılan istatistik yöntemler belirtilmelidir.
• Bulgular (Results): Çalışmanın detaylı sonuçları verilmelidir ve istatistiksel anlamlılık düzeyleri belirtilmelidir.
• Sonuç (Conclusion): Çalışmanın kısa özü ve sonuçların anlamını içermelidir.
• Anahtar Kelimeler (Key Words): Özetten sonra en az 3 en çok 6 anahtar kelime verilmelidir.

• İngilizce anahtar kelimler “Tıbbi Konu Başlıkları (Medical Subject Headings [MESH])” ile uyumlu olmalıdır (https://meshb.nlm.nih.gov/search).

• Türkçe anahtar kelimler MESH terimlerinin direk çevirisi ve Türkiye bilim Terimleri'nden (https://www.bilimterimleri.com/) seçilmelidir.

Ana Metin

• Giriş (Introduction): Kısaca konuyu açıklamalıdır ve literatür desteği ile çalışmanın amacı belirtilmelidir.
• Gereç ve Yöntem (Material and Method): Çalışma planı açıkça tarif edilmelidir. Çalışmanın randomize olup olmadığı, retrospektif veya prospektif oluşu, deney/deneklerin sayısı ve özellikleri ve kullanılan istatistik metodu içermelidir. Çalışmaya dahil etme ve çalışmadan çıkarma kriterleri belirtilmelidir.
• Bulgular (Results): Çalışmada elde edilen bulgular tablo ve şekillerle verilmelidir, istatistik değerlendirme yöntemleri ile sonuçlar sunulmalıdır.
• Tartışma (Discussion): Sonuçlar tartışılmalı ve literatür ile karşılaştırılmalıdır. Çalışmanın sonucu belirtilmelidir.
• Sonuç (Conclusion): Çalışma ile elde edilen veriler tekrarlardan kaçınılarak ve tıp literatürüne hangi katkıları yaptığı vurgulanarak sergilenmelidir.
• Çalışmanın kısıtlılıkları ve Öneriler (Limitations and Suggestions): Çalışma tasarımı ve çalışmanın olgunlaştırılması sırasında karşılaşılan güçlükler açıkça belirtilmelidir. Ayrıca çalışmanın farklı araştırmacılar tarafından yapılabilmesi veya geliştirilmesi için öneriler sunulmalıdır.
• Kaynakçalar (References): Kaynakların kullanım ve düzeni ile ilgili ayrıntılı bilgiyi “Kaynakça” başlığından inceleyiniz.
• Teşekkürler (Acknowledgments): Çalışmaya yönelik herhangi bir teknik, finansal desteği ya da düzenleme katkısını (istatistik analiz, Türkçe/İngilizce değerlendirme) içermelidir.
• Çıkar Beyannamesi (Conflict of Interest): Yazarlar çalışma üzerinde direk ya da potansiyel etkisi olabilecek veya yanlılığa neden olabilecek herhangi bir ilişki ve durumu belirtmek zorundadırlar. Eğer yoksa, “herhangi bir çıkar çatışmasının olmadığını yazarlar beyan etmektedirler” yazarak belirtmelidir.
• Yazar(lar) katkı Formu (Author[s] Contribution Form): Çalışmada ismi geçen yazarların yazıya hangi aşamada katkı oldukları belirtilmelidir.

Vaka Sunumları İçin

Vaka sunumları nadir görülen, teşhis ve tedavisi zor veya mevcut tıbbi bilgiye katkı yapan vakaları içermelidir.

İlk sayfa Türkçe başlığı, 200 kelimeyi geçmeyen Türkçe özeti, Türkçe anahtar kelimeleri ve İngilizce başlığı, İngilizce özeti (Abstract) ve İngilizce anahtar kelimeleri (Key Words) içermelidir.
Ana metin giriş, vaka sunumu, tartışma, sonuç ve kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır. Olgu sunumlarının kaynakça bölümü, derginin makale yazım kurallarına göre yazılmalıdır.

Derleme Makaleleri İçin

Derleme makaleleri klinik veya laboratuvar tıbbi bilimlerin herhangi bir konusu hakkında olabilir ve literatürü derinlemesine inceler. Bu tür makaleler genellikle editörlerin daveti üzerine hazırlanır fakat diğer yazarlarca da derleme yazıları dergiye gönderilebilir.

Derleme yazılarının ilk sayfası Türkçe ve İngilizce başlık, özet ve anahtar kelimeleri içermelidir. Ayrıca tüm kaynaklar belirtilmeli ve kaynak sayısı en fazla 50 olmalıdır.

Editöre Mektuplar İçin

Editöre mektuplar, tıp alanındaki güncel gelişmeler ve bunların bilimsel ve sosyal ilişkileri üzerine kısa yazıları içerebilir veya daha önce dergide yayınlanmış bir makale hakkında soru sorabilir veya o makaleye katkı yapabilir. Editöre mektuplar başlık ve özet bölümleri olmadan, 1000 kelimeyi aşmadan ve en fazla 10 kaynak içerecek biçimde düzenlenmelidir.

İstatistik Bölümü

Çalışmada kullanılan istatistiksel analizler, ‘Gereç ve Yöntem’ bölümünde belirtilmelidir. Çalışmada kullanılan paket programına veya programlama diline atıf yapılmalı ve sürümü yazılmalıdır.

P<0,05 veya p>0,05 notasyonları yerine karşılaştırma sonuçlarına ait gerçek p değerleri rapor edilmelidir (p=0,002; p=0,695 gibi).

Çalışmalarda varsayımların hangi testler ile test edildikleri belirtilmelidir (normallik dağılımı için Kolmogorov-Smirnov; varyans homojenliğinin testi için Levene Testi gibi). Tablolarda grup karşılaştırmaları için farklı testler kullanılmışsa hangi p değerinin hangi test sonucunda elde edildiği tablo altında dipnot ile belirtilmelidir (*: Student’s t test, **: Mann-Whitney U Testi gibi).

Kaynakça Gösterimi

Kaynaklar, yazı içinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Kaynakça bölümü yazılırken gerek metin içi gösterimde gerekse ana kaynakça bölümünde kullanılacak olan Vancouver stilidir. Endnote programı kullanılarak kaynakça bölümü oluşturulması sırasında mevcut olan Vancouver stilinde dergi adları uzun bir şekilde yazılı olup; dergi adları National Library of Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/ uygun olarak kısaltılmalıdır.

Metin içi gösterimde kaynakça, cümle sonunda noktadan hemen önce normal parantez içerisinde numerik rakamla veya cümle içerisindeki ilgili bölümde normal parantez içerisinde numerik rakamla belirtilmelidir. Birden fazla kaynak var ise kaynaklar aralarına virgül konularak ayrılmalıdır. Birbirlerini izleyen makalelerde, ilk ve son numara ‘-’ işareti ile ayrılarak gösterilmelidir.

Örneğin: ……………… bildirilmektedir (1).

Örneğin: The faculty of the USC School of Pharmacy is active in many types of research, including Alzheimer’s disease mechanisms (1), therapeutics (2), and risk factors (3).

Örneğin: Kalayci ve ark. (8) yaptığı çalışmada…………………........

Örneğin: ………........… bildirilmektedir (8,13,18).

Örneğin: ………………… bildirilmektedir (3,13-16).

Kaynak gösterilen makalede altı veya daha az yazar varsa tüm yazarların isimleri yazılmalı; yedi veya daha fazla yazar olduğunda ilk üç yazarın ismi yazılmalı, sonrasında Türkçe kaynaklarda “ve ark.”, İngilizce kaynaklarda “et al.” kullanılmalıdır.

Kaynakça internet adresinden alınmış ise erişim tarihi ve erişilen internet sitesi belirtilmelidir.

Kitaptan yapılan atıflarda belirtilen format kullanılmalıdır [Yazar AA veya Editör AA, ed. Kitabın adı. Baskı numarası (yalnızca ilk baskı dışında bir baskı ise dahil edin). Yayıncı adı; yayın yılı.]

Kitaptan yapılan atıflarda editör sayısı 6ve daha az ise tüm editörler belirtilmeli ve sonuna (eds) eklenmelidir. 7’den fazla editör bulunan kitaplarda sadece ilk 3 editör yazılmalı ve sonuna (eds) eklenmelidir.

Kitap içerisinde bir bölümden atıf yapıldığı zaman ise belirtilen format kullanılmalıdır [Bölümün yazar(lar)ı. Bölüm Başlığı. Bölüm editör(ler)i, ed(s). Kitabın adı. Baskı numarası (yalnızca ilk baskı dışında bir baskı ise dahil edin). Yayıncı adı; yayın yılı.]

Örnekler

1. Adams JD Jr. Alzheimer’s disease, ceramide, visfatin, and NAD. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2008;7(6):492498.

2. Irwin RW, Brinton RD. Allopregnanolone as regenerative therapeutic for Alzheimer’s disease: translational development and clinical promise. Prog Neurobiol. 2014;113:40-55.

3. Ridel BC, Thompson PM, Brinton RD. Age, APOE, and sex: Triad of risk of Alzheimer’s disease. J Steroid Biochem Mol Biol. 2016;160:134-47.
4. Abdallah WF, Louie SG, Zhang Y, et al. Accelerates Clear Corneal Full Thickness Wound Healing. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2016;57(4):2187-94.

5. Compound Summary for CID 2083: Salbutamol. PubChem Compound Database. Accessed May 10, 2016. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/2083

6. Dorland WAN. Dorland’s illustrated medical dictionary. 31st ed. Saunders Elsevier; 2007.

7. Alldredge BK, Corelli RL, Ernst ME, et al., eds. Koda-Kimble and young’s applied therapeutics: the clinical use of drugs. 10th ed. Lippincott Williams and Wilkins; 2013.
8. Relling MV, Giacomini KM. Pharmacogenomics. In: Brunton LL, Chabner BA, Knollmann BC, eds. Goodman and gilman’s the pharmacological basis of therapeutics. 12th ed. McGraw-Hill;2011:145-168.

Tablo, Şekiller, Ölçüm Birimleri, Kısaltmalar ve Semboller

Yazı içindeki grafik, şekil ve tablolar Arap sayıları ile numaralandırılmalıdır. Şekillerin metin içindeki yerleri belirtilmelidir.

Tablolar

Tablolar bilgileri etkin bir şekilde gösterir ve ayrıca bilginin istenen tüm ayrıntı seviyelerinde verilmesini sağlar. Bilgileri metin yerine tablolarda vermek genelde metnin uzunluğunu kısaltır. Her tablo ayrı bir sayfada tek sütun veya çift sütün olacak şekilde sunulmalıdır. Tabloları metindeki sıralarına göre numaralayıp, her birine kısa bir başlık verilmelidir. Her sütuna bir başlık verilmelidir.

Yazarlar açıklamaları başlıkta değil, dipnotlarda yapmalıdır. Dipnotlarda standart olmayan tüm kısaltmalar açıklanmalıdır. Dipnotlar için sırasıyla aşağıdaki semboller kullanılmalıdır: (*, †, ‡, §, ||, ¶, **, ††, ‡‡). Varyasyonun, standart sapma ya da standart hata gibi istatistiksel ölçümleri belirtilmelidir. Metin içinde her tabloya atıfta bulunulduğuna emin olunmalıdır. Eğer yayınlanmış ya da yayınlanmamış herhangi başka bir kaynaktan veri kullanılıyorsa izin alınmalı ve onlar tam olarak bilgilendirilmelidir.

Şekiller

Şekiller ya profesyonel olarak çizilmeli ve fotoğraflanmalı ya da fotoğraf kalitesinde dijital olarak gönderilmelidir. Şekillerin basıma uygun versiyonlarının yanı sıra JPEG ya da GIF gibi elektronik versiyonlarda yüksek çözünürlükte görüntü oluşturacak biçimlerde elektronik dosyaları gönderilmeli ve yazarlar göndermeden önce bu dosyaların görüntü kalitelerini bilgisayar ekranında kontrol etmelidir. Şekiller ve resimler JPEG en az 300 dpi olmalıdır.

Röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve diğer tanısal görüntülemeler ve patolojik fotomikrografik preparatlar ve örnekler genelde tek veya çift sütun boyutlarında yüksek kalitede basılmış olarak gönderilmelidir. Bu nedenle şekillerin üzerindeki harfler, sayılar ve semboller açık ve tüm makalede eşit ve yayın için küçültüldüklerinde bile okunabilecek boyutlarda olmalıdır.

Şekiller mümkün olduğunca tek başlarına anlaşılabilir olmalıdır. Fotomikrografik patoloji preparatları iç ölçekler içermelidir. Semboller, oklar ya da harfler fonla kontrast oluşturmalıdır. Eğer insan fotoğrafı kullanılacaksa ya bu kişiler fotoğraftan tanınmamalıdır ya da yazılı izin alınmalıdır. Şekiller metinde geçiş sıralarına göre numaralandırılmalıdır. Eğer önceden yayınlanmış bir şekil kullanılacaksa, yayın hakkını elinde bulunduran bireyden izin alınmalıdır.

Şekillerin dipnotları ayrı bir sayfadan başlayarak şekiller için tablo başlıkları ve dipnotları tek aralıklı olarak ve Arap sayıları ile hangi şekle karşı geldiklerini belirterek yazınız. Semboller, oklar, sayılar ya da harfler şeklin parçalarını belirtmek için kullanıldığında, dipnotlarda her biri açıkça tanımlanmalıdır. Fotomikrografik patoloji preparatlarında iç ölçek ve boyama tekniği açıklanmalıdır.

Ölçüm Birimleri

Uzunluk, ağırlık ve hacim birimleri metrik (metre, kilogram, litre) sistemde ve bunların onlu katları şeklinde rapor edilmelidir. Sıcaklıklar ‘Celsius derecesi’, kan basıncı ‘milimetre civa’ cinsinden olmalıdır. Ölçü birimlerinde hem lokal hem de Uluslararası Birim Sistemleri (International System of Units, SI) kullanılmalıdır. İlaç konsantrasyonları ya SI ya da kütle birimi olarak verilir, alternatif olarak parantez içinde de verilebilir.

Kısaltmalar ve Semboller

Sadece standart kısaltmaları kullanın, standart olmayan kısaltmalar okuyucu için çok kafa karıştırıcı olabilir. Çalışma başlıklarında kısaltma kullanılmasından kaçınılmalıdır. Standart bir ölçüm birimi olmadıkça kısaltmaların uzun hali ilk kullanılışlarında açık, kısaltılmış hali parantez içinde verilmelidir.

Teşekkür / Acknowledgment

Yazının sonunda kaynaklardan sonra yer verilir. Bu bölümde kişisel, teknik ve materyal yardımı gibi nedenlerle yapılacak teşekkür ifadeleri yer alır.


Etik İlkeler

Tüm klinik çalışmalar Helsinki Bildirgesinin kurallarına uygun olarak yürütülmelidir (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/).

Bilimsel araştırma makalelerinde, ‘Gereç ve Yöntem’ kısmında araştırma projesinin bir etik kurul tarafından onaylandığı (etik kurul tarih ve sayısı) beyan edilmelidir.

Vaka sunumlarında ve makalelerde hasta kimliğini içeren herhangi bir bilgi ve doküman kullanılmamalıdır. Bilgileri kullanılacak hastalardan ‘bilgilendirilmiş onam formu (informed consent)’ alınmalıdır ve onam formu alındığı bilgisi ‘Gereç ve Yöntem’ kısmında belirtilmelidir.

Hayvan deneylerinde, çalışma ‘Laboratuvar Hayvanlarının Bakım ve Kullanımı Kılavuzunda’ (www.nap.edu/catalog/5140.html) belirtilen etik düzenlemelere göre yapılmalıdır ve yazarlar etik kurul onayı alındığını ve etik kurul tarih-numarasını ‘Gereç ve Yöntem’ kısmında beyan etmelidirler.

Deneysel ve klinik ilaç çalışmalarında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı düzenlemelerine uygun olarak yapıldığı ve etik kurul onayı alındığı metin içinde belirtilmelidir.

Etik kurallara uygunluktan yazarlar sorumludur. Etik Kurul Onay Belgesi makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Vaka sunumlarında ise bilgilendirilmiş onam formu vaka sunumu ile birlikte sisteme yüklenmelidir.

Makalenin formatı ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) ve COPE (Committee on Publication Ethics) rehberlerine uygun olmalıdır.

Makale Değerlendirme Süreci

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi, makale kabulünü veya çok kısa hakem değerlendirme sürelerini garanti etmemektedir.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’ne değerlendirilmek üzere yüklenen makaleler öncelikle editörler (baş editör ve bölüm editörleri) tarafından değerlendirilmektedir.

Editörler ilk olarak makalelerin, derginin makale yazım kurallarına uygun yazılıp yazılmadığını değerlendirmektedirler. Bu kurallara uygun yazılmayan makaleler değerlendirilme dışı bırakılmaktadır.

Dergimizin etik politikasına gereği, intihal yapılması tolere edilmediğinden dolayı ilk değerlendirmeden sonra makaleler ‘iThenticate’ yazılımı ile intihal açısından değerlendirilecektir. Benzerlik oranı %20’nin altında olan yazılar değerlendirmeye alınacaktır.

İlk iki aşamayı geçen makaleler hakem sürecine geçecektir. Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi, çift kör hakemli değerlendirme yapmaktadır, tüm süreç boyunca hem hakem hem de yazar kimlikleri birbirlerinden gizlenirler. Bunu kolaylaştırmak için yazarların, yazılarının kimliklerini ele vermeyecek şekilde hazırlanmasını sağlamaları, araştırmacı isimlerinin ve kurum isimlerinin ana metinde belirtilmemesi gerekmektedir.

Sonrasında, makalenin değerlendirilmesi için üç hakem atanır. Hakemler aynı tıp alanında yayınları olan uzmanlar arasından seçilir. Hakemlerden 7 gün içerisinde yazıyı değerlendirmeyi kabul edip etmediklerini bildirmeleri istenmekle beraber, hakemlere değerlendirme için 15 gün süre verilmektedir. Eğer bir hakem ilk 15 günlük sürede hakemlik görevini yerine getirmez ise ek 15 günlük bir süre daha verilecektir (hatırlatma maili atılacaktır). Eğer bu sürede de hakem görevini yerine getirmez ise yeni bir hakem ataması yapılacaktır.

Hakem değerlendirmesi sonucunda hakemlerin, hakem değerlendirme formunu doldurmaları istenir. Hakemler tarafından makaleye herhangi bir düzeltme istenirse yazarlara gerekli düzeltmeleri yapmaları için 15 gün süre tanınacaktır. İki hakem değerlendirmesi ardından makale kabulü ile ilgili nihai kararı baş editör veya bölüm editörleri tarafından verilmektedir. Editörler ihtiyaç halinde makalenin değerlendirilmesi için 3. hakem ataması da yapabilmektedir.

İşlemleri yürütülüp karar aşamasında olan yazıların, makul bir neden olmadan geri çekilme talebi ‘ret’ kapsamına girmektedir.

Makaleler ihtiyaç halinde istatistik editörü tarafından da kontrol edilebilmektedir. İngilizce dilinde yazılan tüm makaleler hem dil açısından hem de makale yazım kuralları açısından incelenecektir.

İhtiyaç halinde baş editör, yardımcı editörler, biyoistatistik uzmanı ve İngilizce dil editörü kabul edilen makalenin asıl anlamını değiştirmeyen küçük düzeltmeler yapabilirler.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi, Türkçe veya İngilizce olarak Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yayınlanmakta olup; sadece DergiPark üzerinden yapılan çevrimiçi (online) başvuruları kabul etmektedir ve herhangi bir başvuru veya işlem ücreti talep etmemektedir.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi BOAI (Budapest Open Access Institute) tanımı ile uyumlu açık erişimli bir dergidir. Buna göre dergide yayınlanmış makaleler internet aracılığıyla; finansal, yasal ve teknik engeller olmaksızın, serbestçe erişilebilir, okunabilir, indirilebilir, kopyalanabilir, dağıtılabilir, basılabilir, taranabilir, tam metinlere bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir.