Organik ve Konvansiyonel Çeltik Yetiştiriciliğinin Ekonomik Olarak Karşılaştırılması
Yıl 2024,
Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 7, 02.08.2024
Şerif Kahraman
,
Şehmus Atakul
,
Sevda Kılınç
,
Aydın Alp
Öz
Organik üretim sadece sürdürülebilir tarım değil, aynı zamanda kaliteli ve sağlıklı ürünler üretmeyi hedefleyen alternatif bir üretim modelidir. Organik çeltik tarımının olanaklarını belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışmada, materyal olarak Osmancık-97 ve yerel Karacadağ çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma; Diyarbakır’da, 2012-2013 yıllarında, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlı yürütülmüştür. Araştırmadan alınan sonuçlara göre; fertilite %77.8-91.7, hasat indeksi %27.2-36.8, yabancı ot sayısı 1.4-3.4 adet/m² arasında değişimler göstermiştir. Karacadağ çeşidinin birim alandaki ortalama tane verimi konvansiyonel ve organik koşullarda sırasıyla 507.4 kg/da ve 468.1 kg/da olarak bulunmuştur. Yerel Karacadağ çeşidi bütün değerlerde en üstün değeri almıştır. Ekonomik açıdan organik Karacadağ uygulaması 437 TL/da net karla en kazançlı yöntem bulunmuştur. Karacadağ çeşidi Diyarbakır çevre şartlarına uyum yeteneğini ispatlamış bir çeşittir. Yerel Karacadağ çeltiğinin organik yetiştiricilikte kullanılmasıyla yörede organik üretimin artabileceği kanaatine varılmıştır.
Destekleyen Kurum
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
Proje Numarası
TAGEM/TA/11/07/03/005
Teşekkür
Bu çalışma Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarafından desteklenmiştir. (Proje No: TAGEM/TA/11/07/03/005)
Kaynakça
- Alp, A., Kahraman, Ş., Atakul, Ş., & Kılınç, S.(2018). Research on cultivation potentialities of ‘Local Karacadag’ and ‘Osmancik-97’ rice varieties in organic agricultural conditions. Applied Ecology and Environmental Research 16(3): 2861-2872, Budapest, Hungary.
- Anonim, (2013). Diyarbakır Meteoroloji Müdürlüğü verileri.
Anonim, (2021). www. tarim.gov.tr/ organik-tarımsal-üretim-verileri. (Erişim Tarihi: 10.05.2024).
- Choi D, Goh H.G, & Lee Y.J. (2002). The modern technique for organic rice cultivation in Korea. RDN/ARNOA International Conference Development of Basic Standart for Organic Rice Cultivation, 12-15 November 2002. RDA and Dankook Univ. Korea. S, 286-306.
- Çetinkaya H., Kendal E. & Sayar M. S. (2013). Ekolojik tarım açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesinin önemi, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (1): 195-198.
- Çığ, F., Erden, Z., Toprak, Ç.C., & Doğan, S. (2023). Organik çeltik tarımı potansiyeli, karşılaşılan zorluklar ve sürdürülebilirliği: Türkiye örneği. Tarla bitkilerinde yetiştiricilik, ıslah ve yenilikçi uygulamalar. İKSAD yayınevi S, 139-152. https://dx.doi.org/10.5281/zenodo.10459925
- Dabney, S.M., Breitenbeck, G. A., Griffin, J. L., & Hoff B. J.(1989). Subterranean clover cover crop used to increase rice yield. Agronomy Journal. Vol. 81, No. 3. p. 483-487.
- Düzgün, M., Baran, F.B., Kahraman, Ş., & Düz, M.Z. (2018). Determination of trace elements in Karacadag rice by ıcp-oes. International Engineering and Natural Sciences Conference. S, 525-533, Diyarbakır.
- FAO, (2022). Rice Productions, the food and agriculture organization of the united nations (FAO),www.faostat.fao.org. (Access Date: 08.05.2024).
- Gevrek, N.G. (2000). Çeltik Tarımında azot kaynağı olarak azolanın kullanımı üzerine bir araştırma. Turk J. Agric. S, 165-172.
- Gürsoy, S., Türk, Z., İkinci, İ., & Kolay, B. (2009). Diyarbakır ili ve ilçelerinde çiftçilerin organik tarıma bakış açısı. 1. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-20 Kasım 2009, Şanlıurfa. S, 254-259.
- Kahraman, Ş., Atakul, Ş., Kılınç, S., Alp, A., Duman, M., Baran, B., & Özaslan, C. (2021). Çeltik yetiştiriciliğinde organik tarım olanaklarının araştırılması ve konvansiyonel tarım ile karşılaştırılması. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 9(2) 54-61, DOI :10.33409/tbbbd.970237
- Kendal, E., & Sayar, M..S. (2013). Dicle ve Fırat havzalarında bilinçsiz sulamanın ekolojik denge üzerinde oluşturduğu riskler, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (1): 89-91.
- Lee, Y.H., Lee, S.M., Lee,Y.J., & Choi, D.H. (2003). Rice cultivation using organic farming system with organic input materials in Korea National Institute of Agricultural Science and Technology, Suwon 441-707, South-Korea.
- Mendoz, T.C. (2004). Evaluating the benefits of organic farming in rice agroecosystems in the philippines. Journal of Sustainable Agriculture, Volume 24, Issue 2 June 2004, pages 93-115.
- Şahin, M., Sezer, İ., Dengiz, O., Akay, H., & Öner F. (2012). Kızılırmak şartlarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinin verim performanslarının belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1): 33-36.
- Şavşatlı, Y., Gülümser, A., & Sezer, İ., (2008). Samsun ekolojik şartlarında yetiştirilen çeltik genotiplerinin verim ve verim unsurları bakımından karşılaştırılması. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2008, 23(1): 7-16.
- TUİK, (2023). Türkiye istatistik kurumu. bitkisel üretim istatistikleri. https://data.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 08.05.2024).
Economic Comparison of Organic and Conventional Paddy Cultivation
Yıl 2024,
Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 7, 02.08.2024
Şerif Kahraman
,
Şehmus Atakul
,
Sevda Kılınç
,
Aydın Alp
Öz
Organic production is not only sustainable agriculture, but also an alternative production model that aims to produce quality and healthy products. The present work was conducted to define the potentialities of organic rice cultivation. The Osmancık-97 and Karacadağ cultivars, were used in the research. The research was carried out in 3 replications according to the split plot trial design in random blocks in the 2012-2103 in Diyarbakır. According to the results of the research; harvest index 27.2-36.8%, fertility 77.8-91.7%, number of weeds 1.4-3.4 adet/m² showed changes. The values of grain yield of the Karacadağ cultivar was 5074 kg ha-1 and 4681 kg ha-1 in conventional and organic conditions, respectively. The local Karacadağ variety received the highest value in all characteristics. In economic terms, organic Karacadağ application was found to be the most profitable method with a net profit of 4370 TL/ha. Karacadağ cultivar proved its ability to adapt to the ecological conditions of Diyarbakır. It is suggested that the production of the local Karacadağ rice variety in organic farming conditions may be increased in the region.
Proje Numarası
TAGEM/TA/11/07/03/005
Kaynakça
- Alp, A., Kahraman, Ş., Atakul, Ş., & Kılınç, S.(2018). Research on cultivation potentialities of ‘Local Karacadag’ and ‘Osmancik-97’ rice varieties in organic agricultural conditions. Applied Ecology and Environmental Research 16(3): 2861-2872, Budapest, Hungary.
- Anonim, (2013). Diyarbakır Meteoroloji Müdürlüğü verileri.
Anonim, (2021). www. tarim.gov.tr/ organik-tarımsal-üretim-verileri. (Erişim Tarihi: 10.05.2024).
- Choi D, Goh H.G, & Lee Y.J. (2002). The modern technique for organic rice cultivation in Korea. RDN/ARNOA International Conference Development of Basic Standart for Organic Rice Cultivation, 12-15 November 2002. RDA and Dankook Univ. Korea. S, 286-306.
- Çetinkaya H., Kendal E. & Sayar M. S. (2013). Ekolojik tarım açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesinin önemi, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (1): 195-198.
- Çığ, F., Erden, Z., Toprak, Ç.C., & Doğan, S. (2023). Organik çeltik tarımı potansiyeli, karşılaşılan zorluklar ve sürdürülebilirliği: Türkiye örneği. Tarla bitkilerinde yetiştiricilik, ıslah ve yenilikçi uygulamalar. İKSAD yayınevi S, 139-152. https://dx.doi.org/10.5281/zenodo.10459925
- Dabney, S.M., Breitenbeck, G. A., Griffin, J. L., & Hoff B. J.(1989). Subterranean clover cover crop used to increase rice yield. Agronomy Journal. Vol. 81, No. 3. p. 483-487.
- Düzgün, M., Baran, F.B., Kahraman, Ş., & Düz, M.Z. (2018). Determination of trace elements in Karacadag rice by ıcp-oes. International Engineering and Natural Sciences Conference. S, 525-533, Diyarbakır.
- FAO, (2022). Rice Productions, the food and agriculture organization of the united nations (FAO),www.faostat.fao.org. (Access Date: 08.05.2024).
- Gevrek, N.G. (2000). Çeltik Tarımında azot kaynağı olarak azolanın kullanımı üzerine bir araştırma. Turk J. Agric. S, 165-172.
- Gürsoy, S., Türk, Z., İkinci, İ., & Kolay, B. (2009). Diyarbakır ili ve ilçelerinde çiftçilerin organik tarıma bakış açısı. 1. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-20 Kasım 2009, Şanlıurfa. S, 254-259.
- Kahraman, Ş., Atakul, Ş., Kılınç, S., Alp, A., Duman, M., Baran, B., & Özaslan, C. (2021). Çeltik yetiştiriciliğinde organik tarım olanaklarının araştırılması ve konvansiyonel tarım ile karşılaştırılması. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 9(2) 54-61, DOI :10.33409/tbbbd.970237
- Kendal, E., & Sayar, M..S. (2013). Dicle ve Fırat havzalarında bilinçsiz sulamanın ekolojik denge üzerinde oluşturduğu riskler, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (1): 89-91.
- Lee, Y.H., Lee, S.M., Lee,Y.J., & Choi, D.H. (2003). Rice cultivation using organic farming system with organic input materials in Korea National Institute of Agricultural Science and Technology, Suwon 441-707, South-Korea.
- Mendoz, T.C. (2004). Evaluating the benefits of organic farming in rice agroecosystems in the philippines. Journal of Sustainable Agriculture, Volume 24, Issue 2 June 2004, pages 93-115.
- Şahin, M., Sezer, İ., Dengiz, O., Akay, H., & Öner F. (2012). Kızılırmak şartlarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinin verim performanslarının belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1): 33-36.
- Şavşatlı, Y., Gülümser, A., & Sezer, İ., (2008). Samsun ekolojik şartlarında yetiştirilen çeltik genotiplerinin verim ve verim unsurları bakımından karşılaştırılması. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2008, 23(1): 7-16.
- TUİK, (2023). Türkiye istatistik kurumu. bitkisel üretim istatistikleri. https://data.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 08.05.2024).